Αρχική arrow ΡΙΠΕΣ arrow Έχουν οι Έλληνες βουλευτές απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου ;
Έχουν οι Έλληνες βουλευτές απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου ; Εκτύπωση E-mail
20.11.15

Νέα Υόρκη –Του Σάκη Σερέτη

Ένα ακόμη ρήγμα στην κομματική συνοχή του κυβερνώντος κόμματος , κυρίως εξ’ αιτίας των μνημονιακών μέτρων, καταγράφεται και επίσημα πλέον στα πεπραγμένα την σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφορά στην παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η οποία επετεύχθη ύστερα από απαίτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Από το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Σακελλαρίδη, προκύπτει η “αδυναμία υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής”, η οποία ωστόσο σε γενικές γραμμές, ήταν γνωστή σε όλα τα στελέχη του κόμματος που εκλέχτηκαν στις τελευταίες εκλογές χωρίς σταυρό προτίμησης .

 

Ωστόσο, η εκφρασθείσα αδυναμία συμμετοχής στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής από τον κ. Σακελλαρίδη, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με όσα αναφέρει το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο στο άρθρο 60 κεφάλαιο Τρίτο, περί καθηκόντων και δικαιωμάτων των βουλευτών, αναφέρει σαφώς : “Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση” .

 

Το ερώτημα όμως που αποτελεί και τίτλο του άρθρου , αφορά, στο εάν το κατοχυρωμένο θεσμικά δικαίωμα έκφρασης και ψήφου των βουλευτών , γίνεται σεβαστό από τους αρχηγούς των πολιτικών σχηματισμών και κατά πόσο τηρείται;

 

Βεβαίως η ιστορία της κομματικής πειθαρχίας των βουλευτών, δεν αποτελεί καινούργιο φρούτο στο θερμοκήπιο του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος της αβασίλευτης Ελληνικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθόσον στο πρόσφατο παρελθόν, στο Πασόκ με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου διεγράφησαν είκοσι δύο (22) διαφωνούντες βουλευτές , στην Νέα Δημοκρατία του Α. Σαμαρά επίσης ο ίδιος αριθμός και στο ξεχασμένο πλέον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη δυο (Βορίδης –Γεωργιάδης) και ούτε μύτη δεν άνοιξε ….

 

Με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται, ότι η ισχύς του πολιτικού αρχηγού, ιδιαιτέρως αυτού του κόμματος που ασκεί την εξουσία, υπερισχύει της λαϊκής βούλησης…

 

 

Δείτε την επιστολή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

 

"Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.

Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία".

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9972&Itemid=34

Τελευταία ανανέωση ( 20.11.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote