Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στα άκρα η αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου με Μαξίμου και Παυλόπουλο
Στα άκρα η αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου με Μαξίμου και Παυλόπουλο Εκτύπωση E-mail
23.08.15

Στα άκρα η αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου με Μαξίμου και Παυλόπουλο Ανοιχτός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Προέδρου της Βουλής από τη μία πλευρά και της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Μεγάρου Μαξίμου από την άλλη. Βαρείς χαρακτηρισμοί επικράτησαν το Σάββατο ανάμεσα στις δύο πλευρές με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν την κυρία Κωνσταντοπούλου «δικτάτορα» και εκείνη να κάνει λόγο για κάποιους που «κάτω από το μανδύα της εξουσίας κρύβουν το μαχαίρι».

Η Πρόεδρος της Βουλής κλιμάκωσε το Σάββατο τις επιθέσεις της με στόχους τους δύο κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Μετά τις αιχμηρές δηλώσεις της κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. την Παρασκευή, η κυρία Κωνσταντοπούλου έδειξε να τραβάει στα άκρα την αντιπαράθεση στη διάρκεια των δηλώσεων της μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Εντολής, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων η συνεδρίαση της οποίας τελικώς αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική κρίση, αφού ο τρίτος στη τάξη πολιτειακός παράγοντας επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον των δύο πρώτων.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει χωρίς περιστροφές ότι οι Πρ. Παυλόπουλος και Αλ. Τσίπρας αντιμετωπίζουν τους θεσμούς σαν «τσιφλίκι και ιδιοκτησία τους»

Στο επίκεντρο των σφοδρών και συνεχιζόμενων επιθέσεων της κας Κωνσταντοπούλου είναι το γεγονός ότι δρομολογήθηκε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, δίχως να τηρηθεί διάταξη άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει τυπική ενημέρωση του ανώτατου άρχοντα από τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σύνθεση του Κοινοβουλίου (αριθμός κοινοβουλευτικών ομάδων).

«Είναι από τις οχληρές παραμέτρους, ότι η διαδικασία (των διερευνητικών εντολών) ξεκίνησε από μια κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρασιωπά την εκκίνηση της διαδικασίας από τη Βουλή. Και είναι ιδιαιτέρως οχληρό, καθώς χθες αποκαλύφθηκε ότι για όλη τη δρομολογηθείσα διαδικασία είχαν πλήρη ενημέρωση οι εκβιαστές-δανειστές, αλλά όχι η Βουλή», είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής.

Όπως είχε προαναγγείλει, η Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων πως απέστειλε επιστολή προς τον κ. Παυλόπουλο, στην οποία - όπως είπε - του επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η δρομολογηθείσα διαδικασία από πλευράς της παραιτηθείσας κυβέρνησης έχει με αντισυνταγματικό τρόπο επισπευστεί.

«Δεν τιμά κανένα, ιδίως εκείνους που ενσαρκώνουν θεσμούς, να επιλέγουν διαρροές μέσω συνεργατών, non paper και άλλων κύκλων» ανέφερε το απόγευμα του Σαββάτου, επισημαίνοντας πως «πρέπει να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου». Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και νωρίτερα σημειώνοντας επίσης πως «η Βουλή τοποθετείται μέσω εμού, όχι μέσω κύκλων, όχι μέσω διαρροών. Οι θεσμοί πρέπει να έχουν την ευθύνη να τοποθετούνται ευθέως».

«Μόνο λύπη, μόνο θλίψη μου προκαλούν αυτές οι μέσω κύκλων επιθέσεις» πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι, νωρίς το Σάββατο, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις νέες δηλώσεις της προέδρου της Βουλής (μετά τη συνάντηση με τον Π. Λαφαζάνη) για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνιζαν: «Ουδέν σχόλιον, διότι από χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου».

Κυβερνητικές πηγές, από τη δική τους πλευρά, απαντώντας στην Πρόεδρο της Βουλής ανέφεραν τα εξής: «Θεματοφύλακας του Συντάγματος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι δηλώσεις Κωνσταντοπούλου για τη νέα συμφωνία αποτελούν μηδενισμό της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης, άποψη που δεν τόλμησε να αναφέρει ούτε η πιο σκληρή αντιπολίτευση. Η Πρόεδρος της Βουλής συμπεριφέρεται ως δικτάτορας, θεωρεί πως είναι το θεσμικό επίκεντρο του πολιτεύματος, ενώ είναι απλά μια λάθος επιλογή».

Η απάντηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου δεν άργησε. «Δικτάτορες δεν είναι όσοι προστατεύουν τους θεσμούς. Δικτάτορες είναι εκείνοι οι οποίοι καταλύουν τις θεσμικές, δημοκρατικές διαδικασίες» είπε και με μία αποστροφή του λόγου της ανέφερε για τον κ. Τσίπρα ότι συγκαταλέγεται σε αυτούς που «κάτω από το μανδύα της εξουσίας κρύβουν το μαχαίρι».

Η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε μάλιστα απολύτως ήσυχη με τη συνείδησή της. «Όλους θα μας κρίνει η ιστορία. Όλους θα μας κρίνου οι λαοί και οι κοινωνίες» πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε θα επιδιώξει έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, προκειμένου να γίνει συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Κοινοβουλίου για τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του κ. Παυλόπουλου, αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

tanea.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9752&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 23.08.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote