Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ενας «τρομοκράτης» στα Ηλύσια Εκτύπωση E-mail
17.12.07
Διπλωματία χωρίς κόμπλεξ και εντυπωσιακή υποδοχή του Μουαμάρ Καντάφι στο Παρίσι από τον Νικολά Σαρκοζί, παρά την κριτική αριστεράς και δεξιάς και την αποδοκιμασία του 61% των Γάλλων για την επίσκεψη του λίβυου ηγέτη. Ο Καντάφι ήταν ο σούπερ-σταρ της γαλλικής επικαιρότητας επί μία εβδομάδα και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση με προκλήσεις, θεαματικές εμφανίσεις, απρόβλεπτες κινήσεις, δηλώσεις και αντιδράσεις του. Αν και το «σόου-Μουαμάρ» θεωρήθηκε «μασκαράτα» από τους Σοσιαλιστές, αυτό δεν πτόησε τον γάλλο πρόεδρο. Τον δέχθηκε με όλες τις τιμές στα Ηλύσια και ανήγγειλε πανηγυρικά τις οικονομικές συμφωνίες ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 30.000 θέσεις εργασίες.

Η επίσκεψη του Καντάφι προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων: Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρ. Ολάντ κατήγγειλε την «realpolitik» του Σαρκοζί, ο οποίος «υποδέχεται ένα δικτάτορα που ακόμα και σήμερα δικαιολογεί την τρομοκρατία και έρχεται με τα πετροδολάριά του να αγοράσει όπλα». Ενώ και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ χαρακτήρισε την επίσκεψη «επαίσχυντη και απαράδεκτη», ενώ ο Φρανσουά Μπαϊρού στιγμάτισε τη «διπλωματία των μπίζνες με έναν τύραννο».

Μεγάλο θόρυβο, πάντως, προκάλεσαν και οι σκληρές δηλώσεις της υφυπουργού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραμά Γιάντ, η οποία τόνισε ότι «ο Καντάφι πρέπει να καταλάβει πως η Γαλλία δεν είναι χαλάκι όπου ένας τρομοκράτης ηγέτης μπορεί να σκουπίσει τα πόδια του από το αίμα των εγκλημάτων του». Ο Νικολά Σαρκοζί την ανακάλεσε αυστηρά στην τάξη, όμως, και ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δημιούργησε θέμα καθώς απέφυγε διπλωματικά συνάντηση με τον Καντάφι. Δεν απέφυγε, όμως, να χαρακτηρίσει «αξιοθρήνητες» τις αναφορές του λίβυου ηγέτη στα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν επέκρινε τη Γαλλία για το Νταρφούρ και τη μετανάστευση.

Ο Καντάφι επιδίωξε να γίνει δεκτός και από το Κοινοβούλιο, αλλά περιορίσθηκε σε μία επίσκεψη στον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία παρέστησαν μόνο 30 από τους 95 προσκεκλημένους βουλευτές και 10 γερουσιαστές. Βουλευτές της αριστεράς χαρακτήρισαν την όλη κίνηση ως «μία διπλωματία κυνική, ξεδιάντροπη, ύβρη για τη Γαλλία», ενώ τα ΜΜΕ στην πλειονότητά τους αναφέρθηκαν στην «αμφιλεγόμενη αφρικανική πολιτική» του Σαρκοζί, τονίζοντας ότι το Παρίσι «δίνει λευκή επιταγή σε έναν αλαζόνα παλιό δικτάτορα, του οποίου το μεγαλύτερο προτέρημα φαίνεται να είναι τα αποθέματα σε πετρέλαιο».

Αλλά ο Σαρκοζί αντιμετώπισε κυνισμό και από τον Καντάφι, ο οποίος διέψευσε ότι του έκανε «αναφορές για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και δήλωσε: «Πριν μιλήσετε για ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να επαληθεύσετε ότι οι μετανάστες χαίρουν αυτών των δικαιωμάτων στη χώρα σας».

Ο γάλλος πρόεδρος τον διέψευσε και στη δεύτερη συνάντησή τους στα Ηλύσια δεν επέτρεψε κάμερες, δεν τον συνόδευσε ώς την έξοδό του. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι του ζήτησε να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλγερία. Ο Καντάφι τον άκουσε και χαρακτήρισε τις επιθέσεις «εγκλήματα».

Ο Μουαμάρ Καντάφι, που είχε απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα λόγω της υποστήριξής του στην τρομοκρατία, επιδίωξε με την επίσκεψή του στη Γαλλία να επισφραγίσει μία «διπλωματική αποκατάσταση» με ομαλοποίηση της επιστροφής του στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δεχόμενες να διαπραγματευθούν μαζί του το 2003 τον τερματισμό της προσπάθειάς του για την απόκτηση ατομικής βόμβας, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για αλλαγή στην αντιμετώπισή του.

Ο γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που τον υποδέχεται για πολυήμερη επίσκεψη με μεγάλες τιμές. Πρωτοβουλία που αποδείχτηκε δίκοπο μαχαίρι. Ο Σαρκοζί εισέπραξε κριτική, προκλήσεις και κόντρες από τον υψηλό του φιλοξενούμενο, ενώ ο Καντάφι διαπίστωσε σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία ότι είναι «ανεπιθύμητος».

enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=951&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote