Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ντομπρόφσκις: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η ανακεφαλαιοποίηση
Ντομπρόφσκις: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η ανακεφαλαιοποίηση Εκτύπωση E-mail
27.10.15

Ντομπρόφσκις: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η ανακεφαλαιοποίησηΜήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας και της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «έστειλε» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, κατά την συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ.Ντομπρόφσκις ανέφερε σχετικά ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας μάλιστα ότι έλαβε ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.

Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη η ελληνική οικονομία.

Το γεγονός αυτό θα είναι θετικό σήμα τόσο προς τον ελληνικό λαό, όσο και προς τους επενδυτές.

Ο κ.Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική. Ανέφερε ότι με τον Α. Τσίπρα συζήτησε την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Είδε τα πράγματα «από κοντά» ο αντιπρόεδρος της ΕΕ
«Νομίζω ότι οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές και πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα έχετε πραγματικά όλα τα δεδομένα», είπε ο κ.Τσίπρας, υποδεχόμενος τον κ.Ντομπρόφσκις.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο, αντιστοίχως: «Νομίζω ότι πλέον έχετε κατανοήσει την κατάσταση στην Ελλάδα«, όπως είπε, για να απαντήσει ο κ.Ντομπρόφσκις: «Ναι βέβαια, είχα την ευκαιρία να δω τα πράγματα από κοντά».

Οπως προσέθεσε, θα έχει βαρύ πρόγραμμα και την Τρίτη, καθώς θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

«Νομίζω ότι οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές και πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα έχετε πραγματικά όλα τα δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση
O Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επισήμανε καταρχήν ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την ΕΕ και από τους θεσμούς.

Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας.

Ο κ. Ντομπρόφσκις από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δογματισμοί και εξέφρασε την πεποίθησή του για την δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήρισαν θετικό και φιλικό το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση.

Συμφωνία τεχνικής συνεργασίας
Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και θεσμοί, κινείται και η συμφωνία τεχνικής συνεργασίας Αθήνας και Βρυξελλών με σκοπό την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα.

Σύμφωνα με αυτήν, η ΕΕ θα προσφέρει στην χώρα μας στοχευμένη τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία, μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9904&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote