Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τσίπρας: «Οχι» σε παράλογες απαιτήσεις και εξευτελιστικούς όρους
Τσίπρας: «Οχι» σε παράλογες απαιτήσεις και εξευτελιστικούς όρους Εκτύπωση E-mail
24.05.15

Τσίπρας: «Οχι» σε παράλογες απαιτήσεις και εξευτελιστικούς όρους Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση, δήλωσε μιλώντας το μεσημέρι στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις για τομείς όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ, ενώ πρόσθεσε «εμείς κάναμε το χρέος μας, πλέον είναι η σειρά της Ευρώπης να κάνει το δικό της».

«Ο λαός μας εμπιστεύεται, εκτιμά την ειλικρίνειά μας, γνώριζε εξ αρχής ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη και ότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, όμως αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται στο δικό του όνομα και για τα δικά του συμφέροντα», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο λαός έβγαλε «εισιτήριο χωρίς επιστροφή» και «εμείς δεν πρόκειται να τον γυρίσουμε πίσω».

«Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Απαιτούμε και από τους εταίρους μας ανάλογο σεβασμό και ανάλογες υποχωρήσεις. Εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας, ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να κάνει το δικό της. Δεν είναι δυνατόν και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στους κόλπους της Ευρώπης να εξακολουθούν να υπάρχουν και να ασκούν επιρροή πρόσωπα που υπονομεύουν έμπρακτα και με σχέδιο το κοινό Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Την Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση σεβαστήκαμε και συνεχίζουμε να σεβόμαστε την απόφαση της 20ης του Φλεβάρη. Το ίδιο περιμένουμε, όμως, και από το σύνολο των θεσμών και των εκπροσώπων τους.
Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επαναλάβω ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Στο θέμα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες, προκειμένου να μη παραδεχθούν την αποτυχία τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ακρότητες όχι απλώς γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτές. Αλλά γιατί τις θεωρούμε και βαθιά αντιαναπτυξιακές».

Αναφερόμενος στο καίριο ζήτημα της απασχόλησης, τόνισε: «δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι περικοπές συντάξεων:

«Έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων που αποτελούσαν μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην τρόικα με το περίφημο mail Χαρδούβελη. Αυτό, βέβαια, για να συνεννοηθούμε, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε από μόνοι υποχρεωμένοι, είτε έτσι είτε αλλιώς, να αντιμετωπίσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, το πρόβλημα της βιωσιμότητάς του».

Για το επίμαχο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε: «δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς ούτε για τους εαυτούς μας, ούτε για την παράταξη, ούτε πολύ περισσότερο για τον ελληνικό λαό, που υπέμεινε τις συνέπειες της μνημονιακής καταστροφής για πάρα πολύ καιρό. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός έστειλε παράλληλα μήνυμα προς όσους επιθυμούν να συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας, να το κάνουν, αλλιώς- όπως είπε- να σιωπήσουν, συμπληρώνοντας «χάρη στις κόκκινες γραμμές, χάρη σε αυτή τη στάση έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε ήδη πολλά».

Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία θα πρέπει, όπως σημείωσε, να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έσοδα από μεταφορά των βαρών στον πλούτο και όχι μέτρα που εντείνουν την κοινωνική ανισότητα όπως γίνεται με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης σε υποδομές και νέες τεχνολογίας, ώστε να κινηθεί η οικονομία και να μειωθεί η ανεργία.

Ο πιο σκληρός ίσως αντίπαλός μας δεν βρίσκεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, αλλά εντός των τειχών, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας».

«Το μνημόνιο δεν ήταν ένα οικονομικό λάθος, ένα κακό πρόγραμμα, μια παραδρομή. Ήταν η συνειδητή επιλογή της εγχώριας ολιγαρχίας, με τις πλάτες των πιστωτών, να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των μικρών επιχειρηματιών...Θα επιβάλλουμε το δίκαιο σε αυτή την χώρα» τόνισε.

Το κυβερνητικό έργο
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης, μίλησε για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και τον προγραμματισμό 4.500 προσλήψεων σε υγειονομικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) προσωπικό.

Σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ σηματοδοτεί την αναγνώριση του δικαιώματος της κοινής γνώμης σε μια δημοκρατική, πλουραλιστική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

«Κάρφωσε» τη Ζωή μέσω... ΕΡΤ
Στέλνοντας μήνυμα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου χωρίς να κατονομάζει για την καθυστέρηση στον ορισμό της συνεδρίασης της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας που θα κρίνει τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως έπρεπε ήδη να έχει λειτουργήσει, υπάρχει καθυστέρηση και ζήτησε να μην υπάρξει άλλη κωλυσιεργία.

Στο σημείο αυτό ορισμένοι εκ των παρευρισκομένων διέκοψαν την ομιλία του πρωθυπουργού ωστόσο το θέμα δεν πήρε διαστάσεις μετά από παρέμβαση του προεδρείου.

Αναφέρθηκε στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει διατυπωθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η απαίτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εξετάζονται σειρά «αμαρτωλών συμβάσεων με το Δημόσιο, όπως στην περίπτωση της εταιρείας Siemens».

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, έκανε αναφορά στο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σημείωσε ότι ήδη βρίσκεται για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των αλλοδαπών.

Μιλώντας στην ΚΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ είναι τριών ταχυτήτων , 7%, 14% και 22%, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση ζητά για το 2015 να είναι κάτω του 1%, το 2016 να είναι 1,5% και να προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1% για το τρέχον έτος. Οι προυποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση είναι συμβατές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Δραγασάκης.

Επικριτικός για την διαπραγματευτική ήταν ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι καθυστέρηση πληρωμής δόσης δεν σημαίνει πιστωτικό γεγονός.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του ενόψει των όσων έρχονται ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Καραγκούνης δήλωσε, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις πρώτες 100 ημέρες στην κυβέρνηση «αλλά δεν είπε ούτε μια κουβέντα τα τόσα ψέματα που τώρα πια αποκαλύφθηκαν».

Τόνισε δε ότι ο πρωθυπουργός«μιλάει ακόμα για διαπραγμάτευση, χαρά στο κουράγιο του!», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά για τον κ. Τσίπρας, ότι «κατά τα άλλα προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του ενόψει των όσων έρχονται...».

Ποτάμι: Πρώτη κίνηση του κ. Τσίπρα, η απολογία του στις συνιστώσεις
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από ιδιαίτερα κρίσιμες συνομιλίες για το μέλλον της χώρας δεν είναι να ενημερώσει τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα, τον ελληνικό λαό αλλά να απολογηθεί στις συνιστώσες του κόμματός του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μίλησε για συμφωνία εντός των ημερών. Δεν εξήγησε όμως ποια θα είναι αυτή η συμφωνία. Αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές, σε επανάληψη κενών συνθημάτων και σε ευχολόγια» τονίζει το Ποτάμι.

«Όλη η κοινωνία περιμένει μια απάντηση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του διαδικασίες. Εκεί λοιπόν προσέτρεξε ο κ. Τσίπρας να δώσει λόγο για τις κινήσεις και τις επιλογές του. Από την ομιλία του είναι σαφές ότι η μεγαλύτερη έγνοια του είναι οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματος του και πώς θα διαπραγματευθεί με την εσωκομματική αντιπολίτευση» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Ο πρωθυπουργός , αναφέρει επίσης το Ποτάμι, μίλησε για συμφωνία εντός των ημερών, αλλά, όπως τονίζει, δεν εξήγησε όμως ποια θα είναι αυτή η συμφωνία, παρά μόνο αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές, σε επανάληψη κενών συνθημάτων και σε ευχολόγια.

«Το μόνο σαφές ήταν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του 'εδώ και τώρα' μετατέθηκαν κι επισήμως σε ορίζοντα τετραετίας» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έχει γραμμή συμφωνίας με τους εταίρους
«Η ρήξη, στην οποία αναφέρονται τα συγκεκριμένα στελέχη - γιατί δε μιλάμε για την κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια γραμμή, έχει γραμμή συμφωνίας με τους εταίρους, ενώ αυτά τα στελέχη παίζουν άλλο ρόλο, για να κάμψουν και τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους - αυτή η δήθεν ρήξη είναι σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτηθείς κατά την διάρκεια της σημερινής περιοδείας του στα χωριά της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας, για στελέχη της κυβέρνησης που μιλούν για ρήξη.

«Γιατί», όπως εξήγησε, «αφορά μόνο το νόμισμα, αφορά για παράδειγμα ένα διπλό νόμισμα - ένα ελληνικό ευρώ και ένα άλλο για τη συναλλαγή εκτός - ή αφορά σύνδεση με άλλα νομίσματα, με άλλη νομισματική ένωση, εκτός ευρωζώνης και φυσικά να μείνουν όλα τ' άλλα απαράλλαχτα, δηλαδή η ΕΕ κι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που μας έφερε στην κρίση, να μείνει ίδια η εξουσία, δηλαδή ν' ανήκει σ' αυτούς που την έχουν και σήμερα, τους τραπεζίτες, τους δανειστές, τους βιομηχάνους, που ξεζουμίζουν το λαό μας».

«Η λογική αυτών των στελεχών είναι η άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Με άλλα μέτρα και από άλλους δρόμους πάλι θα υποφέρει ο λαός. Είναι διαφορετική - μέρα με τη νύχτα - αυτή που λέει το ΚΚΕ» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος αναφερόμενος στην συνέχεια στην θέση του ΚΚΕ, είπε ότι «εμείς λέμε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, αλλά όμως την ίδια στιγμή, κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός μας, μονομερή διαγραφή του χρέους».

«Γιατί πρόκειται για ένα χρέος που δεν το δημιούργησε ο λαός, αλλά το δημιούργησε η πλουτοκρατία του τόπου και αυτή πρέπει να το πληρώσει, αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, ισότιμες επωφελείς σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου για επωφελείς συμφωνίες, και βεβαίως εργατική λαϊκή εξουσία, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, και όχι στην εξουσία να βρίσκονται πάλι αυτοί που ματώνουν το λαό τόσα χρόνια» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ: Στόχος του κ. Τσίπρα «ήταν ο έλεγχος των εσωκομματικών συσχετισμών»
Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι στόχος του κ. Τσίπρα "ήταν ο έλεγχος των εσωκομματικών συσχετισμών και η νομή της εξουσίας" και τον κατηγορεί ότι "αδυνατεί να αρθεί στο ύψος της ευθύνης του αξιώματός του".

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αφού ασκεί κριτική για την παρουσία του κ. Τσίπρα στην Ρίγα κάνοντας λόγο για " αμήχανα χαμόγελα, χαριεντισμούς και γλειψίματα στην κα Μέρκελ που ανέδειξαν το αδιέξοδο της δήθεν εξωτερικής διαπραγμάτευσης", προσθέτει ότι "ο ελληνικός λαός, που αγωνιά για την πορεία της χώρας, δεν έμαθε σήμερα τίποτα υπεύθυνο και συγκεκριμένο" και εξηγεί: "τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες; Θα υπάρξει ή όχι συμφωνία; Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, με το ασφαλιστικό, με τις τράπεζες, με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας πριν και κυρίως μετά την 30η Ιουνίου, με το μνημόνιο τρία; Καμία συγκεκριμένη και υπεύθυνη απάντηση δεν έδωσε σήμερα ο κ. Τσίπρας".

Το ΠΑΣΟΚ όμως ασκεί συνολική κρίτική στην ομιλία και στην τακτική του πρωθυπουργού: "Αρνούμενος ρητορικά νέα υφεσιακά μέτρα, οδήγησε τους τελευταίους τέσσερις μήνες τη χώρα πίσω στην ύφεση. Διεκδικώντας ρητορικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, οδήγησε τη χώρα πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα.

Ευρισκόμενος ο κ. Τσίπρας σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, αντί να ζητήσει εθνική συστράτευση, αφηγείται και πάλι δήθεν συνωμοσίες, κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς και αντί να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες απευθύνει ώμους εκβιασμούς στα ΜΜΕ, κυρίως στους εργαζόμενους σε αυτά.

Όχι στο όνομα της πολυφωνίας και της διαφάνειας, αλλά συγκεκριμένων συμφερόντων με τα οποία εφάπτεται και τα οποία αναμένουν την μετεκλογική ανταπόδοση".

Εκτεταμέναη αναφορά κάνει στο θέμα του δημοσίου χρέους: "Τέλος, ενώ θεμελιώδης υποχρέωσή του είναι να ζητήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στο δημόσιο χρέος, αλλαγές που είναι παρακολούθημα και συνέχεια του PSI, επανέλαβε τις χυδαίες συκοφαντίες του κατά του PSI, δηλαδή κατά του μεγαλύτερου κουρέματος χρέους στη διεθνή οικονομική ιστορία που συνοδεύεται και από τη ριζικότερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ.

Όταν ο κ. Τσίπρας κουρέψει έστω ένα ευρώ από το δημόσιο χρέος, θα αποκτήσει δικαίωμα να ασκεί κριτική. Έως τότε, ας σεβαστεί αυτό που έγινε και είναι η βάση της εθνικής επιχειρηματολογίας για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές". Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ καταλήγει με προειδοποίηση:

"Αν δεν του αρέσει η υπεύθυνη αυτή γραμμή, ας εμπιστευθεί την υπόθεση του χρέους στην επιτροπή της κας Κωνσταντοπούλου. Ας διαλέξει επιτέλους. Και να θυμάται ότι θα απολογηθεί για την επιλογή του".

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9504&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote