Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow To... μυστήριο της Ζωής
To... μυστήριο της Ζωής Εκτύπωση E-mail
09.08.15

Ζωή ΚωνσταντιπούλουΓια την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα συμφωνία αποτελεί ένα «αναγκαίο κακό», ως αποτέλεσμα ενός ανελέητου εκβιασμού. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» μοιάζει έτοιμη να αποχωρήσει από την Κουμουνδούρου την επομένη της σύναψης συμφωνίας με τους δανειστές. Τι θα πράξει όμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Η στάση της την «επόμενη μέρα» μόνο σιβυλλική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η ομιλία της στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής χαρακτηρίστηκε «αρχηγική», καθώς απαντούσε με εμφατικό τρόπο στα όσα λίγες ώρες νωρίτερα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας. Η λέξη που ειπώθηκε πολλάκις ήταν το «όχι», το οποίο συνέδεε ευθέως με το «όχι» του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, δημιούργησε αρκετές απορίες για την «όχθη» με την οποία συντάσσεται στο υπαρκτό «ρήγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Παραδέχτηκε μεν τον εκβιασμό που υπέστη ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν εξαντλήσαμε όλα μας τα όπλα». Εξ ου και αρκετοί στην αίθουσα του Κεραμεικού έλεγαν ότι «η Ζωή έχει σηκώσει δικό της μπαϊράκι, διαφορετικό από του Λαφαζάνη».

Η ίδια η πρόεδρος της Βουλής κρατά απολύτως κλειστά τα «χαρτιά» της, διαψεύδοντας κάθε ισχυρισμό για το πολιτικό της μέλλον, επιμένοντας ότι οι στιγμές είναι ιστορικές και η «σπερμολογία» για τη διάδοχη κατάσταση δεν εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ, που λειτούργησε αποτελεσματικά ως συλλογικότητα. Επικεντρώνει δε τις προσπάθειές της να μην υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές, που θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο.

Παράλληλα έχει φροντίσει να συνομιλήσει με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας τη νέα πραγματικότητα. Τα στελέχη αυτά μεταφέρουν την άποψή της ότι «μετά τη σύναψη συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ο ίδιος», δίνοντας προφανώς την εντύπωση ότι η απόφασή της για αποχώρηση από την Κουμουνδούρου είναι ειλημμένη.

Τα πράγματα όμως δεν μοιάζουν τόσο εύκολα. Η ίδια άφηνε πρόσφατα να εννοηθεί ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, ώστε να διεκδικήσει την επανεκλογή της στη Βουλή. «Δεν είμαι πολιτικάντης που αλλάζει τα “ρούχα” του για να παραμείνει στον αφρό», έλεγε σε συνομιλητή της πριν από περίπου δέκα μέρες. Φράση η οποία μπορεί να αναγνωστεί ως διαβεβαίωση ότι δεν θα συνταχθεί με την «Αριστερή Πλατφόρμα».

Το ρευστό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί, όμως, «κενά», τόσο στο κόμμα όσο και στην Αριστερά, τα οποία συνεργάτες της θεωρούν ότι μπορεί να αναπληρώσει ικανοποιητικά μόνο η ίδια. Εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όμως;

Η ηγεσία της ΚΟΕ, που βρίσκεται στην πόρτα εξόδου της Κουμουνδούρου, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιλογές της, προκρίνοντάς την ως μοναδική πιθανή σύμμαχό της.

Η ΚΟΕ, ως συνιστώσα με πέντε βουλευτές και στελέχη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μπορεί να βοηθήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να «ριζώσει» οργανωτικά. Ωστόσο η ίδια βάζει «πάγο» στα σχετικά σενάρια, λέγοντας ότι οι θέσεις που υπερασπίζεται είναι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μιας συνιστώσας του.

Προς παραμονή

Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύεται το σενάριο ότι η σημερινή πρόεδρος της Βουλής δεν θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που φαίνεται και από τις δηλώσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Μπορεί η «κόντρα» της με τον Νίκο Παππά να έχει χτυπήσει «κόκκινο», ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη είναι ενδεικτικές της διαφορετικής αντιμετώπισης που επιφυλάσσει το Μαξίμου στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σε σχέση με τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας».

Ερωτηθείς για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο υπουργός απάντησε ότι «έχει πάρει έναν δρόμο τον οποίο επέλεξε μόνος του, ας τον τραβήξει». Για την Πρόεδρο της Βουλής όμως ήταν πολύ πιο ήπιος. «Είναι πρόεδρος της Βουλής και είναι μια ελεύθερη φωνή, η οποία έπρεπε να εξυπηρετεί όλες τις πτέρυγες της Βουλής», είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Το όλο σκηνικό, πάντως, πρόκειται να ξεκαθαρίσει άμα τη υπογραφή της συμφωνίας. Τότε θα διαφανούν οι προθέσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, πάντως, η απόφασή της δεν θα προκύψει αβίαστα.

efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9714&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote