Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ξέφρενο φαγοπότι με μυστικά κονδύλια Εκτύπωση E-mail
16.12.07
Μία από τις σημαίες που η Ν.Δ. ανέμιζε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, σε κάθε συζήτηση προϋπολογισμού, ήταν η κατάργηση ή έστω ο περιορισμός των ειδικών λογαριασμών και η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, στο όνομα της διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

*Τέσσερα χρόνια κυβερνητικής εξουσίας αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετά στον Γ. Αλογοσκούφη να προχωρήσει στον περιορισμό του αριθμού των αμαρτωλών λογαριασμών.  

Αντιθέτως, το πρόβλημα διογκώθηκε: Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2008 οι εισπράξεις μέσω των ειδικών λογαριασμών θα φτάσουν σε 5,03 δισ. ευρώ από 2,27 που ήταν το 2004 και οι πληρωμές σε 4,14 δισ. ευρώ από 2,14 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αυτά, όταν ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικές δαπάνες 60 δισ. ευρώ και έσοδα 55 δισ. 

 *Πρόκειται για κονδύλια τα οποία δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό και υπό μία έννοια η αξιοποίησή τους καλύπτεται από μυστικότητα. Μέσω αυτών των λογαριασμών κάθε υπουργός μπορεί να μοιράζει το δημόσιο χρήμα όπως αυτός επιθυμεί.

 Ο αριθμός τους αποτελεί ένα είδος «κρατικού μυστικού». Υπολογίζονται γύρω στους 300, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα.

 Κατά καιρούς η κυβέρνηση κατάργησε ορισμένους λογαριασμούς που ήταν ανενεργοί. Ταυτόχρονα, ξεφύτρωσαν άλλοι. Αλλωστε δεν χρειάζονται πολλές διαδικασίες. Με υπουργική απόφαση ανοίγουν και δεν τηρείται καν μητρώο. 

 Εκατομμύρια ευρώ χωρίς καταγραφή Αρκεί να αναφερθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού διαχειρίζεται ένα μέρος των κερδών του ΟΠΑΠ μέσω ειδικού λογαριασμού.

 Το γεγονός αυτό, όπως έχει καταγγείλει ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, εγείρει ζητήματα δημοκρατικού ελέγχου και συνταγματικότητας, δεδομένου ότι το σύνταγμα επιβάλλει αναλυτική καταγραφή στον προϋπολογισμό όλων των εσόδων και εξόδων του κράτους. 

*Σημειώνεται ότι ειδικούς λογαριασμούς συστήνουν και διαχειρίζονται όλα τα υπουργεία. Αντίθετα, απόρρητα κονδύλια, με τα οποία στήνουν άλλο πάρτι οι αρμόδιοι υπουργοί, διαχειρίζονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, Αμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μακεδονίας-Θράκης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

 Ενδεικτικό της απλοχεριάς με την οποία οι υπουργοί διαχειρίζονται τα απόρρητα κονδύλια είναι το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2007 προβλέπονταν 37.780.000 ευρώ αλλά μόνο μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου είχαν ξοδευτεί 150.662.000 ευρώ.

 Πρωταγωνιστής στην υπέρβαση είναι το πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο, αντί για τα προβλεπόμενα 7 εκατ., ξόδεψε ώς το τέλος Σεπτεμβρίου 77 εκατ. ευρώ.    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=945&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 16.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote