Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Εντείνεται η ανησυχία στα Σκόπια Εκτύπωση E-mail
21.12.07
Ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις για την ποιότητα και την ισχύ του κράτους της ΠΓΔΜ προκάλεσε η ετήσια ομιλία του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ενώπιον των βουλευτών, χθες, στα Σκόπια, καθώς και όσα ανταπάντησαν κυβερνητικά στελέχη. 

Ο κ. Τσερβένκοφσκι επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, καταλογίζοντάς της αδυναμία να προωθήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας αναφορικά με την ευρωατλαντική της προοπτική. 

"Μπορούμε να πούμε ότι το 2007 ήταν μία χαμένη χρονιά για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, αφού ούτε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ λάβαμε, ενώ είναι αμφίβολο αν θα λάβουμε και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2008 ", ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

 Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στον ενάμισι χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία, οι διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα επιδεινώθηκαν, από τη στιγμή που ο κ. Γκρούεφσκι επέλεξε να αποκλείσει από την κυβέρνηση το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα -DUI- του Αλί Αχμέτι, προτιμώντας το μικρότερο αλβανικό κόμμα DPA του οποίου σήμερα ηγείται ο Μέντουχ Θάτσι.

 Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε άσκοπους τακτικισμούς και σε μικροπολιτικά παιχνίδια για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό και δεν δύναται να χαράξει στρατηγική ενίσχυσης του ρόλου της χώρας στην περιοχή.

 «Είστε προϊόν εκλογικής νοθείας»! 

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία κατηγόρησε τον κ. Τσερβένκοφσκι ότι συμπεριφέρθηκε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και όχι ως πρόεδρος του κράτους. "Ο κ. Τσερβένκοφσκι πρέπει να ξέρει ότι δεν λησμονούμε το γεγονός ότι νόθευσε τις προεδρικές εκλογές το 2004 για να εκλεγεί πρόεδρος.

Ο λαός καταλαβαίνει πλέον τις προθέσεις του", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και υψηλόβαθμο στέλεχος του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Αντίθετα η αντιπολίτευση θεώρησε ότι η ομιλία του κ. Τσερβένκοφσκι αντανακλά τη "ζοφερή" πραγματικότητα στη χώρα, για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

 Προβληματισμός για το ελληνικό «μπλόκο» 

Το μοναδικό σημείο της ομιλίας του κ. Τσερβένκοφσκι το οποίο βρήκε σύμφωνους κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ήταν αυτό που αφορούσε την εκκρεμότητα της ονομασίας και τις αναφορές για την Ελλάδα.

 Ο κ. Τσερβένκοφσκι είπε ότι τους τελευταίους μήνες το θέμα του ονόματος επανήλθε στο επίκεντρο του επικαιρότητας, κάτι που κατά τον ίδιο, οφείλεται στην επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ως προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής τη λύση αυτού του πολυετούς ζητήματος.

 Ο κ. Τσερβένκοφσκι πρόσθεσε ότι η χώρα του βρίσκεται ενόψει της χορήγησης της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ελλάδα, ως μέλος της Συμμαχίας, θέλει να εκμεταλλευθεί ώστε να ισχυροποιήσει την διαπραγματευτική της θέση και να επιτύχει ευνοϊκή λύση στο ζήτημα για την ονομασία. 

 "Τον πολιτικό αυτό συλλογισμό της Ελλάδας, μπορώ να τον κατανοήσω, όχι όμως και να συμφωνήσω με αυτόν.

 Δεν συμφωνώ, διότι γίνονται προσπάθειες, ένα διμερές πρόβλημα να αναβαθμιστεί και να μετατραπεί σε κριτήριο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η προσέγγιση αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη τόσο με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, με την οποία η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην παρεμποδίσει την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους Διεθνείς Οργανισμούς, εφόσον γίνεται χρήση της προσωρινής ονομασίας, όσο και με τις αρχές στη βάση των οποίων ξεκίνησαν και συνεχίζουν να διεξάγονται οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη: καμία επιβεβλημένη λύση και κανένα χρονοδιάγραμμα", ανέφερε ακόμη ο κ. Τσερβένκοφσκι.

  «Πρέπει να εκπληρώσουμε τις προϋποθέσεις» Η χώρα του, είπε ο ίδιος, χαιρετίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας να εξευρεθεί λύση γι' αυτό το πρόβλημα, καθώς κανείς δεν θα ήθελε περισσότερο (σ.σ. από την ΠΓΔΜ) να βγει από την ημερήσια διάταξη αυτό το ζήτημα και να πάψει να υφίσταται η χρήση της αναχρονιστικής ονομασίας "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". 

 "Αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε έτοιμοι, με θετική διάθεση και με εποικοδομητικό τρόπο, να εντατικοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στις συνομιλίες υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς. Εμείς δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα στον όρο "Μακεδονία", ούτε ιστορικά, ούτε γεωγραφικά. Δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις έναντι κανενός γείτονά μας, ούτε υποστηρίζουμε αποσχιστικές ή αλυτρωτικές βλέψεις. Ενδιαφερόμαστε να οικοδομήσουμε ειλικρινείς και φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

 Αυτό στο οποίο όμως θα εμμείνουμε και για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις είναι η διαφύλαξη της συνταγματικής μας ονομασίας και η χρήση της τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Αυτό είναι ζήτημα διαφύλαξης της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας.

 Δίχως αυτή την ταυτότητα, ούτε για μας θα σημαίνει κάτι η ένταξη της χώρας σε κάποιο διεθνή οργανισμό, αλλά ούτε και εμείς ως μέλος θα σημαίνουμε κάτι γι΄ αυτόν τον οργανισμό", είπε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ. 

 Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πράξει η Ελλάδα τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά ξέρει τι πρέπει να πράξει η ΠΓΔΜ.  

"Πρέπει να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό και κατ' αυτό τον τρόπο να περιορίσουμε τον χώρο για ελιγμούς και για χρήση κάθε είδους επιπρόσθετων επιχειρημάτων κατά της ένταξής μας", κατέληξε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=972&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 21.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote