Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χωρίς τη συναίνεση των ΗΠΑ
Χωρίς τη συναίνεση των ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
24.12.07
Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια ο προϋπολογισμός του ΟΗΕ δεν εγκρίθηκε ομόφωνα, καθώς οι ΗΠΑ αποστασιοποιήθηκαν ψηφίζοντας κατά.

Έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες που συνεχίστηκαν ως πολύ αργά τη νύχτα του Σαββάτου, 141 μέλη του ΟΗΕ από τα 192 ενέκριναν τις συστάσεις της επιτροπής προϋπολογισμού της Γενικής Συνέλευσης, η οποία τάχθηκε υπέρ του προϋπολογισμού 2008-2009 που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, και ο οποίος είναι αυξημένος κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο. Ο νέος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 4,17 δις δολάρια (2,9 δις ευρώ). Οι ΗΠΑ τον καταψήφισαν εξαιτίας ενός κονδυλίου 6,7 εκατ. δολαρίων που προορίζεται να χρηματοδοτήσει τη συνέχεια της διάσκεψης για το ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις που οργανώθηκε το 2001 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Αμερικανικές διαφωνίες

Η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε αποχωρήσει από τη διάσκεψη αυτή εκτιμώντας πως οι συζητήσεις είχαν μετατραπεί σε κατηγορητήριο εναντίον του Ισραήλ, το οποίο κατηγορείτο ότι ασκεί πολιτική απαρτχάιντ.

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι Αμερικανοί διπλωμάτες στον ΟΗΕ είχαν επικρίνει επίσης την κατά 25% αύξηση των διοικητικών δαπανών στον προϋπολογισμό αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που συνεισφέρει περισσότερο στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ καθώς χρηματοδοτεί το 22%.

Ο ΓΓ του Οργανισμού χαιρέτισε την υιοθέτηση του προϋπολογισμού από τη Γενική Συνέλευση, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι "η απόφαση δεν υιοθετήθηκε με συναίνεση, σπάζοντας μια παράδοση 20 ετών".
ert



Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=984&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote