Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ενώπιος ενωπίω με τις νέες ελληνικές προτάσεις ανά χείρας
Ενώπιος ενωπίω με τις νέες ελληνικές προτάσεις ανά χείρας Εκτύπωση E-mail
14.06.15

Η ελληνική αντιπροσωπία βρίσκεται στην έδρα της ΕΕ για νέα σειρά επαφών και τις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς ανά χείρας, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να κλείσει η συμφωνία ως τις 18 του μήνα.

Στην ομάδα των Ελλήνων απεσταλμένων περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί Επικρατείας Επικρατείας Νίκος Παππάς και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα συναντήσουν εκπροσώπους και των τριών θεσμών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η συμφωνία είναι κοντά αφού τα μόνα σημεία τριβής είναι διαφορά 0,25% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή περίπου 450 εκατ. ευρώ, όπως επίσης η επιμονή των δανειστών να μην εφαρμοστούν στην Ελλάδα συλλογικές διαπραγματεύσεις ευρωπαϊκού τύπου.

Η τελική φάση της διαπραγμάτευσης ξεκινά με πληρωμές περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ η σούπερ δόση των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, φαντάζει... απειλητική.

Άλλο η πολιτική διαπραγμάτευση, άλλο τα τεχνικά κλιμάκια
Οι σημερινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες δεν υποκαθιστούν τη διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας με τους τρεις θεσμούς, σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες διαβουλεύσεις.

Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι διαβουλευόμενοι έχουν δικαιοδοσία σύναψης μιας κατ' αρχήν πολιτικής συμφωνίας, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει το χαρακτήρα μιας τεχνικής συμφωνίας των τριών θεσμών, την οποία θα κληθούν να επικυρώσουν την ερχόμενη Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο.

Εάν σήμερα οι Έλληνες αντιπρόσωποι καταφέρουν να λύσουν τις τελευταίες διαφορές με τους παράγοντες της ευρωπαϊκής επιτροπής, εκτιμούν ότι τότε θα έχει δημιουργηθεί το πολιτικό κλίμα, το γενικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των διαδικασιών ούτως ώστε να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα την ερχόμενη Πέμπτη.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9561&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote