Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας λίγο πριν το Eurogroup
Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας λίγο πριν το Eurogroup Εκτύπωση E-mail
24.06.15

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Ελλάδα με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει στην πρωτεύουσα του Βελγίου προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν κωλυσιεργίες στο ελληνικό ζήτημα. Προκειμένου να διευθετηθούν και τα τελευταία θέματα που απομένουν ανοικτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί σε ανώτατο επίπεδο με τους Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην συμφωνία»

Η συμφωνία στο σύνολο της δεν θα είναι υφεσιακή, δήλωσε την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη μάχη για δικαιότερη κατανομή των βαρών για να σηκώσουν τα βάρη αυτοί που δεν τα σήκωσαν μέχρι σήμερα.

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην συμφωνία, είπε ο Ευ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως θα είναι μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη να μην βρεθεί συμφωνία.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε επίσης, που στο τραπέζι της συζήτησης είναι το θέμα του χρέους.

Ο ΦΠΑ βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είπε ο κ.Τσακαλώτος και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την διαπραγμάτευση του Αντώνη Σαμαρά.
Στην τελική ευθεία για συμφωνία

Νωρίτερα την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωνε πως συνεχίζεται η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών και τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με στόχο την αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι Θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που αναφέρονται στην πρόταση.

Όσο για το αν η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» και μετά θα γίνουν περαιτέρω διευθετήσεις.

Για τα 35 δισ. ευρώ που η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα διατεθούν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2020, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι τα 20 δισ. αφορούν πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και τα 15 δισ. πόρους από τα αγροτικά ταμεία.

Η ίδια τόνισε ότι τα ποσά αυτά θα διατεθούν στην Ελλάδα εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει ένα λεπτομερές πακέτο για το ποσό αυτό, το οποίο θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.
Διαφορές σε ΔΝΤ και Κομισιόν - Ανοικτό το ενδεχόμενο της παράτασης

Επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές το γερμανικό πρακτορείο MNI σημειώνει πως Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κομισιόν εξακολουθούν να έχουν διαφορές στη προσέγγιση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Το Ταμείο αντιδρά στις ελληνικές προτάσεις που δίνουν έμφαση στους φόρους και λιγότερο στις περικοπές των δαπανών.

Πάντως, οι πιστωτές δουλεύουν με την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει μέχρι την Πέμπτη. Ανοικτό παραμένει το παράθυρο να υιοθετηθεί εξάμηνη παράταση.
Καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το πολιτικοοικονομικό σύστημά της γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Ο Γάλλος Επίτροπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος ο Επίτροπος είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις και πως η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη, ότι προς το παρόν χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και πως περί τον Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο.

efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9587&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 24.06.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote