Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο πλανήτης ζεσταίνεται...
Ο πλανήτης ζεσταίνεται... Εκτύπωση E-mail
13.12.07
Τα τελευταία 13 έτη οι λαοί του πλανήτη μας βίωσαν 11 έτη, που ήταν από τα θερμότερα στα μετεωρολογικά αρχεία...

Μάλιστα, το έτος που τελειώνει θα καταταγεί ως η έβδομη θερμότερη χρονιά μετά το έτος 1950, σύμφωνα με τα στοιχεία που ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν η βρετανική Μετεωρολογική υπηρεσία και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας--ως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος, με αφετηρία τον Ιανουάριο, "καταγραφόταν" μέση θερμοκρασία ανώτερη 0,41 βαθμού Κελσίου από τη διαχρονική μέση θερμοκρασία μετά το 1950...και μόνον το μετεωρολογικό φαινόμενο "Λα Νίνια" έφερε "δροσιά" στον πλανήτη και παρεμπόδισε να "αποκορυφωθούν" ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες...

Επίσης, από τα μετεωρολογικά αρχεία προκύπτει πως σε αυτόν τον αιώνα που "τρέχει" εντάσσονται τα οκτώ πλέον θερμά έτη στον Κόσμο αφότου οι θερμοκρασίες αρχειοθετούνται--με μοναδική εξαίρεση το "θερμότατο" έτος 1998, που ανήκει βέβαια στον περασμένο αιώνα.

--Το έτος 1998 παγκοσμίως η θερμοκρασία διαμορφώθηκε 0,52 βαθμού Κελσίου υψηλότερα του μέσου διαχρονικού όρου θερμοκρασίας κατά την χρονική περίοδο 1961-1990.

Η επίσημη αναγγελία των βρετανικών στοιχείων για τις παγκοσμίως διαμορφούμενες θερμοκρασίες θα συμπέσει χρονικώς με την διένεξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την Ουάσινγκτον, εξαιτίας της άρνησης της τελευταίας να θέσει τους "σφαιρικούς" στόχους αναφορικά με την καταπολέμηση των κλιματολογικών αλλαγών, στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές που αυτές τις ημέρες διεξάγεται στο Μπαλί. Στην Ινδονησία, πράγματι, πολιτικοί και επιστήμονες ανταλλάσουν απόψεις για το πώς θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων, που συντείνουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκαλώντας ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες διεθνώς.

"Μόνον οι λίγες τελευταίες ημέρες, μάς παρείχαν ένα σημαντικό πεδίο για ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα και επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα ανάληψης επείγουσας δράσης, για να καταπολεμηθούν οι περαιτέρω αυξήσεις θερμοκρασίας με ανθρώπινη "υπαιτιότητα", σχολίασε η κυρία Βίκι Πόουπ, του "Κέντρου Χάντλεϊ" που μελετώντας διαρκώς τις κλιματολογικές μεταβολές "συνεργάζεται" με την βρετανική Μετεωρολογική υπηρεσία.

Πρέπει να ανατρέξει κάποιος στο "μακρινό" 1985, για να βρει ένα έτος με θερμοκρασίες χαμηλότερες της μέσης διαχρονικής θερμοκρασίας για τη χρονική περίοδο 1960-1991, ανέφερε σήμερα το ανωτέρω βρετανικό ερευνητικό Κέντρο. Τόνισε δε πως αμέσως μετά το 1985, οι θερμοκρασίες διεθνώς "ακολουθούν" μιάν ανιούσα πορεία.

"Ξεκίνησε η χρονιά αυτή με έναν ασθενή 'Ελ Νίνιο', που είναι η ζεστή μορφή του φαινομένου 'Λα Νίνια', και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διαμορφώθηκαν υψηλότερα των μέσων διαχρονικώς θερμοκρασιών", επισήμανε το διευθυντικό στέλεχος της Μονάδας για τις Κλιματικές Αλλαγές της ΕΕ, κ.Φιλ Τζόουνς. "Τον Απρίλιο σκυτάλη πήρε αυτό καθεαυτό το φαινόμενο 'Λα Νίνια' δροσίζοντας την κατάσταση, αλλιώς φέτος κατά μέσον όρο το θερμόμετρο θα είχε αναρριχηθεί, σε σχέση με τη διαχρονική μέση θερμοκρασία, ακόμα υψηλότερα..., όπως επισήμανε ο ίδιος.

e-typos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=934&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote