Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η Αγκυρα «μυρίζει» μπαρούτι... Εκτύπωση E-mail
24.12.07
Σοβαρότατο προβληματισμό και ισχυρές ενστάσεις για τη σκοπιμότητα πραγματοποίησης της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Τουρκία προκαλεί στο Μέγαρο Μάξιμου το μπαράζ των προκλητικών τουρκικών κινήσεων και δηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Η προσπάθεια δημιουργίας «μειονοτικού» στη Θράκη, οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για τη Ρόδο, η αποδοκιμασία με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς της ελληνικής πολιτικής στο Σκοπιανό από τους κ. Γκιουλ και Ερντογάν, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων, η ένταση στον αέρα με τελευταίο περιστατικό την αερομαχία πάνω από τους Φούρνους δημιουργούν... εύφλεκτο σκηνικό, αν και μέχρι στιγμής επισήμως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αναβολής της επίσκεψης. 

Αγωνία

Η αγωνία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου αφορά όχι μόνο στο να επιστρέψει ο κ. Καραμανλής έχοντας αποσπάσει για πρώτη φορά μια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία, αλλά να αποφευχθεί και πιθανή προβοκάτσια (τις παραμονές ή και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης) που θα έστηναν διάφορα κέντρα στην Τουρκία (στα πρότυπα της επίσκεψης Μολυβιάτη), κάτι που θα φέρει σε δεινή θέση προσωπικά τον κ. Καραμανλή. 

Η κυβέρνηση το ελάχιστο που ανέμενε ήταν να επιτραπεί η χορήγηση άδειας ανοικοδόμησης του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα σε ιδιόκτητο οικόπεδο.

 Η τουρκική πλευρά, προκειμένου να μην υλοποιήσει η απόφαση, τη θέτει υπό το καθεστώς της αμοιβαιότητας, ζητώντας να δοθεί άδεια καθ υπέρβαση της κείμενης νομοθεσίας (που προβλέπει συγκεκριμένους συντελεστές κάλυψης) για να χτιστεί νέο κτίριο στην αυλή και στον ελεύθερο χώρο που υπάρχει στην πίσω πλευρά της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα , ενώ συνδέει το ζήτημα και με την επέκταση των τεσσάρων γενικών προξενείων που διατηρεί στην Ελλάδα.

 Ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του είχαν την ευκαιρία την περασμένη εβδομάδα να πάρουν γεύση από το «μενού» που θα τους περιμένει στην Αγκυρα. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το ελληνικό διάβημα σχετικά με το αφιέρωμα στην «Αλωση της Ρόδου-1522» που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και γίνεται λόγος για «παράνομο» εξοπλισμό της Δωδεκανήσου και στη συστηματική «καταστροφή» της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς εκ μέρους της Ελλάδας. 

 Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει συνέχεια στο θέμα με αφορμή την πρόσκληση προς τον κ. Γκιουλ να επισκεφθεί τη Ρόδο με την ευκαιρία διεθνούς ιατρικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί την άνοιξη. 

Επίσης Ερντογάν και Γκιουλ, υποδεχόμενοι στην Αγκυρα τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ν. Γκρουέφσκι, υποστήριξαν την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την ελληνική πολιτική για αλλαγή του ονόματος «κακή και παράλογη», προσθέτοντας ότι εάν μία από τις τρεις υποψήφιες χώρες δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό θα είχε συνέπειες για τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή...  

Το 2007 Οι παραβάσεις αυξήθηκαν 60% και στο βάθος... Ιμια

 Ετσι τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των δύο χωρών υιοθετούν υποτιθέμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της απόρρητης αναφοράς, το 2007 έχουν αυξηθεί κατά 60% οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου εντός των 6 ν.μ., ενώ αύξηση κατά 200% έχει καταγραφεί στις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά. 

Οι «συνήθεις» παραβιάσεις αφορούσαν την περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ., καθώς η Τουρκία αμφισβητεί το εύρος των 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου και για τον λόγο αυτό προκαλεί προβληματισμό η εμμονή εισόδου των τουρκικών μαχητικών και εντός της ζώνης των 6 ν.μ. και η υπερπτήση ελληνικών νησιών, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί υψηλότατο κίνδυνο στρατιωτικού επεισοδίου και κλιμάκωσης της έντασης.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και η τακτική που έχει υιοθετήσει το τουρκικό ΓΕΕΘΑ που καταγγέλλει συνεχώς την Ελλάδα (από την περασμένη Κυριακή μέχρι και την Παρασκευή υπήρξαν πέντε ανακοινώσεις) για δήθεν παραβίαση των... τουρκικών χωρικών υδάτων στο «Καρντάκ», όπως είναι η τουρκική ονομασία των Ιμίων από σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, ενώ γίνονται και διαβήματα προς τη χώρα μας με αντικείμενο τους ισχυρισμούς αυτούς.

 «Δίκοπο μαχαίρι»

 Εκ των πραγμάτων η επίσκεψη του κ. Καραμανλή είναι «δίκοπο μαχαίρι» σε σχέση και με την Κύπρο, καθώς γίνεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και έτσι το Κυπριακό θα μπει στο «ράφι» των συνομιλιών, χωρίς να αποκλείεται να επιχειρηθεί από τον κ. Ερντογάν παρέμβαση και στην προεκλογική αντιπαράθεση στο νησί. 

 Σε Θράκη και Ρόδο Μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Μπαμπατζάν, ο οποίος με την περιοδεία του στην Κομοτηνή ενέγραψε «μειονοτικό ζήτημα Θράκης» σε ιστοσελίδα του, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κάνει λόγο για τουρκικές περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν στη Ρόδο.

 Ενταση στον αέρα Απόρρητη αναφορά της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών που καταγράφει την επιδείνωση της κατάστασης στο Αιγαίο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, υπάρχει ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παράνομης δραστηριότητας της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. 

Παιχνίδι με Σκόπια 

Οι κ. Ερντογάν και Γκιουλ, υποδεχόμενοι στην Αγκυρα τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ν. Γκρουέφσκι, έσπευσαν να υποστηρίξουν την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου και χαρακτήρισαν την ελληνική πολιτική για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος «κακή και παράλογη».

εθνος
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=987&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 24.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote