Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η Ουάσινγκτον αγνόησε προειδοποιήσεις για το καθεστώς λειτουργίας εταιριών ασφαλείας στο Ιράκ Εκτύπωση E-mail
24.12.07
 Η αμερικανική κυβέρνηση αγνόησε τα δύο τελευταία χρόνια τις πολλαπλές προειδοποιήσεις όσον αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ χωρίς να έχουν εγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας ή κάνοντας κατάχρηση του ρόλου τους, γράφει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.

Σήματα συναγερμού για τους κινδύνους που τίθενται από δεκάδες χιλιάδες ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας, οι οποίες λειτουργούν στο Ιράκ, μεταξύ τους η Blackwater, υπήρχαν σε εκθέσεις αμερικανών εμπειρογνωμόνων και ιρακινών αξιωματούχων, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους και έγγραφα εταιριών ασφαλείας.  Ωστόσο τα υπουργεία Εξωτερικών και ʼμυνας στις ΗΠΑ δεν έλαβαν αυστηρά μέτρα για να ρυθμίσουν το καθεστώς λειτουργίας των εταιριών ασφαλείας ως τη στιγμή που πράκτορες της Blackwater, οι οποίοι προσέφεραν υπηρεσίες στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συνοδεύοντας το διπλωματικό προσωπικό του, άνοιξαν πυρ σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης σκορπίζοντας το θάνατο σε 17 ιρακινούς πολίτες τον Σεπτέμβριο.

 Η υπόθεση προκάλεσε μέγα σκάνδαλο.  Έκτοτε η εταιρία επαναλαμβάνει ότι οι υπάλληλοί της δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να απαντήσουν σε πυρά. Ωστόσο, έρευνα των ιρακινών αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αυτοκινητοπομπή της ιδιωτικής εταιρίας δεν δέχθηκε καμιά επίθεση.

 Επίσης η έρευνα του FBI οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι πράκτορες της ιδιωτικής εταιρίας Blackwater σκότωσαν ιρακινούς πολίτες χωρίς λόγο στις 16 Σεπτεμβρίου στη Βαγδάτη, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times. 

Γιατί δεν κατάλαβαν ότι αυτό θα συνέβαινε; διερωτάται ο Κρίστοφερ Μπιζ, διοικητικός υπεύθυνος της ArmorGroup International, βρετανικής ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας που δραστηριοποιείται στο Ιράκ.

 Αυτό με εκπλήσσει. Ο οποιοσδήποτε -- αξιωματικοί του στρατού, κρατικοί αξιωματούχοι, όλος ο κόσμος -- μπορούσε να αντιδράσει και να πεί: Σταματείστε, αυτό δεν είναι καλό για μας, δήλωσε στην εφημερίδα.

 Στις αρχές Δεκεμβρίου αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών υπέγραψαν συμφωνία που καθορίζει το νέο καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών εταιριών, οι οποίες εγγυώνται την ασφάλεια των διπλωματών στο Ιράκ.      

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=990&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 24.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote