Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Προς μετωπική με τους καναλάρχες
Προς μετωπική με τους καναλάρχες Εκτύπωση E-mail
26.07.15

Προς μετωπική με τους καναλάρχες - MediaΤο εναρκτήριο λάκτισμα για την πρώτη μεγάλη σύγκρουση στο εσωτερικό μέτωπο με εκείνους που η κυβέρνηση και προεκλογικά και μετεκλογικά χαρακτηρίζει ως ολιγάρχες, δόθηκε με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Η κίνηση της κυβέρνησης να θέσει προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου την ίδια ημέρα που ψηφίζονται τα τελευταία προαπαιτούμενα της τρόικας πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο, έχει πολιτικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά αφού με τον τρόπο αυτόν θέλει να υπογραμμίσει ότι η μάχη με τη διαφθορά και την ανομία είναι τα προαπαιτούμενα που η ίδια θέτει για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.
Και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγει ως πρώτη κίνηση το τηλεοπτικό τοπίο, επισημαίνοντας ότι ο νόμος που προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού υπάρχει, ήδη, από το 2007, διαγωνισμός που «αναβάλλεται με τροπολογίες, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιότυπο καθεστώς ταυτόχρονης ομηρίας και ασυλίας των τηλεοπτικών σταθμών».
Το σχέδιο νόμου, που αλλάζει εκ βάθρων τον τρόπο χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, αναμένεται να προκαλέσει την πρώτη μετωπική με τους ισχυρούς καναλάρχες της χώρας αφού δεν προβλέπεται καμιά πριμοδότηση των σταθμών που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία με το καθεστώς των λεγόμενων «προσωρινών αδειών» που ισχύει τα τελευταία 25 χρόνια.
Παράλληλα με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση ανοίγει και μέτωπο με την Digea, εταιρεία επίσης των καναλαρχών, αφού υπάρχει πρόβλεψη για σπάσιμο του μονοπωλίου της, μέσα από την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ Α.Ε., η οποία θα μπορεί επίσης να είναι πάροχος δικτύου σε όλες τις περιοχές της χώρας.
 
Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός
 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, η αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών θα γίνει μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ και ο χρόνος της κάθε άδειας θα είναι για 10 χρόνια.
Πρώτα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες εθνικής εμβέλειας και στη συνέχεια ο διαγωνισμός για τις άδειες περιφερειακής εμβέλειας.
Την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ανά κατηγορία άδειας θα καθορίσει ο υπουργός Επικρατείας με απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ.
Το πόσες άδειες τηλεοπτικών σταθμών θα δοθούν ανά κατηγορία, θα οριστεί επίσης με απόφαση του υπουργού Επικρατείας.
Η δημοπρασία θα γίνει σε δύο στάδια, στο πρώτο από τα οποία θα γίνει προεπιλογή αυτών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο δεύτερο.
Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν ανώνυμες εταιρείες - κοινοπραξίες και οι ΟΤΑ.
Το τίμημα για κάθε άδεια που θα χορηγηθεί, θα καταβάλλεται μετά την ανακήρυξη του αδειούχου, εφάπαξ.
 
Προϋποθέσεις συμμετοχής
 
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ενός υποψηφίου στον διαγωνισμό, οι οποίες έχουν να κάνουν με το μετοχικό κεφάλαιο, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, την ονομαστικοποίηση των μετοχών, το πόθεν έσχες καθώς και ποινικά κωλύματα για ιδιοκτήτες και εκπροσώπους ανωνύμων εταιρειών, και συγκεκριμένα:
 
♦ Το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο για τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου ορίζεται στα 8.000.000 ευρώ, στα 5.000.000 ευρώ για εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου και 2.000.000 για εθνικής εμβέλειας άδεια παρόχου περιεχομένου μη ενημερωτικού προγράμματος.
♦ Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας δεν θα πρέπει να υπολείπονται του ανωτέρω ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου. Η προϋπόθεση αυτή θα πρέπει να υφίσταται και καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, αλλιώς θα ανακαλείται.
♦ Προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της οικονομικής διαφάνειας των συμμετεχόντων, θα απαιτείται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, έλεγχος πόθεν έσχες για τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν οι υποψήφιες εταιρείες και οι μέτοχοι αυτών.
Εξαίρεση από την ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου προβλέπεται για τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών στα χρηματιστήρια των κρατών - μελών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
♦ Προβλέπονται ποινικά κωλύματα για μετόχους που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 1% επί του μετοχικού κεφαλαίου, αφού δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.
♦ Καθορίζονται ελάχιστα όρια για το απασχολούμενο προσωπικό, και συγκεκριμένα τουλάχιστον 400 άτομα για τους εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, 50 άτομα για εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα, 20 άτομα για τους περιφερειακής εμβέλειας. Όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι πλήρους απασχόλησης.
 

 
topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9669&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote