Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Τα Ελληνικά γράμματα και τρεις ακούραστους Ομογενείς εργάτες τους, τίμησαν στην Νέα Υόρκη.
Τα Ελληνικά γράμματα και τρεις ακούραστους Ομογενείς εργάτες τους, τίμησαν στην Νέα Υόρκη. Εκτύπωση E-mail
26.02.15

Τα Ελληνικά γράμματα

και τρεις

ακούραστους Ομογενείς

εργάτες τους,

τίμησαν στην Νέα Υόρκη.

 

Νέα Υόρκη –του Σάκη Σερέτη

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η γνωστή πλέον και καταξιωμένη ομάδα των Ελληνοαμερικανών ένθερμων υποστηρικτών της Ελληνικής παιδείας , πραγματοποίησε μια άρτια σε οργάνωση εκδήλωση, υπέρ των Ελληνικών γραμμάτων το βράδυ της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Αστόρια.
Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στην προσφορά και στο έργο του εκδότη της Pella Publisshing Λέανδρου Παπαθανασίου, της συγγραφέως, ακτιβίστριας και ιδρυτικού μέλους του Κέντρου Ελληνικού πολιτισμού Νέας Υόρκης Ελένης Φλωράτου- Παϊδούση και του δημοσιογράφου- συγγραφέα με άμεση σχέση στα Ομογενειακά δρώμενα Γιάννη Μιχαλάκη .

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία, την Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία, την Χιακή Ομοσπονδία , την Παμμακεδονική Ένωση, την Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων , την εταιρία Ελλήνων λογοτεχνών , το κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού , τον σύλλογο Αθηναίων, τον σύλλογο νομού Μαγνησίας “ Ἁργοναύτες” και τον σύλλογο Αρκάδων “Γέρος Του Μωριά”, ενώ την παρουσίαση των τιμώμενων επιμελήθηκαν ο Δρ. Αλέξανδρος Κιτρόεφ, ο πρόεδρος της εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών Τάσος Μουζάκης και ο γενικός γραμματέας της Χιακής Ομοσπονδίας Νίκος Παπαγιανάκης.

Τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γεώργιος Ανδριώτης , ο οποίος υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση που διοργανώνεται στην Νέα Υόρκη υπέρ των Ελληνικών γραμμάτων, στην συνέχεια εστίασε τον λόγο του στην διαχρονική παρουσία των εθνικοτοπικών συλλόγων -φορέων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και με τις δράσεις τους, συμβάλλουν καταλυτικά στην διαιώνιση της Ελληνικής γλώσσας .

” Ἑμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, σε πείσμα αυτών που επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τους εθνικοτοπικούς συλλόγους” ανέφερε με νόημα κλείνοντας την εισαγωγική του ομιλία ο κ. Γεώργιος Ανδριώτης , γεγονός που προκάλεσε αναπάντητα ερωτηματικά στο ακροατήριο.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Haverford Αλέξανδρος Κιτροέφ, ο οποίος παρουσίασε το έργο και την ιστορική διαδρομή του Λέανδρου Παπαθανασίου, υπογράμμισε ότι “στα πενήντα πέντε χρόνια αδιάκοπης και ανιδιοτελούς εργασίας για την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού , ο Λέανδρος Παπαθανασίου , έχει προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Ομογένεια”.

Αναφερόμενος στις “ σταθερές αδιάσπαστες κλωστές που διαπερνούν την πολύχρονη πορεία του τιμώμενου , ο Δρ. Αλέξανδρος Κιτροέφ τόνισε το πάθος για την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και των νεοελληνικών μελετών , μέσα από τις εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών, χωρίς να υπολογίσει ποτέ τον χρόνο και το χρήμα που απαιτεί μια τέτοια δύσκολη αποστολή .

“Η πνευματική παραγωγή χρειάζεται τα μέσα και την υλική βάση για την διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας και η μεταλαμπάδευση της στις επόμενες γενιές , εκτός από τα σχολεία , τις εφημερίδες , τα περιοδικά και τις πολιτιστικές οργανώσεις , χρειάζεται και τα Ελληνικά τυπογραφεία και τους Ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και ο Λέανδρος μας έδωσε τα πιό γερά θεμέλια με την δημιουργία του Αthens Printing και του Pella Publishing”ανέφερε ο ομιλητής, ενώ εκθειάζοντας την “αδιάκοπη εμπιστοσύνη του” προς τους νέους συγγραφείς ποιητές και μελετητές , ιδιαίτερα από τον χώρο της Ομογένειας, επεσήμανε ότι” πολλοί λογοτέχνες ποιητές και ακαδημαϊκοί έκαναν τα πρώτα τους βήματα μέσα από τις εκδόσεις του Λέανδρου Παπαθανασίου”.

Εδώ όλοκληρη η παρουσίαση του Δρ. Αλεξανδρου Κιτροέφ.


Την ζωή και το έργο της Ελένης Φλωράτου-Παϊδούση παρουσίασε ο πρόεδρος της εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών Τάσος Μουζάκης, ο οποίος επισημαίνοντας το συγγραφικό της έργο , αναφέρθηκε επίσης στην ουσιαστική προσφορά της μέσα από το κέντρο Ελληνικού πολιτισμού στην Αστόρια , του οποίου αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά του μέλη .

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην πολύχρονη φιλία που τον συνδέει μαζί της , ενώ υπογραμμίζοντας την βεβαρυμμένη κατάσταση της υγείας της ,τόνισε “ότι την τελευταία φορά που την είδε στο ίδρυμα που φιλοξενείται , δεν μιλούσε και δεν άκουγε”.

Η βιωματική καταγραφή που αφορούσε στο έργο του ομογενή δημοσιογράφου Γιάννη Μιχαλάκη, το οποίο παρουσίασε ο γραμματέας της Χιακής Ομοσπονδίας Νίκος Παπαγιανάκης, αποκάλυψε αρκετές, άγνωστες στο ευρύ κοινό αρετές του δημοσιογράφου , ενώ εστιάζοντας στα εξαιρετικά δείγματα γραφής που αποτυπώνονταν μέσω της στήλης “Πρακτορικός” στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης, αναφέρθηκε και στο συγγραφικό του έργο , που περιλαμβάνει αφηγήσεις και διηγήματα εμπνευσμένα από τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που γνώρισε κατά καιρούς .

Εδώ ολόκληρη η παρουσίαση του Νίκου Παπαγιανάκη.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού συνδέσμου Δρ. Κωνσταντίνος Ευθυμίου , ο οποίος αναφερόμενος στα θερινά προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας , ιστορίας και πολιτισμού που θα διοργανώσουν αυτό το καλοκαίρι στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη, αποτύπωσε το έντονο ενδιαφέρον των ομογενών για την εκμάθηση και διάδοση της Ελληνόγλωσσης παιδείας .

Το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι μουσικοί Ελένη Ανδρέου, Γρηγόρης Μανινάκης , Τάσος Παπαϊωάννου και Γλαύκος Κοντεμενιώτης , οι οποίοι παρουσιάζοντας την μελοποιημένη ποίηση του γνωστού σε όλους ομογενή Πόλυ Κυριάκου, αποτέλεσαν τις σοφά τοποθετημένες ανά τακτά διαστήματα, μουσικές γέφυρες της εκδήλωσης .

Στην γιορτή των Ελληνικών γραμμάτων παραβρέθηκε ο τιμώμενος Λέανδρος Παπαθανασίου, ο διευθυντής του γραφείου τύπου και πληροφοριών Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας και γνωστός φιλάνθρωπος, και αρωγός της Ελληνικής παιδείας Νίκος Ανδριώτης, ο Δρ. Γεώργιος Μελικόκης, καθώς επίσης και αρκετοί εκπρόσωποι εθνικοτοπικών φορέων συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, εμφανέστατη ήταν η απουσία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του αρμόδιου γραφείου Ελληνικής παιδείας, καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης , οι οποίοι τουλάχιστον σε επικοινωνιακό βαθμό, θέλουν να δείχνουν ότι “κόπτονται” για τα Ελληνικά γράμματα….

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9279&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 01.03.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote