Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η εκδίκηση των μεταναστών
Η εκδίκηση των μεταναστών Εκτύπωση E-mail
17.12.07
Η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών έχει εξελιχθεί εδώ και καιρό σ' ένα «man-woman show», με τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπάρακ Ομπάμα να μην αφήνουν χώρο για κανέναν άλλον υποψήφιο.
Αντίθετα, ένα μόλις μήνα πριν από την πρώτη ψηφοφορία στην Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών και οι 8 υποψήφιοι βρίσκονται σχεδόν δίπλα-δίπλα στο νήμα της εκκίνησης. Ο μόνος που φαίνεται να ξεχωρίζει από το «πλήθος», αν και «αουτσάιντερ», είναι ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Μάικ Χουκάμπι, εξαιτίας της ήπιας στάσης που κρατάει στο θέμα των παράνομων μεταναστών που υπολογίζονται σε 45 εκατομμύρια.

Επικρίσεις για τον προδότη

Είχε, μάλιστα, επικριθεί έντονα από συναδέλφους του όσο ήταν κυβερνήτης, επειδή είχε προσφέρει από κρατικά κονδύλια υποτροφίες σε πανεπιστήμια στα παιδιά παράνομων μεταναστών.

Μια στάση σαφώς αντίθετη με αυτή της πλειονότητας των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, που εδώ και χρόνια στηρίζουν ακραίες μεθόδους κατά της παράνομης μετανάστευσης, όπως την ανέγερση του περίφημου «τείχους» στα σύνορα της Καλιφόρνιας και της χρηματοδότησης ομάδων ένοπλων πολιτών που περιπολούν στη συνοριογραμμή του Μεξικού και έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές για βιαιοπραγίες κατά λαθρομεταναστών.

Ενόψει, ωστόσο, των προεδρικών εκλογών του 2008, οι ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι αναζητούν μια πιο διπλωματική γλώσσα για να κερδίσουν τις πολύτιμες ψήφους των 8,6 εκατ. ισπανόφωνων ψηφοφόρων, που αποτελούν το 9% του εκλογικού σώματος. Δεδομένου ότι η μεγαλύτερη δύναμή τους εστιάζεται σε περιοχές-κλειδιά όπως η Φλόριντα, το Νέο Μεξικό, η Νεβάδα, η Αριζόνα και το Κολοράντο, συχνά είναι αυτοί που αποφασίζουν για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Μετακινήσειs

Μια διόλου ευκαταφρόνητη «βοήθεια», που έως το 2004 είχαν στα χέρια τους οι Δημοκρατικοί όταν σ' εκείνες τις προεδρικές εκλογές το 44% των ισπανόφωνων άλλαξαν στρατόπεδο και ψήφισαν τον Τζορτζ Μπους. Πρόσφατη έρευνα του ισπανικού κέντρου PEW ωστόσο έδειξε ότι τέσσερα χρόνια αργότερα το 57% στηρίζει και πάλι τους δημοκρατικούς υποψηφίους και μόλις το 23% σκέφτεται να ψηφίσει τους ρεπουμπλικάνους.

Πριν από λίγες μέρες το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι κάλεσε τους ρεπουμπλικάνους υποψηφίους να «εκθέσουν» τις απόψεις τους σε σημαντικά θέματα όπως αυτό της μετανάστευσης, μπροστά σ' ένα ισπανόφωνο κυρίως κοινό, το οποίο στην πλειονότητά του δεν μιλούσε αγγλικά.

Οι επτά από τους οκτώ υποψηφίους που δέχθηκαν την πρόσκληση, καθώς απείχε ο Τομ Τανκρέντο, γνωστός για τις σκληρές αντι-μεταναστευτικές του απόψεις, αναγκάστηκαν να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους. Οπως ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, που έχει εκφραστεί υπέρ μιας πιο σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Δήλωση μετανοίας

Αστεία, ωστόσο, ήταν η δήλωση μετανοίας του γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος παρ' ότι απασχολεί στο σπίτι του παράνομους μετανάστες, είχε δηλώσει πριν από μέρες στην τηλεοπτική εκπομπή FOX News ότι οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να πάνε σπίτι τους. Στη νέα ανασκευασμενη δήλωσή του υποστήριξε ότι «πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσουν νόμιμη άδεια παραμονής».

Οι περισσότεροι ομιλητές επέμεναν ότι δεν είναι ενάντια στους νόμιμους, αλλά στους παράνομους μετανάστες, με εξαίρεση τον γερουσιαστή της Αριζόνα Τζον ΜακΚέιν, που είναι ο μόνος που υποστηρίζει ότι όλοι οι λαθρομετανάστες πρέπει να πάρουν την αμερικανική υπηκοότητα.

Μια θέση που δεν έχουν στηρίξει ούτε οι δημοκρατικοί υποψήφιοι, οι απόψεις των οποίων για το θέμα δεν είναι απόλυτα καθαρές. Πριν από λίγο καιρό η Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε να ταλαντεύεται στο αν θα υποστηρίξει ή όχι την πρόταση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Ελιοτ Σπίτζερ να δοθούν διπλώματα οδήγησης στους λαθρομετανάστες.

Η πρόταση κρίθηκε αμφιλεγόμενη και χάθηκε στο συρτάρι.


enet


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=950&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 17.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote