Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων Στην Νέα Υόρκη
Εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων Στην Νέα Υόρκη Εκτύπωση E-mail
22.05.15

Νέα Υόρκη –Του Σάκη Σερέτη

Με ιδιαίτερο σεβασμό και προσήλωση πραγματοποιήθηκαν για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στην Νέα Υόρκη, οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , οι οποίες διοργανώθηκαν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά .

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με το μνημόσυνο και την κατάθεση στεφάνων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 16ης Μαΐου στο παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Υερσέης από το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά , ενώ το πρωί της 18ης Μαΐου στους ιερούς Ναούς Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια και Αγίου Γεωργίου στο Νόργουαλκ Κονέκτικατ, οι τοπικοί φορείς “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης και “ΠΟΝΤΟΣ” Κονέκτικατ τέλεσαν αντίστοιχα μνημόσυνα υπέρ των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Το μεσημέρι της Τρίτης 19 Μαΐου στο πάρκο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν, πραγματοποιήθηκε παρουσία των Αμερικανικών πολιτειακών και Ελληνικών προξενικών αρχών της πόλης η έπαρση της Ελληνικής και Ποντιακής σημαίας.

Την Τετάρτη 20 Μαΐου και ώρα 8.30μ.μ. στο “Σταθάκειο” πολιτιστικό κέντρο στην Αστόρια , η Παμποντιακή Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης , πραγματοποίησαν εκδήλωση ειδικού ενδιαφέροντος με θέμα “Η ομογένεια πιστή στο χρέος της δεν ξεχνά” .

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κωσταντίνος Τσιλφίδης , ο οποίος καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της Ομογένειας και τους καθηγητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση , στην συνέχεια απηύθυνε ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στις πολιτείες Νέας Υόρκης , Νέας Υερσέης και Κονέκτικατ.

Στους στόχους και τα οράματα του ιδρύματος μελετών για Μικρά Ασία και τον Πόντο π
ου εδρεύει στο Σικάγο, αναφέρθηκε ο κ. Γεώργιος Μαυρόπουλος , ενώ εστιάζοντας στις εκδόσεις βιβλίων του ιδρύματος στην αγγλική γλώσσα , τόνισε ότι κάλυψαν το σημαντικό κενό που υπήρχε.

Στην σημαντικότητα έκδοσης βιβλίων σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων στην αγγλική γλώσσα, αναφέρθηκε η Θία Χάλο, ενώ στην συνέχεια εκθειάζοντας το έργο του κ. Γεώργιου Μαυρόπουλου , εστίασε τον λόγο της στις προσπάθειες δημοσιοποίησης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας, τις οποίες καταβάλλει η διεθνής ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών, μέσω των οποίων επιχειρείται η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η κ. Ειρήνη Σταθάτου , η οποία εκπροσωπώντας τον πολιτειακό γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη , παρέδωσε διακήρυξη αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστα Τσιλφίδη, ενώ παράλληλα συνεχάρη τους διοργανωτές για τους αγώνες τους, καθώς επίσης και για την επιτυχία των εκδηλώσεων μνήμης.

“Να συνεχίσουν τους αγώνες και τις προσπάθειες τους μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι” ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Καστρινάκης , ο οποίος ήρθε από την Ελλάδα για το συνέδριο, ενώ ο κ. Σταύρος Σταυρίδης από την Αυστραλία , εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία του συνεδρίου , μετέφερε τους χαιρετισμούς των Ποντιακών οργανώσεων της Αυστραλίας.

Εστιάζοντας στην σημαντικότητα καταγραφής και προβολής της Ποντιακής Γενοκτονίας ο Δρ, Κώστας Χατζηδημητρίου από την Αστόρια, επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών πόρων , ενώ παράλληλα, υπενθύμισε την διάθεση τεραστίων κονδυλίων που υποστηρίζουν έδρες τουρκικών σπουδών σε Αμερικανικά πανεπιστήμια , όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

“Χρειάζεται συστηματική οργάνωση στα πρότυπα των Εβραίων και συνεργασία με άλλες εθνικές κοινότητες που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό” ανέφερε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Δρ. Χατζηδημητρίου , ενώ υπενθυμίζοντας ότι δεν έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο, τόνισε ότι τους θαυμάζει γιατί είναι δραστήριοι και οργανωτικοί.

Επισημαίνοντας ότι “ζούμε ιστορικές στιγμές για τον βασανισμένο Ελληνισμό”, ο διευθυντής του γραφείου Ελληνικής παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δρ, Ιωάννης Ευθυμιόπουλος , αναφέρθηκε στις σχέσεις του πατέρα του με την οικογένεια του Λάζαρου Παπαδόπουλου , όταν αυτός υπηρετούσε σαν δάσκαλος σε ένα χωριό των Σερρών.

Επισημαίνοντας την αναγκαιότητα προβολής και εκμάθησης σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων , ανέφερε ότι στα νέα βιβλία με τίτλο “τα Ελληνικά μου” που εκδόθηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπάρχουν κείμενα που αναφέρονται στην Λωξάντρα , τον διωγμό και την προσφυγιά και φυσικά δεν αναφέρουν τίποτα περί “συνωστισμού της Σμύρνης”.


Στην συνέχεια η μαθήτρια Αναστασία Τσαχιρίδου ερμήνευσε ένα μοιρολόγι με την συνοδεία ποντιακής λύρας από τον Δημήτρη Στεφανίδη , ενώ η Βασιλική Τσανακτσίδου αφηγήθηκε το δράμα της Πόντιας μάνας , όπου το κεντρικό μήνυμα της τόνιζε ότι “η μνήμη είναι πιο δυνατή από τα όπλα”.

“Σήμερα τιμούμε με σεβασμό και συγκίνηση την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κάθε χρόνο, εκπληρώνουμε ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον αποτίωντας φόρο τιμής στους χιλιάδες δολοφονηθέντες συμπατριώτες μας, καθώς επίσης και σε αυτούς οι οποίοι με βαρβαρότητα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους” τόνισε στο χαιρετισμό του ο Έλληνας Πρόξενος στην Νέα Υόρκη Μάνος Κουμπαράκης .

“Η μνήμη είναι υποχρέωση όλων μας. Όχι μόνο για διατηρήσουμε ζωντανές και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του Πόντου, αλλά κυρίως, για να αποτρέψουμε αποτρόπαια ανάλογα ε
γκλήματα να διαπραχθούν στο μέλλον, σε βάρος άλλων λαών ή πληθυσμών” τόνισε ο Έλληνας πρόξενος , ενώ εστιάζοντας στην πρόσφατη απώλεια της γιαγιάς του Πόντου Σάνο Χάλο, μίλησε για “επιτακτική την ανάγκη μνήμης και μηδενικής ανοχής σε παρόμοιες πράξεις τη σήμερον ημέρα”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γεώργιος Κίτσιος, ενώ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου “Ζόριαν” Τζωρτζ Σιρίνιαν , αναφέρθηκε στην επτάχρονης διάρκειας συνεργασία του με τον πρόεδρο του ιδρύματος μελετών για την Μικρά Ασία και τον Πόντο Γεώργιο Μαυρόπουλο και παράλληλα υπενθύμισε στους ομογενείς ότι το εν λόγω ίδρυμα χρειάζεται την οικονομική τους υποστήριξη προκειμένου να συνεχίσει το έργο του .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του ιδρύματος μελετών για την Μικρά Ασία και τον Πόντο ( The Asia Minor and Pontos Hellenic Research center) μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνο (630) 303-4361 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hellenicresearchcenter.org

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9502&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 22.05.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote