Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Ομπάμα προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο σε βραδιά αστρονομίας τον 14χρονο μαθητή που συνελήφθη ως τρομοκ
Ο Ομπάμα προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο σε βραδιά αστρονομίας τον 14χρονο μαθητή που συνελήφθη ως τρομοκ Εκτύπωση E-mail
17.09.15

Ο έφηβος στο Τέξας που συνελήφθηκε στο σχολείο του στην περιοχή του Ντάλας αυτήν την εβδομάδα γιατί έφερε μαζί του αυτοσχέδιο ρολόι το οποίο οι αρχές του σχολείου θεώρησαν αυτοσχέδια βόμβα, κέρδισε την Τετάρτη προσωπική πρόσκληση από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να συμμετάσχει σε βραδιά αστρονομίας στον Λευκό Οίκο.

Ο Αχμεντ Μοχάμεντ, 14, κατηγορήθηκε ότι έφτιαξε ψεύτικη βόμβα, ανακοίνωσε η αστυνομία στη σχολική περιφέρεια Ερβινγκ. Το Συμβούλιο Αμερικανικών-Ισλαμικών Σχέσεων ανέφερε ότι είναι μουσουλμάνος και η περίπτωσή του αποτελεί παράδειγμα θρησκευτικής προκατάληψης.

Ο μαθητής της τρίτης γυμνασίου, που φορούσε μια μπλούζα της NASA, απομακρύνθηκε από το σχολείο MacArthur με χειροπέδες τη Δευτέρα γιατί έφτιαξε κάτι με σκοπό να εντυπωσιάσει τους νέους συμμαθητές και δασκάλους του. Η αστυνομία τον προσήγαγε στο τμήμα, πήρε τα δακτυλικά του αποτυπώματα και τον φωτογράφισε. Αφέθηκε ελεύθερος όταν πήγαν οι γονείς του να τον πάρουν. Την επόμενη ημέρα έγινε φαινόμενο στο Διαδίκτυο.



«Ωραίο ρολόι, Αχμεντ. Θες να το φέρεις στον Λευκό Οίκο; Θα έπρεπε να εμπνεύσουμε περισσότερα παιδιά σαν κι εσένα να ενδιαφερθούν για τις επιστήμες. Αυτό κάνει την Αμερική σπουδαία» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος Ομπάμα (επάνω). Το γραφείο του προέδρου προσκάλεσε τον Μοχάμεντ να συμμετάσχει στην μηνιαία «βραδιά αστρονομίας» με αστροναύτες της NASA και άλλα νεαρά άτομα, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές πως τουλάχιστον μερικοί από τους δασκάλους του Αχμεντ απέτυχαν στον ρόλο τους. Είναι κρίμα».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών έγραψε: «Αχμεντ, να είσαι περίεργος και να συνεχίζεις να δημιουργείς», προσθέτοντας ότι οι εικασίες και ο φόβος δεν μας διασφαλίζουν.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ επίσης προσκάλεσε τον έφηβο να επισκεφθεί την εταιρεία του στην Καλιφόρνια. «Το να έχει κανείς τις δεξιότητες και τη φιλοδοξία να χτίσει κάτι ωραίο θα έπρεπε να οδηγήσει σε επικρότηση, όχι σε σύλληψη. Το μέλλον ανήκει σε άτομα σαν τον Αχμεντ» έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στην σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο.

Το επεισόδιο κατέλαβε την πρώτη θέση των δημοφιλών θεμάτων της ημέρας στο Twitter, με το ξεκίνημα της καμπάνιας του κοινωνικού δικτύου #IStandWithAhmed («Υποστηρίζω τον Αχμεντ»), με 600.000 άτομα να το παρακολουθούν, πολλά από αυτά ασκώντας κριτική στο τοπικό σχολικό σύστημα και την αστυνομία.


Η αυτοσχέδια... βόμβα

«Γεια, Αχμεντ. Τηλεφώνησέ μου σε λίγα χρόνια. Πάντα χρειαζόμαστε έξυπνους, περίεργους και δημιουργικούς ανθρώπους» έγραψε στο δικό του μήνυμα ο επιστήμονας της NASA Μπόμπακ Φερντόουζι (κάτω) προς τον 14χρονο μαθητή που φορούσε μπλουζάκι με το σήμα της NASA όταν συνελήφθη.


«Το χόμπυ μου είναι να εφευρίσκω πράγματα» είπε ο Μοχάμεντ στην εφημερίδα Dallas Morning News σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Δήλωσε στην εφημερίδα ότι του αρέσει η ρομποτική και ήθελε να συνεχίσει στο λύκειο, γι' αυτό και έδειξε το ρολόι - που είχε ψηφιακή οθόνη και πίνακα κυκλώματος - στη δασκάλα του, η οποία τον κατήγγειλε στις αρχές.

«Με πήγαν σ΄ένα δωμάτιο γεμάτο με πέντε αστυνομικούς» είπε ο Μοχάμεντ στην εφημερίδα, η οποία πρόσθεσε ότι αποβλήθηκε από το σχολείο. Ο διευθυντής του σχολείου, Ντάνιελ Κάμινγκς, έστειλε μάλιστα ενημερωτική επιστολή στους γονείς των μαθητών στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι λαμβάνουμε πάντα όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου το σχολείο μας ναι είναι όσο το δυνατόν ασφαλές».

Εκπρόσωπος της σχολικής περιφέρειας Ερβινγκ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι υπεύθυνοι του σχολείου δεν μπορούσαν να συζητήσουν το θέμα γιατί ήθελαν να προστατέψουν την ιδιωτικότητα του μαθητή. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έχουν κατατεθεί μηνύσεις και ότι θεωρεί πως η υπόθεση έχει λήξει, ενώ εξήγησε πως επειδή η συσκευή ήταν σε βαλιτσάκι μπορούσε να εκληφθεί ως βόμβα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τζέιμς Μακ Λέλαν είπε ότι η θρησκεία του Μοχάμεντ δεν είχε τίποτα να κάνει με την αντίδραση των αστυνομικών.

Ο επίδοξος... βομβιστής με χειροπέδες

www.tanea.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9815&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 17.09.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote