Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow O Tραμπ και το «τσίρκο» των αντι-Ομπάμα
O Tραμπ και το «τσίρκο» των αντι-Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
22.06.15

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του σε μια αίθουσα κατάμεστη από... επαγγελματίες χειροκροτητές.Επειτα από μακροχρόνιο φλερτ με την ιδέα να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, μεγιστάνας των ακινήτων, ιδιοκτήτης του οργανισμού διοργάνωσης των καλλιστείων Miss Universe, ιδιοκτήτης οκτώ ξενοδοχείων και παραγωγός και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής σειράς ριάλιτι «The Apprentice», ανακοίνωσε τελικά την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Η ανακοίνωση ήταν απολύτως... Τραμπ: ο εκατομμυριούχος κατέβηκε στην αίθουσα που τον περίμεναν οι δημοσιογράφοι και το κοινό, στον πύργο Τραμπ στην πέμπτη Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη μ' ένα χρυσό ασανσέρ υπό τους ήχους του «Rockin' In The Free World», ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Νιλ Γιανγκ, και μέσα σε 45 λεπτά που κράτησε η ομιλία του, χαρακτήρισε όλους τους πολιτικούς «ανόητους και άχρηστους», υποσχέθηκε να κατατροπώσει όλους τους τρομοκράτες, να αναστήσει το «νεκρό αμερικάνικο όνειρο» και να γίνει «ο καλύτερος πρόεδρος που δημιούργησε ο Θεός». Και ότι θα ήθελε την Οπρα Γουίνφρεϊ, παρουσιάστρια, ηθοποιό, παραγωγό και επιχειρηματία, για αντιπρόεδρό του.

Τείχος στα σύνορα
Υποσχέθηκε επίσης να καταργήσει το Obamacare -τη μεταρρύθμιση υγείας του Ομπάμα- να κατασκευάσει ένα «Μεγάλο Τείχος» στα νότια σύνορα και να αναγκάσει τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να φέρουν πίσω στις ΗΠΑ τα εργοστάσιά τους, ενώ δεν παρέλειψε να υπερηφανευτεί για τα λεφτά του: «Είμαι πλούσιος, δήλωσε, πολύ πλούσιος». Και δεν λέει ψέματα αφού η περιουσία του εκτιμάται στα 4,1 δισ. δολάρια, αν και ο ίδιος μιλάει για 8,7 δισ. Και το κοινό χειροκροτούσε με ενθουσιασμό και πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς αφού ήταν... επαγγελματίες: σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hollywood Reporter, κομπάρσοι πληρώθηκαν με 50 δολάρια για να χειροκροτήσουν τον Τραμπ.


Αυτός πάντως που δεν χειροκρότησε ήταν ο Νιλ Γιανγκ, ο οποίος κατηγόρησε τον Τραμπ ότι χρησιμοποίησε τη μουσική του χωρίς την άδειά του και του απαγόρεψε να τη χρησιμοποιήσει ξανά.

Ελάχιστα χαρούμενοι είναι και οι υπόλοιποι 11 συνυποψήφιοί του στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, που φοβούνται ότι ο «κράχτης του τσίρκου» όπως είχε αποκαλέσει τον Τραμπ ο πρόεδρος Ομπάμα, σε μία από τις σπάνιες στιγμές που έχασε την ολύμπια ηρεμία του, θα γελοιοποιήσει τη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου, καταφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη τραυματισμένη εικόνα του κόμματος.


Οι συνυποψήφιοί του, όμως, δεν ανησυχούν μόνο για το πόσο γελοίοι ενδέχεται να φαίνονται. Ο Τραμπ αποτελεί απειλή, όσο κι αν κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις το χρίσμα, κυρίως επειδή διαθέτει το χρήμα. Oσο οι υπόλοιποι θα κάνουν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για τη μαραθώνια εκλογική διαδικασία, εκείνος δεν θα έχει παρά να «ψάξει στα συρτάρια του κλαμπ του Mar-a-Lago για ψιλά», όπως το έθεσε κυνικά στέλεχος του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Δεν χωράνε
Επίσης έχει καλές πιθανότητες να μπει στη δεκάδα του δικτύου Fox για το ντιμπέιτ του Αυγούστου. Το δίκτυο, αναγνωρίζοντας τον... συνωστισμό που επικρατεί στην κούρσα για το χρίσμα, ανακοίνωσε ότι θα το πραγματοποιήσει με τους δέκα που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά. Και ο Τραμπ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το CNN και την Washington Post/ABC, βρίσκεται στη δέκατη θέση με 3% και στην ένατη με 4% αντιστοίχως.


Η αναγνωρισιμότητά του βέβαια δεν έχει να κάνει με την πολιτική. Μέχρι σήμερα, η πιο «πολιτική» του πράξη ήταν να αμφισβητήσει εντόνως το γεγονός ότι ο Ομπάμα είναι γεννημένος στις ΗΠΑ, απειλώντας με τη δημοσιοποίηση σχετικών εγγράφων-φωτιά, και να ωθήσει τελικά τον πρόεδρο να δημοσιοποιήσει το πιστοποιητικό γέννησής του, σύμφωνα με το οποίο έχει γεννηθεί στη Χονολουλού.

Εχει σκεφτεί να βάλει υποψηφιότητα πέντε φορές (1987, 1999, 2004, 2008 και το 2011), έχει χρηματοδοτήσει και τα δύο κόμματα, ιδίως τη Χίλαρι Κλίντον, την οποία «εκτιμάει ιδιαιτέρως». Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, οι απόψεις του είναι ρατσιστικές, καθώς χαρακτηρίζει «βιαστές κι εγκληματίες» όσους έρχονται από το Μεξικό.

Κι αν το πολιτικό του παρελθόν είναι από θολό έως ανύπαρκτο, ο ιδιωτικός του βίος κάθε άλλο παρά... ιδιωτικός είναι: ο 65χρονος Τραμπ έχει κάνει τρεις γάμους -ο τελευταίος με την κατά 24 χρόνια νεότερή του Μέλανι Κνάους- στους οποίους περιλαμβάνονται δύο πανάκριβα διαζύγια. Είχε κάμποσες ερωμένες και πέντε παιδιά.

Η επαφή του με το τηλεοπτικό κοινό ξεκίνησε το 2003, για να παρουσιάσει το ριάλιτι «Ο υποψήφιος» («The Apprentice»), όπου οι παίκτες διαγωνίζονται για μια θέση στις επιχειρήσεις του.

ΤΕΑ PARTY, ΕΝΑΣ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ... ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ
Υποψήφιοι για όλα τα συντηρητικά γούστα

Η περίοδος των προκριματικών στη διάρκεια της οποίας θα κριθεί το προεδρικό χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος, που ξεκινάει ανεπισήμως με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, άνοιξε τον Μάρτιο, όταν ο γερουσιαστής του Τέξας και προσωπικότητα του υπερσυντηρητικού Tea Party Τεντ Κρουζ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ηταν ο πρώτος που άνοιγε τον χορό ή το «τσίρκο» όπως αποκαλούν πολλά ΜΜΕ τη διαδικασία εξαιτίας της πληθώρας των υποψηφίων που έχουν ήδη φτάσει τους 12 κι ενδέχεται να φτάσουν τους 16 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, χωρίς να υπάρχει φαβορί.

Οι υποψήφιοι καλύπτουν όλα τα... γούστα, από τα υπερσυντηρητικά του κινήματος Tea Party (Κρουζ και Ρούμπιο), τα... επιχειρηματικά (Κάρλι Φιορίνα, Ντόναλντ Τραμπ), την απάντηση στον Ομπάμα (δρ. Κάρσον, Αφροαμερικανός νευροχειρουργός), τα παλιά πολιτικά τζάκια (Τζεμπ Μπους), τα μετριοπαθή (Ραντ Πολ), ενώ δεν λείπουν οι «επαγγελματίες» υποψήφιοι όπως ο Μάικ Χάκαμπι.

Αυτός πάντως που προηγείται είναι κάποιος που ακόμα δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, ο κυβερνήτης Ουισκόνσιν, ο 47χρονος Σκοτ Γουόκερ, που εκτιμήθηκε δεόντως από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους όταν κατάργησε το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτεία του. Τζεμπ Μπους και Μάρκο Ρούμπιο, και οι δύο από τη Φλόριντα, τον ακολουθούν από κοντά. Ο Τζεμπ Μπους, που ανακοίνωσε την Τρίτη την υποψηφιότητά του, 62 ετών, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, γιος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους και αδελφός του επίσης πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, έχει επικριθεί επειδή δεν τήρησε αποστάσεις από την εξωτερική πολιτική του αδελφού του, ενώ οι μετριοπαθείς θέσεις του για τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και άλλα θέματα δεν τον καθιστούν δημοφιλή στους πιο συντηρητικούς.

Το αουτσάιντερ
Αντιθέτως, ο 63χρονος Μπεν Κάρσον, το αουτσάιντερ, είναι ο αγαπημένος των συντηρητικών ακτιβιστών. Γιος μιας ανύπαντρης, πάμπτωχης μητέρας, ο Κάρσον έγινε διευθυντής της παιδιατρικής νευροχειρουργικής κλινικής στο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός Αφροαμερικανός μαύρος υποψήφιος και στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ προκάλεσε σάλο με τη δήλωση ότι «όσοι μπαίνουν στη φυλακή στρέιτ βγαίνουν γκέι». Επίσης έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός του Obamacare. Στους υπερσυντηρητικούς ανήκει και ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής Φλόριντα, που εξελέγη στη Γερουσία το 2010 με την υποστήριξη του Tea Party, αλλά και ο Ρικ Σαντόρουμ, 57 ετών, πρώην γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια και αγαπημένο τέκνο της χριστιανικής Δεξιάς.

Η γυναίκα της παρέας είναι η 60χρονη Κάρλι Φιορίνα, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Hewlett-Packard και μια από τις ισχυρότερες γυναίκες στις ΗΠΑ.

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, 59 ετών, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, εστιάζει σε θέματα ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Εχει πιο μετριοπαθείς θέσεις σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού, ενώ ο «συνήθης ύποπτος» κάθε αναμέτρησης, ο Μάικ Χάκαμπι, 59 ετών, πρώην κυβερνήτης του Αρκανσο, είναι δημοφιλής στους Ευαγγελικούς κύκλους.

Στους μετριοπαθείς συγκαταλέγεται ο 69χρονος Τζορτζ Πατάκι. Μολονότι δεν έχει ασκήσει κανένα δημόσιο αξίωμα από το 2006, υποστηρίζει ότι η εμπειρία του από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 -την εποχή εκείνη ήταν κυβερνήτης της Ν.Υ- του προσέφερε τις γνώσεις που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ως μεταρρυθμιστής συστήνεται ο Ραντ Πολ, γερουσιαστής από το Κεντάκι που θα μπορούσε να κερδίσει ψήφους από τους νέους και τις μειονότητες.

Ο Ρικ Πέρι, 65 ετών, κυβερνήτης του Τέξας, ήταν υποψήφιος και το 2012 και εκφράζει συχνά ακραίες θέσεις, όπως την κατάργηση της εθνικής κυβέρνησης. Κι εκτός από το Γουόκερ, ενδέχεται να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, τρεις ακόμα, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, Κρις Κρίστι, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας Μπόμπι Τζίνταλ και ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κάσιτς.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9580&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote