Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το μορατόριουμ για τη θανατική ποινή Εκτύπωση E-mail
18.12.07

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα απόφαση που εισηγείται μορατόριουμ στις εκτελέσεις, ενόψει της καθολικής κατάργησης της θανατικής ποινής.

Η μη δεσμευτική αυτή απόφαση, την οποία εμπνεύσθηκε και προώθησε η Ιταλία, με τη συμφωνία άλλων 87 κρατών, εγκρίθηκε στην ολομέλεια της γενικής συνέλευσης από 104 χώρες, καταψηφίσθηκε από 54, ενώ 29 απείχαν.

Η ψήφισή της ήταν αναμφισβήτητη έπειτα από την έγκρισή της στις 15 Νοεμβρίου, έπειτα από σφοδρή αντιπαράθεση, από την 3η επιτροπή της γενικής συνέλευσης, αρμόδιας για τις Κοινωνικές, Ανθρωπιστικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις.

Στην απόφαση τονίζεται πως η εφαρμογή της θανατικής ποινής «πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και πως «δεν αποτελεί αναντίρρητο τεκμήριο» ότι συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για το έγκλημα και πως κάθε δικαστικό λάθος, στην περίπτωση αυτή, καθίσταται «μη αναστρέψιμο και ανεπανόρθωτο».

Η απόφαση καλεί τις χώρες, στις οποίες ισχύει η θανατική ποινή, «να εφαρμόσουν ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, με προοπτική να καταργήσουν την εσχάτη των ποινών». Τις καλεί επίσης να «περιορίσουν προοδευτικά την εφαρμογή της θανατικής ποινής και να μειώσουν τον αριθμό των ποινών».

Επίσης δεσμεύει τα κράτη-μέλη, που ήδη έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, «να μην την εφαρμόσουν εκ νέου».

www.kathimerini.gr 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=962&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote