Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Φιάσκο» η διάσκεψη για το κλίμα στο Μπαλί
«Φιάσκο» η διάσκεψη για το κλίμα στο Μπαλί Εκτύπωση E-mail
17.12.07
Σε ένα απογοητευτικό «φιάσκο» κατέληξε η πολυαναμενόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Μπαλί της Ινδονησίας, εξαιτίας του συνήθους υπόπτου, των ΗΠΑ αλλά και ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών. στερα από δέκα ημέρες εργασιών, οι περίπου 10.000 εκπρόσωποι από 188 χώρες, οργανώσεις και οργανισμούς που σχετίζονται με το περιβάλλον κατέληξαν σε μια διακήρυξη χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Μοναδικό κέρδος, η συμμετοχή των ΗΠΑ στις συνομιλίες, που απέφευγαν επιμελώς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα.

Με μία συμφωνία στο «παρά πέντε» και ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη κατάφεραν να καταλήξουν σε έναν «οδικό χάρτη» για τις κλιματικές αλλαγές, που έχει ως τελικό στόχο μία νέα διάσκεψη περί τα τέλη του 2009 στη Δανία. Ωστόσο, περιλαμβάνει πλήθος χρονοβόρων «στάσεων» για συνομιλίες έως τότε, που κάθε άλλο παρά συνεισφέρουν στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Στο βάθος του τούνελ φιγουράρει μια συμφωνία που αναμένεται να αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο όταν θα πάψει να ισχύει το 2012.

Η στάση των ΗΠΑ
Το φτωχό αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στην άτεγκτη στάση των ΗΠΑ που διαφωνούσαν με την υιοθέτηση συγκεκριμένων δεσμευτικών στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο κείμενο της διακήρυξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούσε σαφή δέσμευση των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών για μείωση των εκπομπών αερίου από 25% έως 40% με χρονικό ορίζοντα το 2020. Η απαίτηση αυτή όμως αποτελούσε «αγκάθι» κυρίως για τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις καθώς η μείωση εκπομπής ρύπων σημαίνει επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής και εν συνεχεία της οικονομικής τους ανάπτυξης. Κίνα και Ινδία «σιγοντάριζαν» τη στάση των ΗΠΑ εντείνοντας το αδιέξοδο.

Η στάση των Αμερικανών προκάλεσε την «έκρηξη» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης, Αλ Γκορ, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τη χώρα του για την αποτυχία των συνομιλιών. Οι ευρωπαίοι, ωστόσο, που απειλούσαν να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη που θα γίνει στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2008 για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην οικονομία, υποχώρησαν. Σύμφωνα με αναλυτές, ο οδυνηρός για το κλίμα συμβιβασμός έγινε κυρίως χάρη της συνέχισης των συνομιλιών, αφού η παρουσία και μόνο των ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θεωρείται επιτυχία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά έγινε αναφορά στο θέμα της αποψίλωσης των δασών, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ειδικό ταμείο για τη στήριξη των θυμάτων των κλιματικών αλλαγών.

Κατόπιν των εμποδίων που ήγειραν οι ΗΠΑ κατά τη διάσκεψη στο Μπαλί, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να μετατοπίσει την ευθύνη για το «φιάσκο» στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες επίσης έχουν μερίδιο ευθύνης για το αδιέξοδο. Στην ανακοίνωση του αναφέρεται ότι «οι ΗΠΑ έχουν έντονες ανησυχίες για ορισμένα σημεία της συμφωνίας», καθώς «οι κυριότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει επίσης να αναλάβουν δράση».

Σκεπτικισμός
Τον έντονο σκεπτικισμό του για το αποτέλεσμα της διάσκεψης εξέφρασε και το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, αφού δεν τέθηκε κανένας δεσμευτικός στόχος για τη μείωση των αερίων ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο θερμοκηπίου. «Δυστυχώς οι σύνεδροι δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών της, βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές αλλαγές», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του, τονίζοντας: «Τα επόμενα δύο χρόνια, θα χρειαστεί μεγάλη πίεση από πολίτες, επιστήμονες και οργανώσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το νέο Κιότο θα περιλαμβάνει φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα».

Απολογισμός της διάσκεψης στο Μπαλί

Διετής διάλογος
Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν την έναρξη ενός διετούς διαλόγου με απώτερο στόχο μια συμφωνία το 2009, που θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, και θα δεσμεύει κυρίως τις χώρες που δεν το είχαν υπογράψει.

Μείωση εκπομπής ρύπων
Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στο ότι πρέπει να υπάρξει «σημαντική μείωση της εκπομπής ρύπων παγκοσμίως», απέτυχε όμως να ορίσει συγκεκριμένους στόχους ύστερα από τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Ταμείο καταστροφών
Οι εκπρόσωποι των 188 χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη αποφάσισαν τη δημιουργία ταμείου που θα βοηθά τις φτωχές πληγείσες από φυσικά φαινόμενα χώρες να ανακάμψουν. Αναμένεται έως το 2030 να συγκεντρώνει περί το 1-1,5 δισ. δολ.

Βιομηχανικοί ρύποι
Η διάσκεψη απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για την απαγόρευση εμπορίας των αέριων ρύπων υδρογονοφωσφοροανθράκων (HFC), πριμοδοτώντας ουσιαστικά τις μεγάλες βιομηχανίες.

Εγκλωβισμός και αποθήκευση ρύπων
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ανέβαλαν για το 2008 τη συζήτηση για το σχέδιο χρηματοδότησης μιας μη δοκιμασμένης τεχνολογίας, η οποία εγκλωβίζει και αποθηκεύει την εκπομπή ρύπων που προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα.

Μετάδοση της τεχνογνωσίας
Η διακήρυξη της διάσκεψης καλεί τις ανεπτυγμένες χώρες να διαθέσουν περισσότερους οικονομικούς πόρους και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες για τη εξάπλωση της περιβαλλοντικής τεχνολογίας.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=955&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote