Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νόμπελ σε τρεις για την ανακάλυψη φαρμάκων για δύο τροπικά νοσημάτα
Νόμπελ σε τρεις για την ανακάλυψη φαρμάκων για δύο τροπικά νοσημάτα Εκτύπωση E-mail
06.10.15

Νόμπελ σε τρεις για την ανακάλυψη φαρμάκων για δύο τροπικά νοσημάταΣε τρεις επιστήμονες απονέμεται φέτος το Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας οι οποίοι ανακάλυψαν φάρμακα που θεραπεύουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που έχουν προσβληθεί από τροπικά νοσήματα.

Ετσι βραβεύονται δύο επιστήμονες για  τις νεότερες θεραπείες έναντι της λοίμωξης που προκαλεί παράσιτο των εντέρων. Πρόκειται για τους  Γουίλιαμ Κάμπελ και Σατόσι Ομούρα, οι οποίοι μοιράζονται το μισό βραβείο. Το άλλο μισό βραβείο απονέμεται  στην κινέζα επιστήμονα Γιούγιου Του για την ανάπτυξη νέας θεραπείας για την ελονοσία.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από τα παράσιτα του εντέρου μαστίζουν την ανθρωπότητα για χιλιετίες και η αντιμετώπισή τους είναι σημαντική πρόκληση για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι παρασιτικές νόσοι πλήττουν κυρίως τους φτωχότερους πληθυσμούς του πλανήτη. Οι φετινοί νικητές των Νόμπελ Γουίλιαμ Κάμπελ και Σατόσι Ομούρα, ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο, το Avermectin, το οποίο έχει μειώσει δραστικά τη συχνότητα εκδήλωσης της ογκοκέρκωσης και της λεμφικής φιλαρίασης καθώς και την εκδήλωση νέων παρασιτικών ασθενειών.

Η Γιούγιου Του ανακάλυψε την αρτεμισινίνη, ένα φάρμακο το οποίο έχει μειώσει δραστικά τα ποσοστά θνησιμότητας στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ελονοσία. Αυτές οι δύο ανακαλύψεις έχουν  σώσει ζωές από ασθένειες που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Η ελονοσία προκαλείται από πρωτόζωα παράσιτα τα οποία μεταδίδονται από θηλυκά κουνούπια του γένους Anopheles.

Ογκοκέρκωση ή τύφλωση των ποταμών είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία λοιμώδους τύφλωσης στον κόσμο. Προκαλείται από Onchocerca volvulus, ένα παρασιτικό σκουλήκι. Μεταδίδεται από το τσίμπημα μιας μαύρης μύγα. Τα σκουλήκια εξαπλώνονται σε όλο το σώμα και όταν πεθαίνουν προκαλούν έντονη φαγούρα και μια ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να καταστρέψει τους ιστούς που περιβάλει και όργανα όπως το μάτι. Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα έχουν προσβληθεί από αυτό το παράσιτο οι 300.000 έχουν υποστεί μόνιμη τύφλωση.

Η Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, ανακοίνωσε ότι το βραβείο συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (960.000 δολάρια ΗΠΑ).

Ο Γουίλιαμ Κάμπελ γεννήθηκε το 1930 στην Ιρλανδία. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δουβλίνο το 1952 και έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Ουσκόνσιν στις ΗΠΑ το 1957. Από τότε και έως το 1990 εργαζόταν στο Ίδρυμα Θεραπευτικής Έρευνας της φαρμακευτικής εταιρείας Merck. Σήμερα, είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Drew στη Νέα Υόρκη.

Ο Σατόσι Ομούρα γεννήθηκε το 1935 στην Ιαπωνία. Έλαβε διδακτορικό στη φαρμακολογία το 1968 από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το 1970 νέο διδακτορικό στη χημεία από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο. Διατέλεσε ερευνητής στο Ίδρυμα Κιτασάτο στην Ιαπωνία από το 1965 έως το 1971 και καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο από το 1975 έως το 2007.  Εκτοτε κατέχει τη θέση του Ομότιμου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κιτασάτο.

Η Γιούγιου Του γεννήθηκε το 1930 στην Κίνα. Αποφοίτησε από τη φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστήμιου του Πεκίνου το 1955. από τότε έως και το 1978 ήταν Επίκουρη Καθηγήτρια στο Κινεζική Ακαδημία Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και από το 1979 έως το 1984 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην ίδια σχολή. Από το 2000 η Του ανέλαβε τη Διεύθυνση Σπουδών ολόκληρης της Ακαδημίας Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής.

www.tanea.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9859&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote