Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στις Βρυξέλλες εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από πρόσκληση Γιούνκερ
Στις Βρυξέλλες εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από πρόσκληση Γιούνκερ Εκτύπωση E-mail
03.06.15

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες είχαν σήμερα επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους εταίρους.

Η ελληνική πρόταση εστάλη χθες το βράδυ στους θεσμούς.

Νωρίτερα το διεθνές πρακτορείο Reuters -επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους- μετέδωσε ότι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κατέληξαν στις αδρές γραμμές της συμφωνίας, την οποία θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κείμενο «καλύπτει όλες τις πολιτικές - κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Θα συζητηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αύριο (Τετάρτη) ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Ετερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα ενημερώσουν τον κ. Τσίπρα τηλεφωνικά για την ίδια πρόταση μέσα στις επόμενες ώρες.

Η κοινή πρόταση καταρτίστηκε μετά τη συνάντηση, το βράδυ της Δευτέρας, των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τους επικεφαλής των τριών θεσμών χθες, στο Βερολίνο, κατά την οποία ασκήθηκε πίεση ώστε να διευθετηθούν και οι μεταξύ τους διαφορές και να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Το μεσημέρι, σε δηλώσεις του από το Υπουργείο Παιδείας όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει βράδυ στους θεσμούς ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για συμφωνία περιλαμβάνει μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, ΦΠΑ «τριών ταχυτήτων», διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στην έκτακτη εισφορά.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως πολλές από τις προτάσεις που βρίσκονται στο κείμενο των 47 σελίδων θα συμπεριλαμβάνονται στην αντιπρόταση που θα στείλουν οι θεσμοί, ώστε την Τετάρτη να γίνει η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και πιστεύει ότι τα ποιοτικά στοιχεία της συμφωνίας θα έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση της χρηματοδότησης, την αναφορά σε διευθέτηση του χρέους, αλλά και ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο.

Την Τετάρτη το απόγευμα συνεδριάζει επίσης το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, σε μια από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα από την αρχή της κρίσης. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών.

Πάντως αρνητική στάση ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διατηρεί τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και το Βερολίνο που διαμηνύει μέσω ανώτατης κυβερνητικής πηγής ότι «πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα» και πως είναι δύσκολο να έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα μέχρι την Κυριακή.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9531&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote