Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Διαζύγιο, ναι αλλά πότε;
Διαζύγιο, ναι αλλά πότε; Εκτύπωση E-mail
13.08.15

Διαζύγιο, ναι αλλά πότε;Η χρονική στιγμή στην οποία θα αποσχιστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να απασχολεί πλέον τα ηγετικά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς οι δρόμοι τους με την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος είναι δεδομένο ότι θα χωρίσουν.

 

Οι διαφωνούντες βουλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαχωρίσουν δημοσίως τη θέση τους πριν ή μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, καταγγέλλοντας τη «μετάλλαξη» του κόμματος και καταψηφίζοντας το σύνολο του νομοσχεδίου.

Στη διαπίστωση ότι το «διαζύγιο» είναι δεδομένο συντείνουν και οι σκληρές εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποιούν τα κορυφαία στελέχη της τάσης στις τοποθετήσεις τους. Ο ιστότοπος iskra.gr σε κεντρικό άρθρο του χαρακτήριζε χτες το νέο Μνημόνιο «λαιμητόμο» και «"θηλιά" στον λαιμό του λαού», με τον συντάκτη τού εν λόγω κειμένου να προσθέτει ότι τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα «θα επιφέρουν βαρύτατο πλήγμα, σχεδόν τη χαριστική βολή, στην Ελλάδα».

Ο δε Δημήτρης Στρατούλης συνέγραψε κείμενο με τίτλο «14 νέα θανάσιμα πλήγματα σε κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις», υπογραμμίζοντας ότι «οι νέες μνημονιακές δεσμεύσεις απέχουν έτη φωτός από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, ακόμα κι από αυτές τις θέσεις της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Επέμενε μάλιστα ότι «χρέος των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων είναι να αγωνιστούν μέσα από ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο, που θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δικαίωση του μεγαλειώδους ΟΧΙ του λαού μας».

Αντίστοιχου ύφους προαναγγελία για την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ίδρυση νέου φορέα ήταν και η επισήμανση ότι η νέα συμφωνία «θα σηματοδοτήσει μεγάλες αλλαγές στη φυσιογνωμία, τα χαρακτηριστικά και τη μελλοντική πορεία του κόμματος».

Καταγγελίες Λαφαζάνη

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μάλιστα σε προσωπική του δήλωση προχώρησε σε μπαράζ κατηγοριών κατά της κυβέρνησης. Της καταλόγισε ότι παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, αντί να συγκρουστεί με τις εκβιαστικές επιλογές των κυρίαρχων κέντρων της Ε.Ε., τα εγχώρια στηρίγματά τους και μαζί τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι [...], επέλεξε, δυστυχώς, τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα ηγετικά στελέχη της τάσης έχουν ξεκινήσει γύρο επαφών με άλλες αριστερές οργανώσεις |

«Ο δρόμος του νέου Μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα», κατέληγε η ανακοίνωση του βουλευτή και πρωτεργάτη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα ηγετικά στελέχη της τάσης έχουν ξεκινήσει γύρο επαφών με άλλες αριστερές οργανώσεις και ομάδες, στον δρόμο της δημιουργίας μετώπου που θα συμμετάσχει -γιατί όχι- και στις επόμενες πρόωρες εκλογές.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι η Αριστερή Πλατφόρμα, που αποτελείται από το Αριστερό Ρεύμα και το Κόκκινο Δίκτυο, έχει πλέον «ομογενοποιηθεί», καθώς τα στελέχη των ομάδων έχουν βάλει στην άκρη τις διαφορές τους υπό την προοπτική της απόσχισής τους από την Κουμουνδούρου.

Εκτός όμως της Αριστερής Πλατφόρμας και των βουλευτών της ΚΟΕ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει και πρόσθετες «διαρροές», καθώς βουλευτές που είχαν κρατήσει μια ιδιότυπη «στάση αναμονής» ξεκαθάρισαν χτες ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης, που συντάσσεται με τους «53+», δήλωσε χτες στο πλαίσιο συγκέντρωσης αγροτών της Δράμας ότι «προφανώς, δεν με ικανοποιεί η συμφωνία... Δεν θα υπερψηφίσω τα μέτρα που έρχονται».

Ο δε βουλευτής Καστοριάς, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ανέβασε» τη φράση «ΟΧΙ μέχρι τέλους», προαναγγέλλοντας ότι και εκείνος θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και βουλευτές που θα αξιοποιήσουν την ύπαρξη δύο άρθρων στο νομοσχέδιο, ενός που περιλαμβάνει τη δανειακή σύμβαση και το επακόλουθο Μνημόνιο και ενός με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Δεν αποκλείεται δηλαδή να κρατήσουν στην επί της αρχής ψηφοφορία διαφορετική στάση σε σχέση με την ψηφοφορία επί των άρθρων.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9724&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 13.08.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >