Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στην κόψη του ξυραφιού
Στην κόψη του ξυραφιού Εκτύπωση E-mail
05.07.15

Στην κόψη του ξυραφιούΓια διχασμένη ελληνική κοινή γνώμη και δημοψήφισμα-πρόκληση για την τύχη της Ελλάδας και του ευρώ, κάνει λόγο ο διεθνής τύπος, χαρακτηρίζοντας «καθοριστική» αλλά και «μεγάλο μπέρδεμα» την σημερινή ψηφοφορία, αφού όπως επισημαίνουν σχολιαστές δεν είναι σαφές τι ακριβώς τίθεται προς ψήφιση και αν η επίμαχη πρόταση των δανειστών είναι ακόμη σε ισχύ, «ενώ τα επίσημα έγγραφα έχουν μελετηθεί από λίγους εκλογείς και έχουν γίνει κατανοητά από ακόμη λιγότερους».

«Οι Έλληνες διχασμένοι σε ένα δημοψήφισμα στην κόψη του ξυραφιού» γράφουν οι Financial Times, επισημαίνοντας: «Οι Έλληνες ψηφίζουν σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε μόλις μια εβδομάδα πριν και μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας ως μέλους της ευρωζώνης».

Το BBC επισημαίνει ότι εκατομμύρια Έλληνες προσέρχονται για να ψηφίσουν σε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για το εάν θα αποδεχθούν τους όρους ενός διεθνούς πακέτου διάσωσης.

Το άρθρο του Bloomberg τιτλοφορείται: «Οι Έλληνες ψηφίζουν για την παραμονή στο ευρώ ενώ οι τράπεζες στερεύουν». Οι ψηφοφόροι πηγαίνουν διχασμένοι στην κάλπη σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα που θα μπορούσε να καθορίσει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην κόψη του ξυραφιού

Από τη μεριά του, η βρετανική εφημερίδα Guardian σημειώνει ότι «οι Έλληνες ξεκίνησαν να ψηφίζουν σε ένα δημοψήφισμα την ώρα που το ευρώ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερή του πρόκληση».

Σε πιο δραματικούς τόνους κινείται το άρθρο της βρετανικής Telegraph που έχει τίτλο «Η ΕΕ προειδοποιεί για Αρμαγεδώνα αν οι Έλληνες απορρίψουν την πρόταση».

Οι New York Times έχουν τίτλο «Η μέρα του λογαριασμού για τις ελληνικές τράπεζες και για τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης έφθασε» και γράφουν πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι θα είναι αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδο είναι η Ελλάδα και στο σημερινό φύλλο της γαλλικής Le Monde που τιτλοφορείται ότι«το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα». Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας φιλοξενείται μεταξύ άλλων και άρθρο που κάνει λόγο για νεόπτωχους, αναφέροντας ότι το ένα τρίτο των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Η Ελλάδα οδηγείται σε μια ψηφοφορία που θα καθορίσει το μέλλον της» γράφει η Washington Post, η οποία αναφέρεται στις δύο συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» και υπέρ του «όχι» που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή. Οι Έλληνες-γράφει το δημοσίευμα-είναι χωρισμένοι με πάθος ανάμεσα σε αυτούς που φοβούνται ότι η Ελλάδα θα χάσει τη θέση της στην Ευρώπη και αυτούς που ζητούν να αλλάξει η Ευρώπη με κάθε κόστος.

«Σύγχυση επικρατεί στην Ελλάδα» είναι το τίτλος του δημοσιεύματος στο αμερικανικό περιοδικό Time, τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν για ποιο πράγμα θα ψηφίσουν την Κυριακή:

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν την Κυριακή σε μια ψηφοφορία που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη και θα πρέπει να τους συγχωρέσουμε αν ίσως ξύνουν το κεφάλι τους μπροστά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος» αναφέρει το περιοδικό.

«Μεγάλο μπέρδεμα» χαρακτηρίζει το σημερινό δημοψήφισμα και ο Mike Bird, του Business Insider:

«Ζητείται από τους Έλληνες να ψηφίσουν (με ένα ναι ή ένα όχι) για δυο επίσημα έγγραφα για πρόγραμμα διάσωσης, τα οποία λίγοι έχουν διαβάσει και ακόμη λιγότεροι έχουν κατανοήσει. Δεν είναι καν ξεκάθαρο αν η συμφωνία που τίθεται προς ψήφιση εξακολουθεί να ισχύει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διχασμένη την κοινή γνώμη. Κανείς δεν είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα».

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9616&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 05.07.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >