Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η «ρωσική» επένδυση της Αθήνας
Η «ρωσική» επένδυση της Αθήνας Εκτύπωση E-mail
20.12.07
Παρά τις αντιδράσεις των ευρωατλαντικών συμμάχων της, η Αθήνα επιμένει να επενδύει διπλωματικά στο «ρωσικό χαρτί», γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή θερμή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον Ρώσο πρόεδρο, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Ηταν η πέμπτη επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών σε διάστημα 3,5 ετών (υπήρξε μία ακόμη κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Αγιον Ορος) με ορατά τα σημάδια της μεταξύ τους ιδιαίτερα καλής προσωπικής σχέσης. Είναι ενδεικτικό πως κατά την ωριαία και πλέον κατ' ιδίαν συνάντησή τους, Κ. Καραμανλής και Βλ. Πούτιν εγκατέλειψαν το πρωτόκολλο και ανέλυσαν όλες τις πτυχές της ελληνορωσικής συνεργασίας.

Χαρακτηριστική είναι η αντιφώνηση του πρωθυπουργού στον χαιρετισμό Πούτιν («Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία») αλλά και η τριπλή δημόσια έκφραση συγχαρητηρίων προς τον Ρώσο πρόεδρο για την επικράτηση του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές για τη ρωσική Δούμα ενώ η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Με τη χθεσινή, επιτυχημένη, συνάντηση ο κ. Καραμανλής επαναβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας, εξασφάλισε την προώθηση σημαντικών για την ελληνική οικονομία και εξωτερική πολιτική έργων, όπως οι αγωγοί Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και South Stream και έκανε λόγο για μεγέθυνση της διμερούς οικονομικής, εμπορικής και αμυντικής συνεργασίας. Ολα αυτά, σε μία περίοδο που μείζονα εθνικά θέματα παραμένουν ανοικτά (Σκόπια, Κύπρος) ενώ και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια (Κόσοβο) απειλούν με ανατροπή του status quo.

Για μία ακόμη φορά, ο Ρώσος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε συνάντησή του με Ελληνα ηγέτη (είχε προηγηθεί η δήλωσή του για την αντιπυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ, κατά τη συνάντηση με τον κ. Κάρολο Παπούλια) για να αποστείλει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα: «Το σύστημα των διεθνών σχέσεων διανύει σήμερα μία φάση μετατροπής της αρχιτεκτονικής της παγκόσμιας ασφάλειας και ανάπτυξης, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι ποια παγκόσμια τάξη θα εγκατασταθεί για τις πολλές δεκαετίες που έχουμε μπροστά μας».

Ρώσος δημοσιογράφος ρώτησε τους δύο ηγέτες για τις αντιδράσεις «γραφειοκρατών των Βρυξελλών» στην ελληνορωσική προσέγγιση. Ο κ. Καραμανλής απάντησε δίχως να αφήσει αμφιβολίες για την πολιτική που θα ακολουθήσει: «Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, κινείται πάντοτε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών... σε επίπεδο όμως διμερών σχέσεων, αυτές αναπτύσσονται με βάση το εθνικό συμφέρον. Οι όντως καλές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τη Ρωσία είναι επ' ωφελεία της χώρας μου και τελικά είναι επ' ωφελεία και της Ευρώπης». Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν αφού σχολίασε πως «το τελευταίο διάστημα λύναμε τα προβλήματα του προϋπολογισμού, του κοινωνικού κράτους, των συντάξεων και δεν είχα τη δυνατότητα να ξέρω τη γνώμη γραφειοκρατών, έστω και αξιοσέβαστων», επισήμανε πως όσοι κάνουν εύκολη κριτική δεν αναλύουν αρκετά βαθιά τα δεδομένα και επέμεινε πως η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συμβάλλουν στην ενεργειακή σταθερότητα όλης της Ευρώπης. Κατέληξε, πάντως, πως οι σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε. είναι «όχι άσχημες». Στο κλείσιμο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πούτιν έκανε άνοιγμα στην Ελλάδα και ως προς τα εξοπλιστικά, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το εύρος της διμερούς συνεργασίας: «Η Ρωσία είναι ένας πολύ σίγουρος εταίρος, δεν επιτρέπει σε κανέναν να ασκήσει αρνητική επιρροή πάνω μας».

kathimerini


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=966&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote