Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βρετανικό «όχι» στην κοινή πολιτική ασύλου
Βρετανικό «όχι» στην κοινή πολιτική ασύλου Εκτύπωση E-mail
07.10.15

Η Τερέζα Μέι μετά την ομιλία της κατά την τρίτη μέρα του συνεδρίου των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ.«Ούτε σε χίλια χρόνια» δεν πρόκειται να συμμετάσχει η Βρετανία σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, δήλωσε χθες η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι. Απευθυνόμενη στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ, η Μέι ενέγραψε την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον, επιμένοντας σε σκληρή στάση απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στους μετανάστες, ο αριθμός των οποίων πρέπει να μειωθεί, η Μέι περιλαμβάνει και τους φοιτητές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν τη Βρετανία μετά το πέρας των σπουδών τους. «Οταν η μετανάστευση είναι πολύ υψηλή, όταν ο ρυθμός αλλαγής είναι πολύ γρήγορος, είναι αδύνατον να οικοδομήσει κανείς μία συνεκτική κοινωνία», είπε η Μέι.

Στο χρονικό διάστημα Μαρτίου 2014 - Μαρτίου 2015, η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία ανήλθε σε 330.000 άτομα. Πάνω από το 50% των ανθρώπων αυτών είναι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν δηλαδή δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ελεύθερη μετανάστευση από την Ε.Ε. χρησιμοποιείται από κόμματα όπως το UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου) ως επιχείρημα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Δημοσκόπηση της εταιρείας Com Res για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail έδειξε σημαντικό προβάδισμα (55%) σε όσους προτιμούν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., με τους οπαδούς του Brexit να περιορίζονται στο 36% και τους αναποφάσιστους στο 8%. Ταυτόχρονα όμως η δημοσκόπηση κατέδειξε ως κυριότερο αίτημα των Βρετανών στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. τον περιορισμό των επιδομάτων τα οποία δικαιούνται μετανάστες από την Ε.Ε. με την είσοδό τους στη Βρετανία.

Στην ομιλία της στο Μάντσεστερ, η Μέι ζήτησε να αναθεωρηθούν οι κανόνες της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε., να καταργηθεί η χορήγηση επιδομάτων υποστήριξης εισοδήματος για τους μετανάστες από την Ε.Ε. που εργάζονται σε κακοπληρωμένες δουλειές και να τεθούν περιορισμοί στο δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία ατόμων που παντρεύονται υπηκόους Ε.Ε.

Η Βρετανία έχει ήδη καθιερώσει ειδικά τεστ για τους υπηκόους Ε.Ε. που ζητούν επιδόματα στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο εναντίον της Βρετανίας για τα τεστ αυτά, αλλά η χθεσινή γνωμοδότηση του Γενικού Συμβούλου του Δικαστηρίου δικαιώνει τη Βρετανία. Η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, αλλά μπορεί να επηρεάσει την επικείμενη απόφαση.

Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι στα στοιχεία που εκδίδει το υπουργείο της Μέι για τη μετανάστευση περιλαμβάνονται και οι ξένοι φοιτητές έχει προξενήσει αντιδράσεις ακόμη και από τον πρωθυπουργό Κάμερον. «Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι λομπίστες των πανεπιστημίων. Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται. “Ναι” στους φοιτητές αλλά “όχι” σε όσους παραμένουν ενώ λήγει η φοιτητική τους βίζα», δήλωσε η Μέι.

«Εχουμε μείνει άναυδοι από την ανεύθυνη ρητορική της υπουργού Εσωτερικών και από τη σπουδή της να υποκύπτει στα αντιμεταναστευτικά συναισθήματα», δήλωσε ο διευθυντής της Ενωσης Εργοδοτών, Ιnstitute of Directors, Σάιμον Γουόκερ. «Είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η υπουργός διώχνει τους καλύτερους από τη χώρα, βάζοντας τα εσωκομματικά πολιτικά παιχνίδια πάνω από το συμφέρον της χώρας».

Ο Γουόκερ κάλεσε τον πρωθυπουργό Κάμερον να προχωρήσει το ταχύτερο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που επιλέξει το 2017 αντί του 2016, η παράταση θα οδηγήσει σε επενδυτική αβεβαιότητα.
 
www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9861&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote