Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συνάντηση επανεκκίνησης για ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία
Συνάντηση επανεκκίνησης για ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία Εκτύπωση E-mail
07.09.15

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΑΝΤ  Στόχος του Μπ. Ομπάμα στη συνάντησή του με τον βασιλιά Σαλμάν είναι να κάμψει τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας που προκάλεσε η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν, υποσχόμενος συνΠαραδοσιακοί εταίροι με συγκλίνοντα συμφέροντα αλλά και αποκλίνουσες απόψεις σε σειρά θεμάτων, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να επαναβεβαιώσουν τη στρατηγική τους συνεργασία εν μέσω πλήθους γεωπολιτικών αγκαθιών.

Στόχος του Μπ. Ομπάμα στη συνάντησή του με τον βασιλιά Σαλμάν είναι να κάμψει τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας που προκάλεσε η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν, υποσχόμενος συνεργασία σε θέματα ασφαλείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν ήρθαν κοντά με στόχο να πατήσουν το κουμπί της επανεκκίνησης στις μεταξύ τους σχέσεις έπειτα από μια τετραετία διαφωνιών και «αποστάσεων». Κορυφαία θέματα στην ατζέντα τους: το Ιράν, η Συρία, η Υεμένη, αλλά και οι εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου όπου Ουάσιγκτον και Ριάντ είναι πλέον «ανταγωνιστές». Για τον 79χρονο Σαουδάραβα βασιλιά, η χθεσινή επίσκεψη ήταν η πρώτη που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον μετά την άνοδό του στον θρόνο τον περασμένο Ιανουάριο.

Το χθεσινό ήταν επίσης το πρώτο τετ α τετ με τον Ομπάμα μετά τη σύνοδο των χωρών του Κόλπου που είχε διοργανώσει ο τελευταίος τον Μάιο στο Καμπ Ντέιβιντ, από την οποία ωστόσο ο βασιλιάς Σαλμάν είχε επιλέξει να απουσιάσει δείχνοντας την ενόχλησή του για την επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Και είναι αυτή η αμερικανική προσέγγιση με το σιιτικό Ιράν που εξακολουθεί να αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους σουνίτες του Κόλπου.

Το Ριάντ δεν φοβάται επί της ουσίας μήπως η Τεχεράνη καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Φοβάται ότι η σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη και το ξεπάγωμα των ιρανικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στο σιιτικό ιρανικό καθεστώς να αποκτήσει μεγαλύτερη «παρουσία» διεθνώς, και μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή.

Αυτό είναι που κυρίως προβληματίζει τους Σαουδάραβες (οι οποίοι άλλωστε βρίσκονται ήδη σε πόλεμο ενάντια στους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη), και αυτούς τους φόβους είναι που ο Ομπάμα προσπαθεί να κάμψει τάζοντας στο Ριάντ μεγαλύτερη βοήθεια σε θέματα ασφαλείας.

Ο Ομπάμα θα ήθελε ιδανικά να δει τις χώρες του Κόλπου να στηρίζουν (έστω διστακτικά) τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία άλλωστε ο ίδιος αντιμετωπίζει ως προσωπικό στοίχημα και πολιτική του παρακαταθήκη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η επίσκεψη του βασιλιά Σαλμάν πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Ομπάμα, περίπου δύο εβδομάδες προτού το αμερικανικό Κογκρέσο κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία με το Ιράν.

Και για τους Σαουδάραβες, πάντως, η χθεσινή επίσκεψη είχε μεγάλη βαρύτητα. Δεν είναι τυχαίο ότι τον βασιλιά συνόδευσε στην Ουάσιγκτον και ο «εξαιρετικά σημαντικός» υπουργός Αμυνας Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαζίζ, που ρυθμίζει τις κινήσεις του Ριάντ στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία θα ήθελε να δει τους Αμερικανούς να δεσμεύονται ότι θα τη στηρίξουν στρατιωτικά ενάντια στην ιρανική επιθετικότητα.

Ο Ομπάμα είναι διατεθειμένος να παράσχει μεν γενική στήριξη σε θέματα ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας, αλλά όχι συγκεκριμένα ενάντια στο Ιράν. Το Ριάντ βρίσκεται πάντως ήδη σε προχωρημένες συνομιλίες με τους Αμερικανούς για την αγορά δύο φρεγατών η συνολική αξία των οποίων θα ξεπερνάει το 1 δισ. δολ.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9789&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 07.09.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote