Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ωμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ στις πολιτικές εξελίξεις
Ωμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ στις πολιτικές εξελίξεις Εκτύπωση E-mail
27.06.15

Γερούν Ντάισελμπλουμ Γερούν Ντάισελμπλουμ Επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup  AP Photo/Virginia Mayo

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε του εκπροσώπους του Τύπου πως «οι συνομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη αργά χθες βράδυ  ότι η ελληνική αντιπροσωπεία ξαφνικά έπρεπε να διακόψει. Πολύ γρήγορα έγινε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει τις προτάσεις των δανειστών», ανέφερε εισαγωγικά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως οι υπουργοί των 18 χωρών εκφράζουν την λύπη τους για το γεγονός, αλλά από σήμερα δεν είναι δυνατές άλλες διαπραγματεύσεις.

Και πως οι προτάσεις στο τραπέζι προσέφεραν την «μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία», αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση τις απέρριψε και τις έθεσε στη κρίση του λαού.

«Με αυτό το δεδομένο, όσο λυπηρό κι εάν είναι, το πρόγραμμα θα εκπνεύσει  την τρίτη το βράδυ» τόνισε απειλητικά ο Ντάισελμπλουμ.

Ρωτήθηκε τι θα σημαίνει ένα «ναι» στο δημοψήφισμα και απάντησε:

«Πολλοί υπουργοί ρώτησαν το ίδιο πράγμα τον Έλληνα ομόλογό μας. Και αυτός είπε ότι εάν ο λαός ψηφίσει «ναι» τότε αυτός και η κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να το εφαρμόσει.

Αλλά υπάρχει ένα τεράστιο θέμα αξιοπιστίας. Έχουμε διαπιστώσει ότι αυτά τα προγράμματα αποδίδουν ότι η κυβέρνηση στηρίζει τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει» αμφισβητώντας ανοικτά την εκλεγμένη δημοκρατικά ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν είναι σαφές πως θα επιβιώσει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς χρηματοδότηση. Δεν υπάρχουν εύκολα προγράμματα- εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να επικοινωνήσει αυτό το μήνυμα στον ελληνικό λαό τότε έχει πρόβλημα αξιοπιστίας» πρόσθεσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο ελληνικός λαός προκειμένου να μείνει στην ευρωζώνη.

«Αυτή την ώρα το θέμα του δημοψηφίσματος πάνω σε αυτό το πρόβλημα, με μια αρνητική εισήγηση από την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην ελληνική βουλή. Οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό το πακέτο δεν είχε ολοκληρωθεί και πρέπει να καταλάβουν τους κινδύνους που κρύβονται στο μέλλον τις επόμενες εβδομάδες. Λυπάμαι γι αυτούς τους κινδύνους, αλλά υπάρχουν.  Η ελληνική Βουλή πρέπει να σκεφτεί που βρισκόμαστε στη διαδικασία, εάν έχουν ενημερωθεί σωστά για το πρόγραμμα και τι θα γίνει στο μέλλον. Μόνο τότε μπορούν να πάρουν μια σοφή απόφαση» παρεμβαίνοντας με ιταμό τρόπο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας.

Ακόμα ρωτήθηκε εάν μπορεί να συνεχιστεί η έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες μετά την εκπνοή του προγράμματος. 

«Μόνο το ΔΣ της ΕΚΤ μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Οι ευθύνες δεν εξαφανίζονται», απάντησε.

Τέλος, μεταξύ άλλων ρωτήθηκε ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα.

«Με μεγάλη μας λύπη οι ελληνικές αρχές έχουν απορρίψει την πρόταση που ήταν στο τραπέζι, παρότι δεν ήταν ολοκληρωμένη. Εν τω μεταξύ υπάρχουν ήδη μεγάλοι κίνδυνοι σε σχέση με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης . εάν οι Ελληνες ψηφίσουν «ναι» το ερώτημα είναι με ποιους θα συνεργαστούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα;» απάντησε. 
Βαθιά υφεσιακά τα προαπαιτούμενα των «θεσμών»

«Η απόρριψη της ολιγοήμερης παράτασης κάνει μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Eurogroup» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου.

«Αυτό που μας προτάθηκε δεν περιλάμβανε κανένα πρόγραμμα που θα οδηγούσε σε εξυγίανση και έξοδο από την κρίση» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας πως «τα προαπαιτούμενα που μας ζητούσαν οι θεσμοί ήταν βαθιά υφεσιακά».

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, λέγοντας πως «ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από τους δανειστές η αρχή του κοινού τόπου».

Τέλος, μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «αν ως την Τρίτη οι δανειστές βελτιώσουν τη συμφωνία, τότε θα ζητήσουμε από τους πολίτες να ψηφίσουν ''ναι''» και πως του ανακοινώθηκε από τον Ντάισελμπλουμ ότι θα υπάρξει ανεπίσημη συνεδρία στην οποία η Ελλάδα δεν είναι προσκεκλημένη. 

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9593&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote