Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Νέα Τράπεζα βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα
Νέα Τράπεζα βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
12.12.07
Μία νέα τράπεζα βλαστοκυττάρων λειτουργεί στη χώρα μας μετά από σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Σήμερα έγιναν τα εγκαίνια της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το οποίο συνεργάζεται με την ιδιωτική εταιρεία Biolhellenika Α.Ε. με σκοπό την ασφαλή φύλαξη των βλαστοκυττάρων και την προώθηση της έρευνας και τις εφαρμογές της στην κλινική πράξη.
Η σύμπραξη παρέχει τη δυνατότητα της οικογενειακής, της μικτής και της δημόσιας φύλαξης. Στην οικογενειακή φύλαξη τα βλαστοκύτταρα προορίζονται αποκλειστικά για την οικογένεια, ενώ στη μικτή φύλαξη μπορούν να διατεθούν ύστερα από άδεια των γονέων σε άλλα παιδιά, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τη λειτουργία της πρώτης μικτής τράπεζας βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Οι γονείς, επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να δωρίζουν στη δημόσια τράπεζα τα βλαστοκύτταρα του νεογνού, ανεξάρτητα από το πού και πότε γίνεται η γέννηση. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη της Αναγεννητικής Ιατρικής, μιας επιστήμης που με τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων αναμένεται να ωφελήσει χιλιάδες πάσχοντες, ακόμη και με ανίατες μέχρι στιγμή παθήσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημήτριος Κυριακίδης, ο Διευθυντής Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, καθηγητής Φραγκίσκος Κολίσης, και ο πρόεδρος της Biohellenika Α.Ε., αναπληρωτής καθηγητής Γεώργιος Κολιάκος, έγινε αναφορά στη χρήση των βλαστοκυτττάρων ομφάλιου λώρου για τη θεραπεία αιματολογικών και μεταβολικών νοσημάτων, ενώ επισημάνθηκε ότι οι ερευνητές βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών μελετών για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Η ανάπτυξη της έρευνας για τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων - που θα διεξάγει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών- θα χρηματοδοτείται από ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της νέας τράπεζας αρχέγονων κυττάρων. Το κόστος της φύλαξης για 20 χρόνια ανέρχεται σε 1.750 ευρώ, ενώ η έρευνα θα διεξάγεται στα εργαστήρια του Ιδρύματος.
ertΣχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=925&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote