Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ενας... φίλος από τα παλιά
Ενας... φίλος από τα παλιά Εκτύπωση E-mail
08.04.15

Ο Ν. Βούτσης μιλώντας για «χοντρή διαπλοκή» αναφέρθηκε στο ΕΣΡ, ενώ χαρακτήρισε σκάνδαλο την Digea | EUROKINISSI

To ενδεχόμενο επαναφοράς του «βασικού μετόχου» άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την ανασύσταση και επαναλειτουργία της ΕΡΤ που διεξάγεται από χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εγκαινιάζοντας τη διαδικασία ζήτησε σύνθεση και συναίνεση, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση επιδιώκοντας ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, «όχι με όρους διεκπεραίωσης και σε καμία περίπτωση με όρους ιστορικής ρεβάνς».

Εκφράζοντας την πεποίθηση πως σήμερα λειτουργούν τουλάχιστον τα διπλάσια ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας από αυτά που στην πραγματικότητα καθιστά βιώσιμα το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και η διαφημιστική «πίτα», ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε πως η προετοιμασία για τον εκσυγχρονισμένο δημόσιο φορέα δίνει την «εξαιρετική ευκαιρία» για να τεθούν επί «μηδενικής βάσης» κρίσιμα ζητήματα όπως «το εργασιακό καθεστώς, το ασυμβίβαστο και ο βασικός μέτοχος».

«Πόσες συχνότητες χωράει η Ελλάδα, δύο, τρεις; Σίγουρα πάντως, όχι επτά ή οκτώ» είπε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας στη συνέχεια τα μέτωπα που προτίθεται να ανοίξει η κυβέρνηση: «Τι θα γίνει με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της προηγούμενης περιόδου, αυτό της Digea, με τους παρόχους που κάνουν τα κουμάντα τους, με αυτόν που μοιράζει τις συχνότητες και κάνει το παιχνίδι του;». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους μεγαλοκαναλάρχες λέγοντας: «Οι κύριοι των ιδιωτικών καναλιών έδωσαν 17,5 – 18 εκατομμύρια ευρώ για τη χρήση του ψηφιακού σήματος για την επόμενη πενταετία, ενώ 300.000.000 ευρώ οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας. Και οι μεν και οι δε βγάζουν, δεν πρέπει να μάθουμε πόσα;» αναρωτήθηκε και απευθύνθηκε στα μέλη της Επιτροπής, δίνοντας παραδείγματα της «χοντρής διαπλοκής».

«Επεφτε γέλιο»

«Θυμάστε που μιλούσαμε για το αλισβερίσι, για το γέλιο που έπεφτε κάθε 31/12 επί τέσσερα χρόνια, όταν ερχόταν η τροπολογία και ακύρωνε «λόγω της κατάστασης» τη μόνη μνημονιακή δέσμευση που υπήρχε, απαλλάσσοντας τα κανάλια από τον φόρο για τις διαφημίσεις; Εύλογο; Ισως, αν γινόταν το ίδιο και για τις άλλες επιχειρήσεις Τύπου που πέρασαν ό,τι πέρασαν. Τρελά πράγματα!».

Κάνοντας αναδρομή στον Ιούλιο του 2013, ο υπουργός χαρακτήρισε το «μαύρο» στην ΕΡΤ ως το «μεγάλο δώρο» της διαπλοκής, του deal όπως είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ των ιδιωτικών καναλιών και της τρικομματικής τότε κυβέρνησης – υπενθυμίζοντας τους λόγους αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ.

«Οι εμμονές του πρωθυπουργού ήταν ο δευτερεύων λόγος» υποστήριξε. «Το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν ένα δώρο της σχέσης που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στη μνημονιακή κυβέρνηση και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς διότι τότε διευκρινιζόταν το ψηφιακό τοπίο. Η ΕΡΤ με δαπανηρότατες εγκαταστάσεις είχε αποκτήσει πολύ καλό εξοπλισμό ώστε να μπορεί να μπει ως πάροχος στη νέα εποχή, όπου με νόμο προβλεπόταν να έχει άδεια και οι υπόλοιποι να διαγωνιστούν…».

Δεν παρέλειψε τέλος ο κ. Βούτσης, συνεχίζοντας την κουβέντα περί «χοντρής διαπλοκής», να επισημάνει τον ρόλο του ΕΣΡ: «Είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια εμφάνιζε πλήρη αδυναμία να παρέμβει, να καθαρίσει το τοπίο, να ανοίξει τους φακέλους, να ελέγξει τους διαγωνισμούς, τη στιγμή που είχε την πλήρη νομοθετική κάλυψη; Καθόλου τυχαίο!».

Συναίνεση για ΕΡΤ

Σε ηπιότερους τόνους, νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άνοιξε την κοινοβουλευτική συζήτηση, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση στην ανασύσταση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

«Το πιο κρίσιμο είναι να προκύψει ως προϊόν μεγάλων συναινέσεων» είπε, εξηγώντας: «Εκτιμούμε ότι η δημιουργία μιας αξιόπιστης δημόσιας τηλεόρασης είναι προς το συμφέρον όλων. Τα διδάγματα του παρελθόντος είναι πως όποιες και αν είναι οι προθέσεις της μιας ή της άλλης πλευράς, εάν το τηλεοπτικό προϊόν προέρχεται από μεγάλη πολιτική σύγκρουση, τραυματίζεται εν τη γενέσει του».

Πάντως, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης (θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 15 Απριλίου) η αντιπολίτευση άσκησε αιχμηρή κριτική στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη προέβλεψε με βεβαιότητα πως θα «αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος», ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης ζήτησε άμεσα ρυθμίσεις για τις αδειοδοτήσεις, ενώ τέλος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας κατακρίνοντας την κυβέρνηση υποστήριξε πως «η ΕΡΤ δεν ανοίγει, αφού δεν καταργήθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που την έκλεισε».

efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9392&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote