Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέα εποχή
Νέα εποχή Εκτύπωση E-mail
18.12.07
Νέα σελίδα στις Ελληνο-ρωσικές σχέσεις άνοιξαν με τη συνάντησή τους την Τρίτη στο Κρεμλίνο, οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Κώστας Καραμανλής.

Οι δυο ηγέτες επεσήμαναν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας με τον Πρωθυπουργό να αποκαλεί φίλο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο Πρόεδρο να υπογραμμίζει την προσωπική συμβολή του κ. Καραμανλή στον εταιρικό χαρακτήρα που έχει πλέον η σχέση των δυο λαών. Στις δηλώσεις τους οι δυο ηγέτες χαιρέτησαν τη συμφωνία στην ίδρυση της διεθνούς εταιρίας που θα κατασκευάσει τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να προχωρήσει η συνεργασία στον αγωγό φυσικού αερίου Σαουθ Στρίμ, ενώ ξεκαθάρισαν πως οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει θα είναι προς όφελος όχι μονό των δυο λαών, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχέσεις εμπιστοσύνης Ελλάδας-Ρωσίας

Η διεύρυνση και η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που είχαν στο Κρεμλίνο ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το πρωτόκολλο για την ίδρυση της εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, το οποίο υπογράφηκε σήμερα, ως το προτελευταίο στάδιο για την δημιουργία του έργου.

Ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του τόνισε ότι με την σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου μπαίνουμε στο τελικό στάδιο για την κατασκευή του έργου, ενώ για τον αγωγό φυσικού αερίου τον South Stream ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνουν βήματα εργάζονται οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών και ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη.

Οι κ.κ. Καραμανλής και Πούτιν συμφώνησαν να επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία αφενός στη μικρή και μεγάλη επιχειρηματικότητα, αφετέρου και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι επιχειρηματικές δράσεις στα Βαλκάνια.

Στην συνέντευξη που έδωσαν οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν για τα αρνητικά σχόλια που ακούγονται από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας -ΕΕ, εξελίσσονται ικανοποιητικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα καταλήξουν σε μακροχρόνια συμφωνία.

Για δε την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος και για τον χαρακτήρα αλλά και για τις προοπτικές της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι σχέσεις αυτές, είπε, δεν περιορίζονται στην ενέργεια αλλά επεκτείνονται σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε ότι ορισμένοι δεν μπαίνουν αρκετά βαθιά στο χαρακτήρα αυτής της σχέσης.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και κινείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις μας κινούνται με βάση το εθνικό συμφέρον.

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων είναι επ’ ωφελεία και της χώρας μας και της Ρωσίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ.Πούτιν επιπροσθέτως ανέφερε ότι με την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας αναβαθμίζεται η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, η οποία παράλληλα γίνεται και χώρα διέλευσης των ενεργειακών πηγών.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν και θέματα στρατιωτικού εξοπλισμού, με τον κ Καραμανλή Καραμανλής να αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια 420 ρωσικών τεθωρακισμένων αλλά και σε ενέργειες που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε πολλαπλούς τομείς συνεργασίας.

Ο κ. Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα περιορισμό για την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμα και σε συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων σε ρωσικό έδαφος.

Αναφερόμενος στα διεθνή ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στο Κόσοβο, το Κυπριακό και στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε ότι οι απόψεις των δύο ηγετών είναι παραπλήσιες.

Ενόψει της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Σότσι, το 2014, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμβάλει, με την εμπειρία της, με την τεχνογνωσία, που απέκτησε κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά "και την επιθυμία μας να συμμετάσχουν ελληνικές εταιρείες σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, που θα πραγματοποιηθούν ενόψει των Αγώνων".

Δήλωσε επίσης ότι πρότεινε τις παραμονές των Χειμερινών Αγώνων του 2014, να ανακηρυχθεί "Έτος Ρωσίας" στην Ελλάδα και ‘’Έτος Ελλάδας’’ στη Ρωσία, πρόταση που απεδέχθη η ρωσική πλευρά.

Επίσης συζητήθηκαν οι προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας στον πολιτιστικό τομέα, καθώς η μακραίωνη ιστορία, ο πολιτισμός των χωρών, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες.

Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Ρώσο πρόεδρο για την πολύτιμη όπως είπε βοήθεια της χώρας του στις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού.

Ο κ. Πούτιν από την πλευρά του εξήρε τη συμβολή του Κώστα Καραμανλή στη σύσφιξη των σχέσεων των δυο χώρων, μίλησε για ιστορικούς δεσμούς φιλίας στις δυο χώρες και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτή η επίσκεψη θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δυο χώρων.

Το πρωί ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο, ο όποιος υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό χαρακτήρισε Έλληνες και Ρώσους "αδελφούς λαούς".

Ο Πατριάρχης Αλέξιος εξέφρασε επίσης, τη βαθιά του λύπη για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Δηλώσεις Καραμανλή στο δείπνο

Στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Πούτιν, το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Καραμανλής τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Με τις σημερινές μας συνομιλίες προσδώσαμε περαιτέρω ώθηση στην ενεργειακή μας συνεργασία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, πέραν της μεγάλης οικονομικής της σημασίας, θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας. Προσβλέπουμε, στην αμοιβαίως επωφελή συνεργασία των χωρών μας και σε άλλους τομείς, όπως σε αυτόν του φυσικού αερίου. Ο οικονομικός και εμπορικός τομέας παρουσιάζουν επίσης μεγάλες προοπτικές συνεργασίας".

Το καλοκαίρι ξεκινούν τα έργα για τον αγωγό

Εξάλλου, σημαντική συμφωνία για την σύσταση διεθνούς εταιρείας που θα κατασκευάσει τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, υπέγραψε στη Μόσχα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας με τους επικεφαλείς της ΤΡΑΝΣ ΝΕΦ, και τον πρεσβευτή της Βουλγαρίας.

Όπως τόνισε ο κ. Φωλιας, εκτιμάται ότι η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Εξίσου αισιόδοξος ήταν στις δηλώσεις του και ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας Αντρέι Ντεμέντιεφ, ο οποίος ήταν παρόν στην υπογραφή και δήλωσε ότι "είναι ένα έργο που είχε καθυστερήσει πολύ και τώρα πλέον όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της κατασκευής εντός του 2008. Οι εκκρεμότητες που απομένουν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συμφωνηθούν εγκαίρως, ώστε η υλοποίηση του έργου να προχωρήσει γοργά".

Η έδρα της εταιρίας θα είναι η Ολλανδία.


ert


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=960&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote