Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εγκρίθηκε με 154 κυβερνητικές ψήφους το πολυνομοσχέδιο
Εγκρίθηκε με 154 κυβερνητικές ψήφους το πολυνομοσχέδιο Εκτύπωση E-mail
17.10.15

Με 154 θετικές ψήφους «πέρασε» από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Θετικά επί της αρχής ψήφισαν υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ αντίθετα καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδλη 140 βουλευτές

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν συνολικά 294 βουλευτές και απουσίασαν οι Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ), Αννα Καραμανλή (ΝΔ), Φώφη Γενηματά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) και Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι).

Οι παραπάνω μέσω επιστολής δήλωσαν ότι ταυτίζονται με την θέση του κόμματός τους, ωστόσο η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε καθώς εκφράζει πρόθεση ψήφου.

Ανέβηκαν οι τόνοι για τη επιστολή Κοτζιά

Νωρίτερα, την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και άλλων πολιτικών στην επιστολή που απέστειλε το υπουργείο στις ηγεσίες των κομμάτων, σχετικά με το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, που στην ομιλία του είχε πει ότι ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός των Εξωτερικών, υποστήριξε, ότι η απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992, έχει διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2006 και το 2007 και απέδωσε την αντιπαράθεση σε εσωτερικά προβλήματα των κομμάτων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στα κόμματα και προσωπικοί ανταγωνισμοί αλλά δεν πρέπει να εμπλέκονται αυτά με τα εθνικά θέματα», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε επίσης το θέμα της δημοσιοποίησης της ύπαρξης του εγγράφου το οποίο χαρακτήρισε απόρρητο και πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίηση αυτή βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα.

«Να πω στον κύριο υπουργό ότι η απόφαση του 1992, άλλαξε με απόφαση της Βουλής και κατόπιν είχαμε τη νίκη στο Βουκουρέστι», ανταπάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μεϊμαράκης, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να καλέσει τα πολιτικά κόμματα σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ είπε ότι το έγγραφο διέρρευσε από τη Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια, ο κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος που κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι «ψεύδεται», όταν λέει, ότι τα κόμματα δημοσιοποίησαν απόρρητο έγγραφο, και υποστήριξε ότι το έγγραφο ήταν αδιαβάθμητο ενώ το κατέθεσε στα πρακτικά.

«Οι θέσεις του κόμματός μας είναι γνωστές από τότε που κάνατε εκείνα τα συλλαλητήρια τα περιβόητα», τόνισε, από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης.

Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα «ιδιαίτερης εθνικής και ιστορικής ευαισθησίας» και ζήτησε προκειμένου να προστατευθεί το εθνικό συμφέρον, να διεξαχθεί το ταχύτερο συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

«Απεκλήθην ψεύτης από καθηγητή συνταγματικού δικαίου, είπε απαντώντας στον κ. Λοβέρδο ο κ. Κοτζιάς και υποστήριξε ότι το έγγραφο δεν φέρει διαβάθμιση, διότι με βάση το Δίκαιο, όλα τα έγγραφα του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής θεωρούνται άκρως απόρρητα. Πρόσθεσε δε ότι μετά την αναφορά του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου με την οποία έδωσε απόρρητα έγγραφα στη δημοσιότητα, δεν θα ξανακαλέσει το συγκεκριμένο κόμμα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9881&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote