Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα Εθνικά θέματα της Γενέτειρας στην Νέα Υόρκη
Ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα Εθνικά θέματα της Γενέτειρας στην Νέα Υόρκη Εκτύπωση E-mail
17.06.15

Ενημέρωση
και ανοιχτή
συζήτηση
σχετικά
με τα Εθνικά
θέματα της
Γενέτειρας
στην Νέα Υόρκη

 

Αστόρια –Του Σάκη Σερέτη


Ενημερωτική εκδήλωση τεσσάρων θεματικών ενοτήτων που αφορούν στα φλέγοντα Εθνικά θέματα της γενέτειρας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου στο “Σταθάκειο” πολιτιστικό κέντρο στην Αστόρια , όπου η ασυνήθιστη για την εποχή προσέλευση του κοινού, χάρισε χαμόγελα αισιοδοξίας στην οργανωτική επιτροπή.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή Εθνικών θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Παμμακεδονική ένωση Αμερικής, την Πανποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής ένωσης Αμερικής Φώτης Γερασόπουλος .


Την καθιερωμένη προσευχή από τον Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο και την απόδοση των εθνικών ύμνων Ελλάδας Αμερικής από την υψίφωνο Φλώρα Κύρου, ακολούθησε η παρουσίαση της Ελληνικής σημαίας από μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού σχολείου Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, ενώ στην συνέχεια ο πρόεδρος της επιτροπής εθνικών θεμάτων Τιμολέων Κακούρος, αναφέρθηκε στην μαζική ενεργοποίηση του Ελληνισμού , η οποία όπως τόνισε , αποτελεί βασικό ζητούμενο της επιτροπής του.


“Χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων σας προκειμένου να επιτευχθεί η συνένωση των απανταχού Ελλήνων ”ανέφερε ο κ. Κακούρος , ο οποίος υπενθυμίζοντας το αποτυχημένο εγχείρημα του ΣΑΕ , εξέφρασε την σημαντικότητα ενδυνάμωσης και στην συνέχεια ενεργοποίησης των διαφόρων ομογενειακών εθνικοτοπικών φορέων και συλλόγων, οι οποίοι μέσω των απαραίτητων δομικών αλλαγών που θα επιχειρήσουν, θα μπορέσουν να μεταβληθούν σε επωφελείς οργανισμούς για την καθημερινότητα των μελών τους .


Χαρακτηρίζοντας πολύ σπουδαία την “ εμβάθυνση της Ελληνικότητας του Ελληνισμού” ο ομιλητής , έφερε σαν παράδειγμα την αλματώδη πρόοδο των Ευρωπαίων του Δυτικού κόσμου, οι οποίοι αγκαλιάζοντας τον Ελληνισμό και το πνεύμα τ
ου, πέτυχαν την υλοποίηση της τεχνολογική τους επανάστασης, μέσω της οποίας κυβερνούν τον κόσμο σήμερα και ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση να πράξουν και οι ομογενείς το ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσουν την θρησκεία τους .


Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Κακούρος ευχαρίστησε ονομαστικά τα μέλη της επιτροπής του για την συμμετοχή τους και υπενθυμίζοντας το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την 18η Οκτωβρίου 2014, επεσήμανε την ύπαρξη τεσσάρων ψηφισμάτων, τα οποία αφορούν στην Κύπρο, την ψήφο των Ομογενών, την ονομασία των Σκοπίων και την καταπάτηση της Κυπριακής ΑΟΖ από το Τουρκικό πλοίο “Μπαρμπαρός”.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδα στην Νέα Υόρκη πρέσβης Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι “όταν μιλάει κανείς για εθνικά θέματα , είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην αφήνει και το συναίσθημα να παίρνει μέρος σε αυτή την κουβέντα, ωστόσο εάν θέλουμε να κερδίζουμε στην διεθνή αρένα, απαιτείται μια ψύχραιμη ανάλυση των δικών μας θεμάτων, καθώς ο κόσμος είτε το θέλουμε, είτε μας αρέσει , είτε δεν μας αρέσει , δεν μας κοιτά συναισθηματικά, αλλά μας κοιτάζει συμφεροντολογικά, γεγονός που επιβάλλει να πωλούμε και εμείς στους άλλους, αυτό πο
υ θέλουν να αγοράσουν.


Θεωρώ ότι η καλύτερη άμυνα για την πατρίδα στο πλαίσιο των δικαίων της, επιβάλλει να ξέρουμε ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι δυνατότητες μας και φυσικά μέσα από σωστή προετοιμασία να έχουμε καθαρούς στόχους και σχέδιο” ανέφερε με νόημα ο κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος.


“Η ομογένεια για να βοηθήσει αποτελεσματικά στην προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας, πρέπει να είναι ισχυρά οργανωμένη και να ασκεί το δικαίωμα ψήφου στις Αμερικανικές εκλογές, επίσης θα πρέπει να είναι παρούσα σε κοινωνικό , πολιτικό και πανεπιστημιακό επίπεδο και με δεδομένη την ενεργό συμμετοχή της στις διάφορες δεξαμενές σκέψης, καθώς επίσης και στην χρηματοδότηση των υποψηφίων πολιτικών, να έχει την δυνατότητα να επηρεάζει τους ηγέτες της χώρας μέσα στην οποία ζει” τόνισε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος.


Εξαίροντας τον καθοριστικό ρόλο του απόδημου Ελληνισμού της Αμερικής στην προάσπιση των αξιών και των ιδανικών της πατρίδας , ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στην Νέα Υόρκη πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου, τόνισε “η πατρίδα μας σήμερα εξακολουθεί να διέρχεται κρίσιμες ιστορικές στιγμές και η παρουσία σας και οι αγώνες σας είναι απαραίτητοι για την προώθηση και επίτευξη των στόχων”, ενώ ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του , επεσήμανε την έναρξη συνομιλιών με τον νεοεκλεγέντα Τουρκοκύπριο Ηγέτη, καθώς επίσης και την ύπαρξη κλίματος αισιοδοξίας και θετικών πρωτοβουλιών .


Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος αφού συνεχάρη την επιτροπή εθνικών για την διοργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας, στην συνέχεια δήλωσε, “η ενημέρωση που αφορά στα φλέγοντα εθνικά θέματα της γενέτειρας , αποτελεί την αφετηρία για τις μελλοντικές παρεμβάσεις με παράλληλο καθορισμό στόχων, αλλά και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους”.


Επισημαίνοντας τις “πρωτοφανείς προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα από χώρες όμορες όπως η Αλβανία και τα Σκόπια ”, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι θα πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα εκ μέρους των ομογενών, οι οποίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τον όνομα Μακεδονία για το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων.


“Η λύση θα πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή και εμείς σαν Ελληνική ομοσπονδία της Νέας Υόρκης, θα είμαστε στο πλευρό της Παμμακεδονικής και θα στηρίζουμε τους δίκαιους αγώνες της” τόνισε ο κ. Γαλάτουλας, ενώ επισημαίνοντας το ενδιαφέρον της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης για την διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής παιδείας, ανακοίνωσε την έναρξη διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας την ερχόμενη σχολική περίοδο στο δημόσιο σχολείο (P.S. 85)της περιοχής Αστόριας


Η συγκροτημένη και πλήρης πατριωτικού περιεχομένου ομιλία του πρόεδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ήταν η πρώτη στην σειρά των θεματικών της ημερίδας και αφορούσε στους αγώνες και στις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι ομογενείς της Αμερικής, “οι οποίοι σαν Αμερικανοί πολίτες, παρακολουθούσαν στην τηλεόραση τον Τουρκικό στρατό να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα, πληρωμένα και από τους δικούς μας φόρους και να σκοτώνουν 5.000 Ελληνοκύπριους, να ξεσπιτώνουν 200.000 Έλληνες από τις οικίες τους και να μας θυμίζουν την καταστροφή της περιόδου 1915-1923, στην οποία οι Έλληνες διώχθηκαν από την Μικρά Ασία”.


“Για όλους εμάς τους Αμερικανούς πολίτες, η τραγωδία της Κύπρου, ίσως, μας έ
χει ξυπνήσει, διότι πριν από το 1974, ίσως, ο Ελληνισμός της Αμερικής δεν είχε νιώσει και δεν ήξερε πως να εργαστεί μέσα από το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Μέσα σε αυτά τα 41 χρόνια, πιστεύω ότι ο απόδημος Ελληνισμός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αυτός που κράτησε την Κυπριακή Δημοκρατία εντός των Ηνωμένων Εθνών και την βοήθησε να γίνει ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης” ανέφερε ο ομιλητής .


Υπενθυμίζοντας τα 41 χρόνια κατοχής του 38% του νησιού και την παρουσία 43.000 Τούρκων στρατιωτών ο κ. Κρίστοφερ , επεσήμανε ότι η λύση δεν έχει εξευρεθεί, κυρίως εξ αιτίας της μεγάλης αγοραστικής δύναμης της Τουρκίας στον τομέα των εξοπλισμών , η οποία την κατατάσσει τρίτη δύναμη στον κατάλογο αγοράς αμερικανικών όπλων, ενώ παράλληλα με τον 800.000 στρατού που διαθέτει, φιγουράρει πρώτη στον κατάλογο κρατών- μελών του ΝΑΤΟ .


Αναφερθείς στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον ο κ. Κρίστοφερ, τόνισε τις επαφές που είχαν με Αμερικανούς γερουσιαστές –βουλευτές, καθώς επίσης και αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, στους οποίους άσκησαν πίεση σχετικά με την λύση του Κυπριακού προβλήματος, ενώ παράλληλα επισημαίνοντας το τρίγωνο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ, διεμήνυσαν ότι θα μπορούσε να αποτελεί την λύση των Ηνωμένων πολιτειών για την αλλαγή της παγιωμένης εξωτερικής πολιτικής, που θεωρεί ότι η Τουρκία είναι η πιστή σύμμαχος της Αμερικής.


Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε επίσης και στην γενοκτονία των Αρμενίων που πρόσφατα συμπλήρωσε ένα αιώνα από την τέλεση της, καθώς επίσης και στα αρνητικά αποτελέσματα αναγνώρισης της από το Αμερικανικό κράτος, γεγονός που καταδεικνύει την δύναμη της Τουρκίας, η οποία χάρις στα εκατομμύρια που ξοδεύει για την αγορά όπλων, καθώς επίσης και αντίστοιχα ποσά για τις δημόσιες σχέσεις του οργανισμού “Φίλοι της Τουρκίας”, καταφέρνει και επιτυγχάνει σημαντικά πράγματα .


Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ , επεσήμανε την αναγκαιότητα υποστήριξης των φιλελλήνων αμερικανών γερουσιαστών , οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα εισβολής και κατοχής της Κύπρου , καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης λύσης, ενώ εστιάζοντας στην σημαντικότητα του Ισραηλινού Λόμπυ εδώ στην Αμερική , τόνισε ότι αν θέλουμε να έχουμε κάποια ελπίδα για λύση πρέπει να έχουμε το Ισραηλινό Λόμπυ μαζί μας.


Στις καταβληθείσες προσπάθειες που αφορούν στην διεθνοποίησ
η του προβλήματος, καθώς επίσης και στην αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Παν-Ποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Κανάδα Κωνσταντίνος Τσιλφίδης, ενώ εστιάζοντας στον ρόλο της ομογένειας , αναφέρθηκε στην αναγνώριση της γενοκτονίας σε πολιτειακό επίπεδο, η οποία με την συνένωση δυνάμεων και την συνεχή υποστήριξη του απόδημου Ελληνισμού, θα μπορούσε να επιτύχει την τελική αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από το Αμερικανικό κογκρέσο και τον πρόεδρο των Ηνωμένων πολιτειών.


Η αναφορά που έκανε ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Μενέλαος Τζέλιος, αποκάλυψε τις τελευταίες εξελίξεις στο Βορειοηπειρωτικό και παράλληλα εξαίροντας τον ρόλο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής , έδωσε το στίγμα των προσπαθειών που κατέβαλλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ο ομογενείς σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων της Αλβανίας.


Καταγγέλλοντας τις προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις ο κ. Μενέλαος Τζέλιος , τόνισε την έντονη κομματική εκμετάλλευση των Ελλήνων της Αλβανίας , τους οποίους “αντί να τους βοηθήσουν, τους χώριζαν σε Πασόκους και Νεοδημοκράτες”.


Παράλληλα κάνοντας μνεία στην χωρίς ανταλλάγματα οικονομική βοήθεια του Ελληνικού κράτους προς την Αλβανία , ανέφερε χαρακτηριστικά το χορηγηθέν ποσόν των 200 εκατομμυρίων δολαρίων , ενώ την ίδια ώρα η Αμερική που είχε μεγαλύτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, έδωσε μόνο 15εκατομύρια δολάρια.


“Δυστυχώς για εμάς, οι Ελληνικές κυβερνήσεις ψήφισαν θετικά και χωρίς κανένα αντάλλαγμα την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα βλέπουμε την γείτονα χώρα, να αμφισβητεί διεθνείς συμφωνίες σχετικά με το δίκαιο της Θάλασσας” τόνισε ο κ. Μενέλαος Τζέλιος .


Την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, τόνισε ο Ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Δημήτρης Χατζής, ενώ εστιάζοντας στους διαχρονικούς αγώνες της Ομογένειας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της γενέτειρας, ανέφερε “ σαν εθνική οντότητα οφείλουμε να στηρίξουμε την πατρίδα με όλες μας τις δυνάμεις και παράλληλα να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις”.


Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χατζής , υπενθύμισε ότι “ η Παμμακεδονική ένωση Αμερικής είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ενδιαφερόμενες Ομογενειακές οργανώσεις για το καλό του Ελληνισμού” και παράλληλα προσκάλεσε τους Ομογενείς,
να υπογράψουν την δημόσια έκκληση (Peticion) προς την Αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της οποίας ζητείται η ανάκληση της ονομασίας “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, την οποία χρησιμοποιεί το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9570&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 21.06.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote