Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συντριβή Airbus με 150 επιβαίνοντες στις γαλλικές Αλπεις - Βρέθηκε το «μαύρο κουτί»
Συντριβή Airbus με 150 επιβαίνοντες στις γαλλικές Αλπεις - Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» Εκτύπωση E-mail
25.03.15

Αεροσκάφος Airbus 320 της Germanwings, στο οποίο επέβαιναν 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα συνετρίβη το πρωί της Τρίτης στις γαλλικές Αλπεις, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πραγματοποιώντας μια απότομη «βουτιά» που κράτησε 8 λεπτά. Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, δεν υπάρχουν επιζώντες. Τα πρώτα πτώματα έχουν αρχίσει να μεταφέρονται σε παρακείμενο γυμναστήριο σχολείου.

Φως στα αίτια του δυστυχήματος που παραμένουν μυστηριώδη, αναμένεται να δώσει το «μαύρο κουτί» του αεροπλάνου, που βρέθηκε το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. «Το ένα μαύρο κουτί που βρήκαμε λίγες ώρες μετά τη συντριβή θα εξεταστεί αμέσως, ώστε οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα», είπε ο Γάλλος υπουργός από το Σεν-λεζ-Αλπ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σημείο της συντριβής θα αποκλειστεί σήμερα το βράδυ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες διάσωσης θα μπορούν να εισέρχονται πιο εύκολα στην περιοχή.

Στο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης στην βορειοανατολική Ισπανία και είχε προορισμό το αντίστοιχο του Ντίσελντορφ στην δυτική Γερμανία, επέβαιναν 67 Γερμανοί και 45 Ισπανοί πολίτες.

Ο διευθυντής της εταιρείας Germanwings ανέφερε ότι μεταξύ των 144 επιβατών ήταν 16 μαθητές ενός λυκείου της Γερμανίας που επέστρεφαν μαζί με δύο καθηγητές τους από επίσκεψη σε περιοχή κοντά στη Βαρκελωνη καθώς και δύο βρέφη.
Συντριβή Airbus με 150 επιβαίνοντες στις γαλλικές Αλπεις - Βρέθηκε το «μαύρο κουτί»

Ο Τόμας Βίνκελμαν εξήγησε ότι στις κρατήσεις των εισιτηρίων εμφανίζονται μόνο τα ονόματα και οι ημερομηνίες γέννησης των επιβατών, ενώ τα διαβατήριά τους δεν ελέγχθηκαν στην Ισπανία, καθώς επρόκειτο για μια πτήση εντός του χώρου Σένγκεν.

Μεταξύ των επιβαινόντων υπάρχουν και αρκετοί Τούρκοι, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. «Αύριο θα μεταβώ στο σημείο του αεροπορικού δυστυχήματος στη Γαλλία», έγραψε ο Ραχόι στον λογαριασμό του στο Twitter.
Συντριβή Airbus με 150 επιβαίνοντες στις γαλλικές Αλπεις - Βρέθηκε το «μαύρο κουτί»

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θεωρεί επί του παρόντος ότι η συντριβή του αεροσκάφους της θυγατρικής της εταιρείας Germanwings ήταν δυστύχημα και ότι οποιαδήποτε άλλη θεωρία διατυπώνεται δεν είναι παρά απλή εικασία.

«Προς το παρόν, λέμε ότι ήταν δυστύχημα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εικασία», δήλωσε η Χάικε Μπίρλενμπαχ, η αντιπρόεδρος Πωλήσεων και Υπηρεσιών της Ευρώπης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελόνης, απ' όπου είχε απογειωθεί το αεροπλάνο.
Συντριβή Airbus με 150 επιβαίνοντες στις γαλλικές Αλπεις - Βρέθηκε το «μαύρο κουτί»

Στο σημείο της συντριβής την Τετάρτη Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της καγκελαρίας, η κυρία Μέρκελ είναι συντετριμμένη και ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού της. Ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αύριο στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. «Θα μεταβώ εκεί αύριο για να αποκτήσω εικόνα της κατάστασης και να μιλήσω με τους τοπικούς αξιωματούχους», αναφέρει η καγκελάριος, σε μια σύντομη ανακοίνωσή της προς τους δημοσιογράφους.

Το σημείο της συντριβής εντοπίζεται σε περιοχή περίπου 100 χλμ. βόρεια της Νίκαιας, το Μεολάνς-Ρεβέλ κοντά στην Μπαρσελονέτ. Το συγκεκριμένο σημείο, στους πρόποδες των γαλλικών Αλπεων, είναι δυσπρόσιτο και αεροκατοικημένο και μάλιστα δεν είναι προσβάσιμο όδικώς. Τα πρώτα ελικόπτερα που έχουν σπεύσει στην περιοχή, μεταφέρουν τα πτώματα στο γυμναστήριο παρακείμενου σχολείου, σύμφωνα με το CNN.

Στο σημείο επικρατούσαν μέτριας πυκνότητας νεφώσεις και αντίστοιχα μέτριας ισχύος ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι, σύμφωνα με το weather.com.

Σύμφωνα με το airfleets.net το συγκεκριμένο αεροσκάφος τύπου A320 της Airbus ήταν ηλικίας 24 ετών και ανήκε στο στόλο της Lufthansa και της χαμηλού κόστους θυγατρικής της Germanwings από το 1991.


Είχε απογειωθεί στις 10.55 ώρα Ελλάδας
Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου της Βαρκελώνης έδωσε τα πρώτα λεπτομερή στοιχεία για την μοιραία πτήση.

Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Aena, το Airbus της Germanwings απογειώθηκε από την Βαρκελώνη στις 8.55 GMT, δηλαδή στις 9.55 τοπική ώρα ή στις 10.55 ώρα Ελλάδας.

Οι πιλότοι του αεροσκάφος εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σχεδόν μία ώρα αργότερα στις 9.47 GMT, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ωστόσο αυτό διαψεύδεται, καθώς όπως εξήγησε η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του».


Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου αρνήθηκε να προχωρήσει σε παροχή περισσότερων λεπτομερειών, ή στοιχείων για τα ονόματα των επιβαινόντων.

Αργότερα από επίσημες κυβερνητικές πηγές στη Μαδρίτη έγινε γνωστό ότι μεταξύ των επιβατών υπάρχουν 45 Ισπανοί υπήκοοι.

Αυτόπτης μάρτυρας: Άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και μετά τίποτα
Ο ιδιοκτήτης ενός κοντινού κάμπινγκ δήλωσε ότι άκουσε το αεροπλάνο να πέφτει. «Υπήρξε ένας δυνατός θόρυβος και στη συνέχεια, ξαφνικά, τίποτα. Στην αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για μαχητικά αεροσκάφη που κάνουν συχνά ασκήσεις στην περιοχή» δήλωσε ο Πιερ Πολίτζι στην Al Jazeera.

«Το αεροπλάνο συνετρίβη μόλις δύο χιλιόμετρα από εδώ, ψηλά σε ένα βουνό» πρόσθεσε ο Πολίτζι, ιδιοκτήτης του Camping Rioclar.

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9356&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote