Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κλίμα έντασης στη Σύνοδο για τους μετανάστες
Κλίμα έντασης στη Σύνοδο για τους μετανάστες Εκτύπωση E-mail
28.10.15

Κλίμα έντασης στη Σύνοδο για τους μετανάστες «Ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η τάξη είναι να επιβραδύνουμε τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Η πολιτική της προώθησης μεταναστών στις γειτονικές χώρες πρέπει να σταματήσει.

Είμαστε σαφείς: οι μετανάστες πρέπει να καταγράφονται». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιέγραψε ουσιαστικά τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά ήταν αδύνατο να αποφύγει στην προχθεσινή «μίνι Σύνοδο» στις Βρυξέλλες τη δέσμευση για φιλοξενία 50.000 προσφύγων αλλά και την καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία μέσω της Frontex.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού φύλαξης συνόρων, Frontex, από τις αρχές του 2015 έως τα μέσα Οκτωβρίου έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα περί τους 479.000 μετανάστες. Εξ αυτών, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, το 90% έχει ήδη φύγει από την Ελλάδα με κατεύθυνση τον Βορρά. «Θα πρέπει να μπει φρένο σε αυτήν τη μαζική είσοδο μεταναστών από τη μία χώρα στην άλλη», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πράγματι η προχθεσινή Σύνοδος των 11 χωρών που βρίσκονται κατά μήκος του λεγόμενου «διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων» συγκλήθηκε σε κλίμα έντασης μεταξύ γειτονικών χωρών, που αλληλοκατηγορούνταν για την προώθηση μεταναστών στο έδαφός τους, αλλά κυρίως υπό την πίεση της Γερμανίας στην οποία έχουν περάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Frontex, περί τους 700.000 πρόσφυγες εντός του 2015.

Οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων (υπολογίζεται ότι περί τους 15.000 μετανάστες βρίσκονται καθημερινά εν κινήσει στον διάδρομο αυτό) είχε αρχίσει να γίνεται μη διαχειρίσιμη από χώρες όπως η Σερβία, η Κροατία και η Σλοβενία.

Την ίδια στιγμή, μεγάλωνε ο φόβος ότι οι χώρες θα άρχιζαν η μία μετά την άλλη να κλείνουν τα σύνορά τους. «Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση. Η λύση είναι να δράσουμε ως Ευρωπαίοι με αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και κάνοντας χρήση όλων των πολιτικών, νομικών, οικονομικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων μας», δήλωσε λίγο μετά τη σύνοδο ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ.

Παροχή στέγης
Η πρώτη λύση στην οποία συμφώνησαν οι 11 ηγέτες είναι η άμεση παροχή στέγης σε 100.000 πρόσφυγες που κατευθύνονται προς τον Βορρά (Γερμανία) κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων και η διασφάλιση της ανθρώπινης μεταχείρισής τους με την παροχή τροφής και υγειονομικής περίθαλψης.

Το παρασκήνιο της συνόδου λέει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Στην αρχή επικράτησε ένταση με πυρά και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των χωρών, με πιο χαρακτηριστικό τον καβγά μεταξύ του Σλοβένου πρωθυπουργού Μίρο Τσεράρ και του πρωθυπουργό της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Δέσμευση
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός δέχτηκε πιέσεις για να δεσμευτεί τελικά στη διασφάλιση 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα (άλλες 50.000 θέσεις θα δημιουργηθούν στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες). Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στη σύνοδο ότι, για να δεσμευτεί η Ελλάδα σε αυτόν τον αριθμό, θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά και να λάβει βοήθεια από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πράγματι, οι 20.000 θέσεις που δεσμεύτηκε να διασφαλίσει η Ελλάδα θα βασίζονται σε επιδοτήσεις ενοικίου από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη δήλωση της συνόδου. Οι επιδοτήσεις ενοικίου, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, θα αποτελέσουν ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας στην Ελλάδα θα είναι προσωρινές. Κάποιοι από αυτούς τους πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, κάποιοι άλλοι θα επιλέξουν ενδεχομένως να ακολουθήσουν την οδό αίτησης ασύλου στην Ελλάδα, ενώ όσοι εξ αυτών δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα κρατούνται έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές.

WWW.ETHNOS.GR

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9907&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote