Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπαν Γκι Μουν: Δεν αναγνωρίζεται η προσφορά των μεταναστών
Μπαν Γκι Μουν: Δεν αναγνωρίζεται η προσφορά των μεταναστών Εκτύπωση E-mail
17.12.07
Την προτροπή να αντικατασταθούν οι διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών με την κατανόηση «για να κερδίσουν έτσι όχι μόνο οι μετανάστες αλλά όλος ο κόσμος», διατυπώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες μια Ημέρα, όπως σημειώνει, που χρόνο με το χρόνο αποκτά όλο και περισσότερο νόημα. Ο συνδυασμός της παγκοσμιοποίησης με τις αυξανόμενες ανισότητες στο βιοτικό επίπεδο τόσο στο εσωτερικό όσο και μεταξύ των κρατών, προκαλεί την παγκόσμια αύξηση της διασυνοριακής μετανάστευσης, αναφέρει ο Μπαν Γκι Μουν, προσθέτοντας ότι σήμερα, αυτοί που ζουν έξω από τη χώρα γέννησής τους είναι περισσότεροι από ποτέ.

Για το 2007 υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια άνθρωποι. «Πίσω από αυτό το τεράστιο νούμερο - συνεχίζει - κρύβονται προσωπικές ιστορίες. Η ιστορία του εξειδικευμένου μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, του παράνομου αγρότη, της γυναίκας που έπεσε θύμα εκμετάλλευσης, του πρόσφυγα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και αμέτρητες άλλες ιστορίες. Παρόλο που οι ιστορίες των μεταναστών είναι διαφορετικές, είναι ξεκάθαρο ότι οι μετανάστες στο σύνολό τους δεν πρέπει να θεωρούνται βάρος». «Οι μετανάστες συχνά οδηγούνται από την προσδοκία μιας καλύτερης ζωής. Αναζητούν ένα ασφαλέστερο, πιο ευνοϊκό μέλλον για τα παιδιά τους και επιθυμούν να εργαστούν γι' αυτό. Όταν τους δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουν επί ίσοις όροις τις ικανότητές τους, η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών αποτελεί κέρδος για την κοινωνία. Εκατομμύρια μετανάστες παρέχουν απαραίτητες υπηρεσίες στις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών διαμονής τους. Ταυτόχρονα, στηρίζουν τις οικογένειες και τις κοινότητές τους στις πατρίδες τους όπου τα εμβάσματά τους ενισχύουν την εθνική οικονομία».

«Δυστυχώς», συνεχίζει ο Μπαν Γκι Μουν «σπάνια αναγνωρίζεται η συνεισφορά των μεταναστών. Αντιθέτως, συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με την κακομεταχείριση και τις διακρίσεις, από την απουσία μηχανισμών προστασίας έως τις διακρίσεις των εθνικών νομοθεσιών. Σε ακραίες περιπτώσεις, γίνονται θύματα ρατσιστικών ή ξενοφοβικών επιθέσεων». Πολλές σημαντικές δικλίδες ασφαλείας περιλαμβάνονται στη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους, αλλά μέχρι σήμερα αυτή έχει επικυρωθεί μόνο από 37 χώρες, αναφέρει ο γ.γ. του ΟΗΕ και καλεί όλα τα κράτη-μέλη τα οποία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει ή προσχωρήσει στη Σύμβαση να το πράξουν όσο το δυνατόν συντομότερα, διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη και αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Παράλληλα, σημειώνει ότι «πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά με την πολύτιμη οικονομική, πνευματική και κοινωνική συνεισφορά των μεταναστών τόσο στις χώρες καταγωγής όσο και στις χώρες υποδοχής τους».


www.kathimerini.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=953&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote