Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μέρκελ και Τσίπρας συζήτησαν πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αγκυρα
Μέρκελ και Τσίπρας συζήτησαν πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αγκυρα Εκτύπωση E-mail
15.10.15

Μέρκελ και Τσίπρας συζήτησαν πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου στην ΑγκυραΣύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες εξέτασαν κατά κύριο λόγο τα θέματα που αφορούν τις μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, που περνούν κατά κύριο λόγο από τα ελληνικά νησιά προερχόμενες από τα τουρκικά παράλια.

Η τηλεφωνική επαφή Τσίπρα - Μέρκελ έρχεται μία ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ενόψει του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει στην Αγκυρα η καγκελάριος την Κυριακή, για επαφές τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σημειώνεται ότι ήδη από γερμανικής πλευράς έχει τεθεί θέμα ταχείας διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σήμερα, αντίστοιχες θέσεις διατύπωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, τονίζοντας ότι «είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στις «ασφαλείς χώρες» η Γερμανία
H γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει την ευρωπαϊκή πρόταση προκειμένου να ενταχθεί η Τουρκία στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών», οι πολίτες των οποίων έχουν λίγες ελπίδες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ένας ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν τις στρατηγικές που θα υιοθετήσουν για να αντιμετωπίσουν τις μαζικές ροές προσφύγων που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία και με άλλες χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία με στόχο να παραμείνουν τα εκατομμύρια των προσφύγων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Θα μπορούσα να φανταστώ ότι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θα είχε νόημα να ενταχθεί η Τουρκία στον κατάλογο των ασφαλών χωρών» υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πιθανόν δίνοντας μια ένδειξη μεταστροφής της στάσης του Βερολίνου.

Η Γερμανία είχε κατά το παρελθόν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση αυτή, επικαλούμενη κυρίως την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη μεταχείριση της κουρδικής μειονότητας από τις αρχές.

Τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλούς Κούρδους από την Τουρκία χορηγήθηκε άσυλο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η Άγκυρα είχε ζητήσει να ενταχθεί στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών».

Η Γερμανία δεν αναμένει ότι θα υπάρξει μια απόφαση στη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσέθεσε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος επισήμανε ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στις συνομιλίες της Μέρκελ με τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου.

WWW.ETHNOS.GR

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9876&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote