Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για τον Προϋπολογισμό
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για τον Προϋπολογισμό Εκτύπωση E-mail
17.12.07
Για «κοντόφθαλμες επιλογές που έχουν οδηγήσει την Οικονομία σε αδιέξοδο και τα χαμηλομεσαία κοινωνικά στρώματα σε ασφυξία», κατηγόρησε την κυβέρνηση η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη στην εισήγησή της στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2008. Η κα Κατσέλη, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φιλοτεχνήσει μια ψεύτικη εικόνα για την ελληνική οικονομία, εξωραΐζοντας μέτρα που συνιστούν χτυπήματα στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Αντιπρότεινε δε, ενίσχυση των υποδομών στην Περιφέρεια μέσω αύξησης των δημοσίων επενδύσεων, φορολόγηση των εισοδημάτων που προέρχονται από κεφάλαια, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενδυνάμωση των δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, παραγωγικές αναδιαρθρώσεις και στοχευμένα κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα, στροφή στην «πράσινη οικονομία» και εξασφάλιση μιας «αξιοπρεπούς βασικής σύνταξης χωρίς περικοπή δικαιωμάτων».

Στην κα Κατσέλη απάντησε με παρέμβασή του ο Γιώργος Αλογοσκούφης: «Η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα του δικού της παρελθόντος. Η πολιτική που ακούσαμε σήμερα, είναι εκείνη που υπερχρέωσε τη χώρα τη δεκαετία του '80 και ορισμένα από αυτά που ακούσαμε σήμερα, δεν ακούγονταν ούτε τότε» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η απάντησή του κ. Αλογοσκούφη, δεν ήταν απάντηση. Ήταν από αυτά τα γενικόλογα με τα οποία προσπαθείτε να κρύψετε τις αλήθειες επί τέσσερα χρόνια» παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. «Θα έχω την ευκαιρία να τοποθετηθώ αναλυτικά, σημείο προς σημείο. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», ανταπάντησε ο υπουργός.

Στην ομιλία της, η κα Κατσέλη υποστήριξε πως συνιστά «μύθο» ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις οδηγεί στην αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων. Στην πράξη - τόνισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ - «η μειωμένη φορολόγηση των κερδών, μεταφράστηκε σε ρεκόρ κερδοφορίας ύψους 11 δισ. ευρώ, κυρίως για τις Τράπεζες, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες επενδύσεων, ενώ οι μόνες επενδύσεις που αυξήθηκαν, αφορούσαν κατοικίες και κατασκευές». «Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν εφαρμόζει τέτοια πολιτική, εκτός από τη Σλοβακία» σημείωσε η κα Κατσέλη.

ΚΚΕ: Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το κρατικό προϋπολογισμό του 2008 βαθιά ταξικό και αντιλαϊκό, που θα διευρύνει, όπως υποστήριξε, τις κοινωνικές ανισότητες υπέρ της πλουτοκρατίας και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

«Από τη σημερινή συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού αποδεικνύεται η σκληρή πραγματικότητα και η αλήθεια. Ότι η νεολαία, οι συνταξιούχοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Αντίθετα, και αυτός ο προϋπολογισμός, είναι ένα ακόμα εργαλείο επιδείνωσης της θέσης τους. Γι αυτό πρέπει να οργανώσουν λαϊκά οδοφράγματα να αντικρούσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση τόσο στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα για ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΛΑΟΣ, κάνοντας λόγο για ατελέσφορη πολιτική.

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ο φερετζές της απόκρυψης της στρατηγικής τους σύγκλισης. Η αντιπαράθεση περί υπουργών, πλαστών προϋποθέσεων, δημιουργικής λογιστικής, κατάντησε μια ανούσια κακοπαιγμένη παράσταση που το μόνο που αλλάζει είναι τα πρόσωπα στους πρωταγωνιστές της εξουσίας», τόνισε ο κ Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Όμως ατελέσφορη είναι και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ που έλκονται από την προοπτική εξουσίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Προϋπολογισμός στερείται διαφάνειας και αξιοπιστίας

Ως Προϋπολογισμό λιτότητας για τους πολλούς, υπερκερδών για τους ολίγους και διεύρυνσης των εισοδηματικών ανισοτήτων περιέγραψε τον κρατικό Προϋπολογισμό ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο στόχος μηδενισμού του ελλείμματος θα είχε νόημα εάν εντασσόταν σε ένα ευρύτερο σχέδιο μηδενισμού της ανεργίας, καταπολέμησης της φτώχειας και διασφάλισης της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με το βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος Προϋπολογισμός «στερείται διαφάνειας και αξιοπιστίας, στηρίζεται σε υπερεκτίμηση των φορολογικών εσόδων και σε μια υποεκτίμηση των δημόσιων δαπανών» . Δεν απέκλεισε μάλιστα, μέσα στο 2008, τη λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων: «Το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και μέσα στο 2008 παραμένει ανοιχτό για την κυβέρνηση» είπε ο κ. Δραγασάκης.

Σχετικά με το κοινωνικό περιεχόμενο του Προϋπολογισμού, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «ενώ το εθνικό εισόδημα αναμένεται να αυξηθεί το 2008 σε τρέχουσες τιμές κατά 7%, οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3% και 4% αντίστοιχα, ποσοστό που ούτε την πραγματική άνοδο των τιμών καλύπτει ούτε ενσωματώνει κάποιο «μέρισμα» από την αύξηση του ΑΕΠ» .

Όσο για τη φορολογική πλευρά του Προϋπολογισμού, είπε ότι διευρύνει τις φορολογικές ανισότητες και αδικίες: «Ενώ τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων προβλέπεται να αυξηθούν στα όρια του πληθωρισμού και πάντως κάτω από την αύξηση του ΑΕΠ (7%), τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,2 δισ. ευρώ ή 12,9%. «Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης αναδείχνεται σε ένα μείζον κοινωνικό σκάνδαλο» είπε χαρακτηριστικά.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=948&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote