Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συνομιλίες Ομπάμα - Πούτιν τη Δευτέρα εν μέσω διαφωνιών...
Συνομιλίες Ομπάμα - Πούτιν τη Δευτέρα εν μέσω διαφωνιών... Εκτύπωση E-mail
27.09.15

Ο Βλ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕΗ τελευταία φορά που τα είπαν πρόσωπο με πρόσωπο ήταν τον Ιούνιο του 2013 στη Βόρεια Ιρλανδία, στο περιθώριο της συνόδου της ομάδας G8. Eκτοτε, ωστόσο, συνέβησαν πολλά.

Η φιλορωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανατράπηκε. Η Μόσχα έδωσε καταφύγιο στον Αμερικανό πληροφοριοδότη Εντουαρντ Σνόουντεν. Στην Ουκρανία ξέσπασε εμφύλιος και η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από το κλαμπ του G8 και να της επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.

Πίσω στο... μέλλον, οι Ομπάμα και Πούτιν πρόκειται να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το τετ α τετ γεννάει προσδοκίες εξομάλυνσης της κατάστασης στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Συρίας που παραμένουν ανοιχτά. Οι πληροφορίες που έρχονται, ωστόσο, από τα δύο στρατόπεδα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι δυο πλευρές διαφωνούν ως προς το ποιος ήταν εκείνος που ζήτησε το ραντεβού. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το ζήτησαν οι Ρώσοι που «είναι σε απόγνωση λόγω των οικονομικών κυρώσεων», ενώ η Μόσχα διακηρύττει ότι όλα γίνονται έπειτα από αμερικανική πρόταση και κατηγορεί τον Λευκό Οίκο ότι «διαστρεβλώνει» τα γεγονότα.

Ουκρανία ή Συρία;
Αλλά και ως προς το κεντρικό θέμα συζήτησης υπάρχει διαφωνία. Οι Αμερικανοί θέλουν το βασικό θέμα να είναι η Ουκρανία. Η Μόσχα ωστόσο διαφωνεί και ζητάει η συζήτηση να εστιαστεί στο μέτωπο της Συρίας, όπου η Ρωσία έχει άλλωστε ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική της παρουσία το τελευταίο διάστημα. Στην πράξη, πάντως, είναι σίγουρο ότι οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς η διεθνής κοινότητα αναζητάει το μοντέλο εκείνο που θα βγάλει τη χώρα από την εμφυλιοπολεμική κρίση.

Πιστοί στην πάγια θέση τους, οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος θα πρέπει να υποστηριχτεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ. Οι Αμερικανοί επισήμως διαφωνούν καθώς αντιμετωπίζουν τις ρωσικές πρωτοβουλίες με μεγάλη καχυποψία, αλλά παρασκηνιακά ίσως να δοκιμάσουν να διαπραγματευτούν μια «μέση» λύση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμη και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναγνώρισε ότι ο Ασαντ μπορεί να έχει μεταβατικό ρόλο στη Συρία.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9839&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote