Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κάθειρξη μόλις 40 ετών για τον Κάρατζιτς
Κάθειρξη μόλις 40 ετών για τον Κάρατζιτς Εκτύπωση E-mail
24.03.16

Ράντοβαν Κάρατζιτς Αν και κρίθηκε ένοχος για 10 από τις συνολικά 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε -μεταξύ αυτών, για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα- ο Σερβοβόσνιος Ράντοβαν Κάρατζιτς καταδικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, σε μόλις 40ετή κάθειρξη, η οποία ωστόσο για τον 70χρονο πρώην ηγέτη, ουσιαστικά ισοδυναμεί με ισόβια δεσμά.

Εκτός από τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα (1995), ο Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος και για άλλες εννέα, που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου.  Η μοναδική κατηγορία από την οποία απαλλάχθηκε αφορά γενοκτονία κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων σε βάρος Βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατών σε περιοχές που διεκδικούσαν οι σερβικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται η σφαγή της Σρεμπρένιτσα έγινε το 1995 και είναι η μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτήν, έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν, την χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σημαντική», συμπληρώνοντας πως «το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου». Η απόφαση αυτή -σύμφωνα πάντα με τον Αλ Χουσέιν- αποτελεί μια προειδοποίηση για τους ηγέτες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10326&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote