Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ελλάς, Γαλλία... συμμαχία
Ελλάς, Γαλλία... συμμαχία Εκτύπωση E-mail
21.10.15

Τσίπρας - ΟλάντΣτον αστερισμό της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ κινούνται στο κυβερνητικό επιτελείο, προετοιμάζοντας με πυρετώδεις ρυθμούς τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στις επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο και το κυβερνητικό-επιχειρηματικό κλιμάκιο που θα τον συνοδεύει την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στο μέγαρο Μαξίμου καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες, προσβλέποντας στην απτή στήριξη εκ μέρους του πρώτου πολίτη της Γαλλίας, ο οποίος έχει χαιρετίσει την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα και έχει εκφραστεί με θέρμη υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων, με έμφαση στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι στην ατζέντα της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο θα βρεθούν θέματα που αφορούν την επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις συλλογικές συμβάσεις, την προάσπιση της διαφάνειας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, «ζητήματα που αποτελούν σταθερές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα της ενεργού ανάμειξης του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο της υλοποίησης του προγράμματος που έχει κληθεί να φέρει εις πέρας η χώρα μας.

Η ελληνική πλευρά σκοπεύει να συμπεριλάβει στις επαφές την ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν, «μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς».

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της συνάντησης προγραμματίζεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες, ενώ, σύμφωνα με τους συνομιλητές του πρωθυπουργού, η συνεργασία του ελληνικού και του γαλλικού επιτελείου συνεχίζεται ώς την οριστική διαμόρφωση της ατζέντας.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή που θα συνοδεύσει τον κ. Ολάντ, από τη μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει θα αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, έναν ορισμένο αριθμό επιχειρηματιών, καθώς και ανθρώπους του πολιτισμού. Τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρείται βέβαιο ότι θα συνταξιδέψουν με τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα είναι η υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η υπουργός Παιδείας, Ναζάτ Βαλό Μπαλκασέμ, ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Φλερ Πελερίν, και ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χαρλέμ Ντεσίρ.

Τον Δεκέμβριο Αλ Σίσι

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα από το μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέι Σούκρι, στα τέλη Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ το ίδιο διάστημα θα συγκληθεί στην Αθήνα η τριμερής διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου - Αιγύπτου.

Στο επίκεντρο του τετ α τετ Τσίπρα-Σούκρι βρέθηκαν ενεργειακά ζητήματα, η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, κυρίως σε σχέση με την αναβάθμιση της διώρυγας του Σουέζ, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

 www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9892&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων