Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κύπρος: Ικανοποίηση Μπαν για τα ΜΟΕ
Κύπρος: Ικανοποίηση Μπαν για τα ΜΟΕ Εκτύπωση E-mail
18.05.15

Ικανοποίηση για τη συμφωνία σε σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους διαπραγματευτές να ετοιμάσουν ένα ενιαίο κατάλογο με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί, διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Ο κατάλογος θα τεθεί ενώπιον των ηγετών, οι οποίοι έχουν και την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσουν ποια θα υιοθετήσουν ή όχι, είπε. Χθες, ο Μπαν Κι Μουν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ\
Μιλώντας μετά το πέρας της τελετής ονοματοδοσίας του σταδίου Γεροσκήπου και οδού προς τιμή του αγνοούμενου Μιχάλη Χρ. Κυπριανού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος  Χριστοδουλίδης ανέφερε πως θα πρέπει  να αναμένουμε την ετοιμασία ύ του καταλόγου\ για τα ΜΟΕ.

Επανέλαβε επίσης, πως πρόκειται για ενιαίο κατάλογο και εναπόκειται στους ηγέτες – όπως είπε-  να αποφασίσουν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει θέληση και από τους δύο ηγέτες για να προχωρήσουν με τέτοιου είδους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

“Αντιλαμβάνονται την προστιθέμενη αξία που θα έχει μια τέτοια διαδικασία παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία και προς ενίσχυση του στόχου των συνομιλιών και θα πρέπει να αναμένουμε την επόμενη συνάντηση στις 29 Μαΐου κατά την οποία θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα”, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η ουσιαστική διαπραγμάτευση επί πτυχών του Κυπριακού αναμένεται να ξεκινήσει στην επόμενη συνάντηση των ηγετών στις 29 Μαΐου.

“Εμείς ευελπιστούμε” συνέχισε, “ότι μέσα από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων μερών, μπορούν να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα”, προσθέτοντας πως όλα “θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Χαρακτήρισε επίσης, σημαντική εξέλιξη και δεδομένο ότι απέναντι μας έχουμε το Μουσταφά  Ακιντζί ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, που γενικά μέσα από το δημόσιο του λόγο και τις δημόσιες διακηρύξεις μίλησε για την ανάγκη επανένωσης της πατρίδας μας και τερματισμό της κατοχής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα “ότι με αυτές οι δηλώσεις μαζί με την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό”, θα δημιουργηθούν “εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε”.

Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και πολιτική βούληση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένουμε, σημείωσε, την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ακιντζί για να δούμε πώς προχωράει η όλη διαδικασία.

kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9487&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote