Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βερολίνο: Αναγνωρίζουμε την ηθική ευθύνη αλλά δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων
Βερολίνο: Αναγνωρίζουμε την ηθική ευθύνη αλλά δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων Εκτύπωση E-mail
08.04.15

Βερολίνο: Αναγνωρίζουμε την ηθική ευθύνη αλλά δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων - Media Την πάγια θέση της σε ό,τι αφορά την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων επανέλαβε και σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την ηθική της ευθύνη, αλλά θεωρεί το ζήτημα νομικώς και πολιτικώς οριστικά διευθετημένο από τη Συμφωνία 2+4.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης διευκρίνισαν ακόμη ότι το ζήτημα των επανορθώσεων δεν πρέπει να συνδέεται με αυτό της ελληνικής κρίσης χρέους.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων απασχόλησε και τον γερμανικό Τύπο. H Süddeutsche Zeitung γράφει ότι «οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να περιμένουν ότι οι συγγενείς των δραστών δεν θα τους αντιμετωπίσουν με νομική ψυχρότητα αλλά με συμπάθεια. Το θέμα δεν είναι να εμβάσει κανείς στην ελληνική κυβέρνηση 279 δισ. ευρώ. Η προσδοκία ότι θα εκπληρωθεί μια τέτοια απαίτηση είναι απατηλή. Μια κίνηση όμως καλής θελήσεως, είτε πρόκειται για ένα ίδρυμα είτε πρόκειται για δωρεά ή για αναπτυξιακή βοήθεια θα ήταν καλοδεχούμενη. Μια τέτοια υπηρεσία στο παρελθόν θα μπορούσε να βοηθήσει Έλληνες και Γερμανούς να συμφιλιωθούν πραγματικά και να ασχοληθούν με το παρόν».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Στην κανονική ζωή τα δάνεια θα πρέπει να πληρώνονται. Είναι θέμα ευπρέπειας και ηθικής. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική. Θα πρέπει να δοθούν ανταλλάγματα, τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν στο μέλλον. Στην παρούσα περίπτωση θα μπορούσε να είναι ένα κοινό ταμείο. Η Αθήνα όμως θα έπρεπε παράλληλα να αλλάξει τακτική και να μην αναμειγνύει την συζήτηση για το χρέος με τις επανορθώσεις. Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο, διαφορετικά φαίνεται σαν μια προσπάθεια με ηθικιστικά επιχειρήματα να εισπράξει κανείς χρήματα».

Παρόμοια είναι η θέση και της Berliner Zeitung: «Οι σημερινές απαιτήσεις της Ελλάδας δεν έχουν σχέση με τις ιστορικές απαιτήσεις της Ελλάδας απέναντι στον κατακτητή - Γερμανία. Δεν μπορεί να γίνει κανένας συμψηφισμός. Ωστόσο ηθικά το θέμα χρειάζεται μια άλλη απάντηση».

 

Πηγή :dw.de - pontiki.gr

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9393&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote