Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τσίπρας: Αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
Τσίπρας: Αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση Εκτύπωση E-mail
06.10.15

Σειρά μεταρρυθμίσεων, εν πολλοίς όμοιων με εκείνες που είχε αναφέρει και τον περασμένο Φεβρουάριο κατά την έναρξη της πρώτης και σύντομης κυβερνητικής του θητείας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας κατά την ανάγνωση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησής του, με τις οποίες και ζητεί «με ορίζοντα τετραετίας» την ψήφο εμπιστοσύνης σε ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Ο κ. Τσίπρας, παραλλήλως προς τα ζητήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου, ανακοίνωσε μέτρα και πολιτικές δράσεις που, όπως ανέφερε, θα εστιάζονται στη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την εμβάθυνση της κοινωνικής πολιτικής, την αναβάθμιση των τομέων της Υγείας και της Εκπαίδευσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων της γενικότερης συγκυρίας, όπως είναι το προσφυγικό.

Άμεσα θα ανοίξει μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική - και η αναθεώρηση να προκύψει μέσα από την πιο πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν και πήραν μέρος στην κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση, δεσμεύτηκε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, ανήγγειλε επίσης στον απόηχο των αντιδράσεων γονέων αλλά και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων την αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον έως την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα.

Στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης ο κ. Τσίπρας έκανε εκ νέου λόγο για πάταξη της γραφειοκρατίας και των φαινομένων της μικρής και μεγάλης διαφθοράς, ενώ μίλησε και πάλι για τον εξορθολογισμό των οργανογραμμάτων των υπουργείων και τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου για την αξιολόγηση του προσωπικού. «Στόχος της κυβέρνησης, είναι ο εξορθολογισμός των οργανογραμμάτων των υπουργείων, η αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων, η μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης προσωπικού και ένα εθνικό μητρώο για τα στελέχη υψηλών προσόντων και νέο σύστημα εσωτερικής κινητικότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μέτωπο της «ψηφιακής πολιτικής», εξαγγέλλοντας την κατάργηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Ευρυζωνικότητα.

Επίσης αναφέρθηκε στα τέσσερα «ανοικτά» σημεία της συμφωνίας, επί των οποίων η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά και τα οποία όπως είπε είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτροπή της παράδοσής τους σε destress funds, αλλά με λειτουργία ενδιαμέσου φορέα, η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και η λειτουργία νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ τόνισε ότι σε ορίζοντα τετραετίας, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στην καταπολέμηση της ανεργίας στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά τους επόμενους έξι μήνες θα υλοποιηθούν προγράμματα απασχόλησης για συνολικά 100.000 ανέργους, ενώ από τον Μάρτιο του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου, ο σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη 150.000 ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης. Είπε ακόμη, ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα τετραετίας, περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας νέων επιστημόνων και οικονομική και θεσμική υποστήριξη των πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο χώρο της Υγείας, είπε πως στόχος είναι η άμεση απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και σε ασφαλή φάρμακα, ενώ παράλληλα αναγνωρίζοντας τα κενά που έχουν καταγραφεί ως προς το προσωπικό, μίλησε για επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων 1100 υγειονομικών και 2500 γιατρών και νοσηλευτών.

Δεσμεύτηκε επίσης για άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς και άμεση αξιολόγηση του συνόλου των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.

Μεγάλος στρατηγικός στόχος που θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί στον ορίζοντα της 4ετίας, είναι να ιδρύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία. «Αυτή σκοπεύουμε να είναι και μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές που θα αφήσει η κυβέρνησή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της φτώχειας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάρτιση πανελλαδικού χάρτη της φτώχειας με στοχευμένες δράσεις για τη μείωσή της, την άμεση έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, την ενεργοποίηση των καρτών υγείας των ανασφάλιστων πολιτών, τη διανομή σχολικών γευμάτων σε μαθητές, καθώς και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός μίλησε και πάλι για το στόχο της καταπολέμησης της διαφθοράς και του φαινομένου της διαπλοκής, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι μέριμνα θα υπάρξει για να ενισχυθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, εξήγγειλε τη συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων που θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο φορέας αυτός θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων αδειών και σημείωσε πως θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο.

 www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9860&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote