Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σε καραντίνα τίθεται από το Μαξίμου ο Β. Μαγγίνας Εκτύπωση E-mail
13.12.07

Την επικοινωνιακή φόρμουλα για αλλαγή πλεύσης στο ασφαλιστικό -χωρίς να φαίνεται ως υπαναχώρηση- αναζητά το Μαξίμου, καθώς μετά το πρώτο, μέσω των δημοσκοπήσεων, χτύπημα οι πολίτες αναμένεται να δώσουν σήμερα το δεύτερο και πλέον ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας των κυβερνητικών επιλογών.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ανοικτά πλέον πως «είναι αναπόφευκτο ένα βήμα καλής θέλησης και διάθεσης προς τα συνδικάτα», λογική που συμμερίζεται και ο πυρήνας του επικοινωνιακού επιτελείου της Ρηγίλλης. Η κίνηση αυτή «σκοντάφτει», όμως, στην πλήρη απαξίωση της διαπραγματευτικής ικανότητας του Β. Μαγγίνα, αφού μετά τις αποκαλύψεις των ημερών θεωρείται αμφίβολο αν μπορεί να καθίσει ακόμη και στο τραπέζι ενός νέου κύκλου συζητήσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους.

Την αδυναμία αυτή του υπουργού Απασχόλησης παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες ακόμη και ο Θ. Ρουσόπουλος, λέγοντας πως «αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Μαγγίνας, ως ο αρμόδιος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπουργός, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και φαντάζομαι ότι οι διάφορες έρευνες που τον αφορούν θα συνεχίσουν να γίνονται».

Στην άκρη...
Με αυτό το δεδομένο, το Μαξίμου αναμένεται να ζητήσει (αν δεν το έχει ζητήσει ήδη) από τον Β. Μαγγίνα «να μείνει διακριτικά και σε αυτή τη φάση στην άκρη» και θα αναθέσει πιθανότατα στον Γ. Αλογοσκούφη να επιχειρήσει την προσέγγιση με τα συνδικάτα.

Στην απόφαση να τεθεί σε «καραντίνα» ο υπουργός Απασχόλησης -πέρα από την υπόθεση των ανασφάλιστων αλλοδαπών- συνέβαλλαν και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, καθώς σε αυτές όχι μόνο βρίσκεται στην τελευταία θέση της αξιολόγησης των υπουργών με -27,1 στο ισοζύγιο των θετικών και αρνητικών γνωμών, αλλά χρεώνεται σε αυτόν και η αποδοκιμασία -περίπου από το 60% των πολιτών- των κυβερνητικών χειρισμών για το ασφαλιστικό, αν και το 84% των ερωτηθέντων ζητά να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα.

Η ΔΑΚΕ
Ταυτόχρονα, συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ, μιλώντας για τη σημερινή απεργία, δηλώνουν απερίφραστα «για μια μεγάλη συγκέντρωση, με έναν και μοναδικό πρωταγωνιστή, τον Β. Μαγγίνα, ο οποίος θα έχει την τύχη του Γιαννίτση».

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ είναι και η χθεσινή δήλωση (στο ραδιόφωνο του Alpha) του γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ, Ηλ. Ηλιόπουλου, ο οποίος τόνισε πως «το ασφαλιστικό, ανεξάρτητα ποιος θα είναι υπουργός, χρειάζεται να επιστρέψει πάλι στη διαδικασία της εκκίνησης και να γίνει συζήτηση για όλα τα θέματα που είναι υπαρκτά. Διάλογος επί της ουσίας δεν υπήρξε και τα αποτελέσματα είναι τέτοια που το αναδεικνύουν αυτό».

Την ανάγκη για έναν νέο κύκλο διαλόγου επισήμανε εμμέσως χθες και ο Β. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ( στον «Αθήνα 9,84») πως «αν δεν υπάρχει διάλογος πώς θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα». Στο ασφαλιστικό, πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας, «η κυβέρνηση έθεσε τη θεματολογία, έβαλε το περίγραμμα και προχωράμε στον διάλογο. Ψηφιζόμαστε από τους πολίτες για να είμαστε παρόντες στον διάλογο για τη λύση των προβλημάτων και όχι για να απέχουμε από τον διάλογο και ταυτόχρονα για να λύσουμε προβλήματα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για «μετακινήσεις» από τις θέσεις που έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα ο κ. Μαγγίνας.

Επόμενη φάση
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Ν. Καραχάλιος, ο οποίος, μιλώντας στον «Flash», τόνισε με νόημα ότι «ο κόσμος θέλει λύσεις και κατανοεί την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, κατανοεί και τα αίτια». «Τώρα, κατέληξε, πρέπει να εστιάσουμε στην επόμενη φάση και αυτό θα κάνει ο κ. Μαγγίνας με τις προτάσεις για την επίλυση του ασφαλιστικού».

Αναλαμβάνει ο Γ. Αλογοσκούφης
Κάτω από αυτά τα δεδομένα και καθώς ο υπουργός Απασχόλησης θεωρείται πλέον «καμένο χαρτί» για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως», ίσως και από την προσεχή Δευτέρα, στον Γ. Αλογοσκούφη για να καλέσει τα συνδικάτα και να επαναδιαπραγματευτεί σε πρώτη φάση την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΙΚΑ. Ο υπουργός Οικονομίας, όπως είναι γνωστό, έχει δηλώσει πως για τις παλαιές οφειλές προς αυτό θα δοθεί το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, όμως, προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου οι δίαυλοι επικοινωνίας και να γίνει το «βήμα της καλής διάθεσης», πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κ. Καραμανλής έχει δώσει εντολή να αυξηθεί το ύψος της χρηματοδότησης.

Δέσμευση
Ταυτόχρονα, όπως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ο κ. Αλογοσκούφης ενδέχεται να δεσμευτεί πως θα προσπαθήσει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ (το ενοποιημένο ταμείο αυτοαπασχολούμενων) με κάποια έκτακτη χρηματοδότηση. Αυτά, όπως, υποστηρίζει ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος θα είναι τα πρώτα βήματα, καθώς «στη δεύτερη φάση το βάρος πρέπει να πέσει στην περικοπή των προκλητικά πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τον επανακαθορισμό της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων» Οι αλλαγές έχουν -τονίζει ο ίδιος- «ωριμάσει στη συνείδηση της κοινής γνώμης και πάνω σε αυτές τις αλλαγές μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης με τους κοινωνικούς εταίρους».

Και η ΔΑΚΕ
Συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ, μιλώντας για τη σημερινή απεργία, δηλώνουν απερίφραστα «για μια μεγάλη συγκέντρωση, με έναν και μοναδικό πρωταγωνιστή, τον Β. Μαγγίνα, ο οποίος θα έχει την τύχη του Γιαννίτση».

  • Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ είναι και η χθεσινή δήλωση του γ.γ. της ΑΔΕΔΥ, Ηλ. Ηλιόπουλου, ο οποίος τόνισε πως «το ασφαλιστικό, ανεξάρτητα ποιος θα είναι υπουργός, χρειάζεται να επιστρέψει πάλι στη διαδικασία της εκκίνησης».

  • Την ανάγκη για έναν νέο κύκλο διαλόγου επισήμανε εμμέσως χθες και ο Β. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας πως «αν δεν υπάρχει διάλογος πώς θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα».

  • Στο ασφαλιστικό, πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας, «η κυβέρνηση έθεσε τη θεματολογία, έβαλε το περίγραμμα και προχωράμε στον διάλογο.

  • Ψηφιζόμαστε από τους πολίτες για να είμαστε παρόντες στον διάλογο για τη λύση των προβλημάτων και όχι για να απέχουμε από τον διάλογο και ταυτόχρονα για να λύσουμε προβλήματα».
  • imerisia
  • Σχόλια
    Προσθήκη νέουΑναζήτηση
    Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

    Copyright (C) 2007

    Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
    : http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=931&Itemid=1

     
    < Προηγ.   Επόμ. >

    Currently no polls available to vote
    Currently no polls available to vote