Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μια συνθήκη κατά συνθήκην
Μια συνθήκη κατά συνθήκην Εκτύπωση E-mail
17.12.07
Το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή αναμενόταν εθιμοτυπικό, χωρίς πολλά παρατράγουδα. Τελικά, όμως, τόσο η φιέστα της υπογραφής της Συνθήκης της Λισαβόνας όσο και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες δεν έκλεισαν αναίμακτα.

*Το θέμα του Κοσόβου, ένα από τα κυρίαρχα στη Σύνοδο Κορυφής, αποτέλεσε πραγματική σπαζοκεφαλιά. Μπροστά στην προαναγγελθείσα κήρυξη ανεξαρτησίας της σερβικής περιφέρειας, οι «27» έπρεπε να συντάξουν ένα κείμενο που δεν θα δυσαρεστούσε κανένα. Ούτε τους Σέρβους και κατά προέκταση τους Ρώσους, αλλά ούτε και τους φίλους Αμερικανούς.

Ταυτόχρονα έπρεπε να διατηρήσουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό τους, με κάποιους να είναι αναφανδόν υπέρ και άλλους να στυλώνουν τα πόδια (με πρώτη την Κύπρο) και πάνω απ' όλα να μη συναινέσουν σε διπλωματικό προηγούμενο, που αύριο μπορεί να σκάσει ως βόμβα στην πόρτα τους.

Η απάντηση δεν βρέθηκε. Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη και βλέπουμε...

*Στη σύνοδο συζητήθηκαν επίσης η κοινή μεταναστευτική πολιτική, αλλά λιγότερο απ' όσο αναμενόταν καθότι ο Σαρκοζί, εκτός ατζέντας, έσκασε τη βόμβα του. Μια βόμβα με 9 μέλη και την ονομασία «Επιτροπή Σοφών», επιφορτισμένη με τις διαβουλεύσεις για «σημαντικά θέματα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε.», τη δεκαετία '20-30. Οι εταίροι του συμφώνησαν εμφανώς χλιαρά, θέτοντας, όμως, ως όρο ότι η επιτροπή δεν θ' ασχοληθεί με θέματα διεύρυνσης, γεγονός που χάρισε στον Σαρκοζί μισή νίκη.

Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες και αντιπρόεδροι, η λιθουανή πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Βάιρα Βίκε-Φράιμπεργκα και ο πρώην πρόεδρος της φιλανδικής εταιρείας τηλεφώνων Nokia, Γιόρμα Ολίλα.

*Από αύριο, κάθε ηγέτης πρέπει να φροντίσει να επικυρωθεί η Συνθήκη μέχρι τον Ιούνιο του 2009 και τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Οι «24» θα προχωρήσουν σε κοινοβουλευτική επικύρωση. Κανείς δεν έχει διάθεση να μπλέξει σε περιπέτειες.

-Η Ιρλανδία, η οποία έχει συνταγματική υποχρέωση, θα διοργανώσει δημοψήφισμα με όποιο τίμημα, ενώ η Γαλλία που έχει την ίδια υποχρέωση έχει επιλέξει την οδό της συνταγματικής αναθεώρησης μέσω της Βούλης και μάλιστα με τάχιστες διαδικασίες, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου.

-Ο «φιλοευρωπαϊστής» Σαρκοζί αρνήθηκε πάντως να συνυπογράψει το «αίτημα των 16» (Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία κ.ά.), που ζήτησαν να συμπεριληφθούν στη Συνθήκη τα σύμβολα της Ευρώπης, όπως ο ύμνος και η σημαία.

-Το τρίτο σκοτεινό σημείο είναι η Βρετανία, όπου ο Γκόρντον Μπράουν έχει καταφέρει να δυσαρεστήσει και τους ευρωσκεπτικιστές αρνούμενος το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη που είχε υποσχεθεί ο Μπλερ αλλά και τους φιλοευρωπαϊστές, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Κορωνίδα και για τους δύο ήταν ότι υπέγραψε μεν τη Συνθήκη, αλλά μετά την επίσημη τελετή.

*Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η Ενωση θ' αποκτήσει μόνιμο πρόεδρο του Συμβουλίου για δύο χρόνια και θα ενισχυθούν οι εξουσίες του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική. Ο Ξαβιέ Σολάνα θα παραμείνει, πιθανόν, στη θέση του, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το ποιος μπορεί να είναι ο πρώτος πρόεδρος, με το όνομα του Τόνι Μπλερ ψηλά στη λίστα.

*Μετά την έκπληξη Γκονζάλες, πάντως, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η Κομισιόν θα έχει δέκα λιγότερα μέλη (17) και το Ευρωκοινοβούλιο 751 (από 785 σήμερα). Ενα από τα κύρια σημεία, επίσης, είναι η κατάργηση του βέτο σε όλους τους τομείς εκτός από την εξωτερική πολιτική, την πολιτική άμυνας, την κοινωνική ασφάλιση, τη φορολογία και τον πολιτισμό.

Στους υπόλοιπους τομείς οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία.

*Παραγωγικό διήμερο για τους ευρωπαίους ηγέτες. Νέα Συνθήκη, ένας Φελίπε Γκονζάλες από το πουθενά και μία συμβιβαστική σούπα για το Κόσοβο. Ισως, αυτό που θα μείνει στη μνήμη όλων να είναι ένας φανερά χαρούμενος Γκι Φέρχοφστατ, απερχόμενος και εκτελών χρέη πρωθυπουργού, λόγω της πολιτικής κατάστασης στο Βέλγιο, να βάζει πρώτος (λόγω αλφαβητικής σειράς) την υπογραφή του στη Συνθήκη.

enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=949&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote