Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τα ξημερώματα με τον Ομπάμα ο Τσίπρας
Τα ξημερώματα με τον Ομπάμα ο Τσίπρας Εκτύπωση E-mail
29.09.15

Τα ξημερώματα με τον Ομπάμα ο ΤσίπραςΤις πρώτες πρωινές ώρες στην Ελλάδα αναμένεται να συναντήσει άτυπα ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει για μερικά λεπτά με τον Μπ. Ομπάμα.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ.

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα.

Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.

Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.

Επαφές με Ρούσεφ και Κορέα
Ο κ.Τσίπρας την Δευτέρα είχε συναντήσεις με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, και τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα.

Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης κατά τη συνάντησή του με την κ. Ρούσεφ ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια. Προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία τους τομείς αυτούς, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Επίσης συζητήθηκε η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, ενώ ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισημερινού αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν το ζήτημα του Χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στα δύο μέρη.

Συγχαρητήρια από τον Νετανιάχου
Τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, δέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Αντικείμενο της μεταξύ τους επικοινωνίας ήταν επίσης η κρίση της Συρίας, καθώς και το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Τέλος ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει στην υλοποίηση της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, άδραξε την ευκαιρία και έθεσε με ισχυρό τρόπο το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στέλνοντας το μήνυμα ότι όρος για την ανάπτυξη είναι η αναδιάρθρωση του χρέους

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα
Στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθήσει τις ομιλίες του ΓΓ του ΟΗΕ, της προέδρου της Βραζιλίας και του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Το μεσημέρι θα παρακαθίσει στο γεύμα του Μπαν κι-Μουν και το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η Πρώτη Κυρία προς τους επικεφαλείς των αντιπροσωπειών.

Εκεί υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για ένα σύντομο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει κλείσει τις διμερείς επαφές του και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μόνο για δυο μέρες, επομένως η δυνατότητα για κάτι περισσότερο είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Κίνας, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και πιθανόν της Βενεζουέλας.

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, η συζήτηση αναμένεται να εστιαστεί σε διμερείς σχέσεις, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα και τη ναυτιλιακή συνεργασία.

Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, μιλώντας στο Mega για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις προσεχείς ημέρες ανέφερε πως «στόχος, σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ενίσχυση των επαφών σε διεθνές επίπεδο» και πως «ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς αρχηγούς κρατών εκτός Ευρώπης και να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο η κατεύθυνση της πολυδιάστατης εξωτερικής της κυβέρνησης».

Τι ακολουθεί την Τρίτη

    9:30-10:00 (Ώρα Ελλάδος 4:30-5:00μμ) Συνάντηση Α.Τσίπρα με Ν. Αναστασιάδη
    10:30-14:00 (Ώρα Ελλάδος 19:30-21:00) Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL
    16:00 (Ώρα Ελλάδος 23:00) Παρουσία Πρωθυπουργού στην ομιλία του Ν. Αναστασιάδη
    17:40-17:50 (Ώρα Ελλάδος 00:40-00:50) Συνάντηση Πρωθυπουργού με Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ Ban Ki-moon
    18:30-20:30 (Ώρα Ελλάδος 1:30-3:30πμ) Παρουσία Πρωθυπουργού στη δεξίωση της ΕΕ.
    19:30 (Ώρα Ελλάδος 2:30πμ) Συνάντηση πρωθυπουργού με την ομογένεια
    20:30 (Ώρα Ελλάδος 3:30πμ) Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού, και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9844&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote