Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Συμμορία», κράτος εν κράτει
«Συμμορία», κράτος εν κράτει Εκτύπωση E-mail
12.12.07
Την τρωθείσα τιμή της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία εβλήθη εκ των έσω από μια ομάδα ανθρώπων που είχαν ορκιστεί να «φυλάττουν Θερμοπύλες» και να απονέμουν δίκαιο, επιχειρεί να αποκαταστήσει το βούλευμα των 2.500 σελίδων που χαρτογραφεί τη δράση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος.

Μια ομάδα δικαστών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, ένας ιερωμένος με πολυσχιδή, όπως περιγράφεται, δράση, ακόμα και μια αστρολόγος φέρονται να ενεργούσαν ως «κράτος εν κράτει» στα δικαστήρια, γεγονός βέβαια που απομένει να αποδειχτεί με απτά στοιχεία ενώπιον των δικαστών που θα κληθούν σύντομα να κρίνουν την υπόθεση.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δικογραφία η οποία σχηματίστηκε για την υπόθεση «κάθαρση» στη Δικαιοσύνη, που σχετίζεται με τη δράση της καταζητούμενης πρώην ανακρίτριας, Αντωνίας Ηλία, η οποία παίρνει το δρόμο προς το ακροατήριο μεσούσης της άλλης δίκης με αντίστοιχο περιεχόμενο και κεντρικά πρόσωπα τους πρώην δικαστές Κων/να Μπουρμπούλια και Ευαγγ. Καλούση.

 Ενώ ανάμεσα στους κατηγορούμενους της εν εξελίξει δίκης είναι και πρόσωπα που φιγουράρουν και σ' αυτό το βούλευμα, όπως οι γνωστοί δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου και Γ. Νικολακόπουλος. 

 Το Συμβούλιο Εφετών, με το υπ' αριθμόν 2707/07 βούλευμά του κάνει δεκτή σχεδόν καθ' ολοκληρίαν την πρόταση-μαμούθ (1.700 σελίδων) του εισαγγελέα, Κυρ. Καρούτσου, και δείχνει εδώλιο σε οκτώ δικαστές, οκτώ δικηγόρους, δύο δικαστικούς υπαλλήλους, έναν ιερέα, έναν καταζητούμενο στρατιωτικό γιατρό και μία αστρολόγο. 

 «Θησαύριζαν» 

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση που συμπεριλαμβάνεται στο βούλευμα, επί τέσσερα χρόνια η συγκεκριμένη ομάδα δρούσε στα δικαστήρια στήνοντας -κατά την κατηγορία- δικαστικές αποφάσεις, αλλάζοντας πινάκια δικαστηρίων, επισπεύδοντας δίκες και αντικαθιστώντας δικαστές από «αρεστούς» και «γνωρίζοντες» ώστε να παραμείνει άρρηκτος ο δεσμός της ανομίας.

 Κι όλα αυτά, σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση, με «σκοπό τα ανυπολόγιστα οικονομικά οφέλη». Γι' αυτό το λόγο «συγκρότησαν συμμορία [αναφέρονται ως μέλη οι πρώην δικαστές Αντωνία Ηλία, Παναγιώτα Τσέβη, οι δικηγόροι Κεχαγιόγλου, Νικολακόπουλος, Εμμανουηλίδης, ο αρχιμανδρίτης Ιακ. Γιοσάκης κ.ά.] με σκοπό να τελεστούν εγκλήματα χρησιμοποιώντας προς συγκάλυψη διάφορους δικηγόρους που ήσαν άσχετοι με αυτούς και τις περισσότερες φορές αγνοούσαν τα εγκληματικά τους σχέδια».

 Συνδετικός κρίκος εμφανίζεται ο αρχιμανδρίτης Ιακ. Γιοσάκης, στον οποίο αποδίδονται σωρεία έκνομων ενεργειών, που ο ίδιος αρνείται μετά βδελυγμίας, όπως βέβαια το σύνολο των κατηγορούμενων στην εν λόγω υπόθεση.

 Ολόκληρη (σχεδόν) η δικογραφία περιστρέφεται γύρω από την πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, η τύχη της οποίας αγνοείται από τις διωκτικές αρχές.

 Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του εισαγγελέα, πως «είχε σταθερή ροπή προς τη διάπραξη εγκλήματος με σκοπό το προσωπικό περιουσιακό όφελος. Επραττε κατά παράβαση της έννοιας του φυσικού δικαστού και των αρχών της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας». 

Διαφοροποιήσεις και απαλλαγές Ολοι οι παραπεμφθέντες σε δίκη απαλλάσσονται από δεκάδες επιμέρους κατηγορίες, είτε λόγω μη απόδειξής τους είτε λόγω παραγραφής. Παράλληλα το βούλευμα απαλλάσσει συνολικά 18 πρόσωπα στα οποία είχε απαγγελθεί κατηγορία στο προηγούμενο στάδιο.  

Πρόκειται για δέκα δικαστές, πέντε δικηγόρους, δύο δικαστικούς υπαλλήλους και έναν επιχειρηματία οι οποίοι βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα αλλά οι πράξεις που τους αποδόθηκαν, κατά το βούλευμα, δεν αποδείχτηκαν.

 Σε σχέση με την πρόταση του εισαγγελέα Κυρ. Καρούτσου, υπάρχουν τρεις διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα για τα οποία εκείνος ζητούσε την παραπομπή τους, αλλά οι δικαστές τους απάλλαξαν.

Τον πρώην προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθήνας, Κων/νο Σταμαδιάνο, τη δικαστή Μαρουλιώ Δαβίου και τον δικηγόρο Δημ. Γκαβέλα.    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=923&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 12.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote